Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Wyzwalanie lamp studyjnych.

Awatar grzana92
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Wyzwalanie lamp studyjnych.

Witam ! Mam zamiar stworzyć studio w domu. Potrzebuje porady dotyczącej oświetlenia: wybrałam lampy http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN do tego softboxy http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN i stojaki. Zastanawiam się nad wyzwalaniem tych lamp, bo nie mogłam znaleźć nigdzie informacji czy fotocelą można wyzwalać dwie lampy a gdybym jedną wyzwalała kablem synchronizacyjnym na pewno by ograniczało to moje pole manewru, kable zwykle mają ok. 2 m . Nie znam się na tym wyzwalaniu lamp i proszę o porady jak dwie mogłabym wyzwolić bez kabli i za nieduże pieniądze
    Canon EOS 50D + Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM // Canon 85mm f/1.8 USM // Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

;-)

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzana92 Zobacz posta
    Witam ! Mam zamiar stworzyć studio w domu. Potrzebuje porady dotyczącej oświetlenia: wybrałam lampy (...)
    wyzwalała kablem synchronizacyjnym na pewno by ograniczało to moje pole manewru, kable zwykle mają ok. 2 m . Nie znam się na tym wyzwalaniu lamp i proszę o porady jak dwie mogłabym wyzwolić bez kabli i za nieduże pieniądze
    Praktycznie każdy wyzwalacz radiowy załatwia Ci temat.
    Najtaniej Phottixy PT-04, tanio i bardzo dobrze Yongnuo RF602, drogo i bardzo dobrze PocketWizard.

Poza tym, było o tym setki razy:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30095
    Poszperaj - http://maciejko.net/cbsearch/
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Domyślnie

Mozesz miec problem z dostaniem PT300, nie ma ich w zadnym sklepie plus dostawca nie ma ich na stanie..

Bywalec

Domyślnie

a gdybym jedną wyzwalała kablem synchronizacyjnym na pewno by ograniczało to moje pole manewru, kable zwykle mają ok. 2 m . Nie znam się na tym wyzwalaniu lamp i proszę o porady jak dwie mogłabym wyzwolić bez kabli i za nieduże pieniądze
    Tanio i dobrze:
    Przewód 5m
    a druga lampa na fotoceli, akurat Quantuum ma w miarę czułe cele i nie ma problemu z zadziałaniem choć oczywiście lepiej zaciemnić nieco pomieszczenie

Tanio i średnio wygodnie:
    tanie radio (które nie zawsze może zadziałać - sporo było o tym na różnych forach) + druga lampa na fotoceli

Drogo i mega wygodnie:
    Pocket Wizard - w 100% niezawodny tylko obowiązkowo do niego jakieś akumulatorki np. rewelacyjne Sanyo Eneloop bo żre baterie niemiłosiernie + druga lampa na fotoceli

Drogo i ciekawie:
    580EX w fotocelę jednej lampy dzięki temu w trybie HSS można uzyskać na lampach studyjnych mega krótkie czasy + druga lampa po fotoceli - to rozwiązanie opłacalne w sumie tylko po to żeby wyciągnąć czasy poniżej synchro
    pozdrawiam
    Tomek

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    Drogo i ciekawie:
    580EX w fotocelę jednej lampy dzięki temu w trybie HSS można uzyskać na lampach studyjnych mega krótkie czasy + druga lampa po fotoceli - to rozwiązanie opłacalne w sumie tylko po to żeby wyciągnąć czasy poniżej synchro
    Do drogo i ciekawie dodalbym jeszcze "duza strata mocy" szczegolnie jak sie ustawi wartosc daleka od przepisowego synchro
    Po za tym ta zarlocznosc baterii w pocketach to taka ogolna przypadlosc? W starszych modelach czy w najnowszych z TTLem?

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

Yongnuo RF602 podłaczone do lamp i aparatu jako zdalny pilot nie działa? albo ja coś źle robię? [lampy i aparat na odbiornikach] moim zdaniem jest jakieś opóżnienie między wyzwalanym błyskiem a migawką czy ktoś z Was próbował podobnego wyzwalania?
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    Yongnuo RF602 podłaczone do lamp i aparatu jako zdalny pilot nie działa? albo ja coś źle robię? [lampy i aparat na odbiornikach] moim zdaniem jest jakieś opóżnienie między wyzwalanym błyskiem a migawką czy ktoś z Was próbował podobnego wyzwalania?
    Jest opóźnienie, opisane gdzieś w wątku:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30095

Rozwiązanie - dwa zestawy RF-602
    - jeden jako zdalny wyzwalacz migawki, drugi do wyzwolenia lamp.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Dopiero zaczyna Awatar gregmaslowski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maggot Zobacz posta
    Do drogo i ciekawie dodalbym jeszcze "duza strata mocy" szczegolnie jak sie ustawi wartosc daleka od przepisowego synchro
    Ale jeśli nie potrzeba lampy do oświetlenia, to można zmniejszyć maksymalnie jej moc tak, aby lampy błyskały z celi (1/32 chyba wystarczało).

Przy takich warunkach (mniej więcej) pstrykaliśmy splashe. Starczyło chyba na jakieś 200 - 250 ujęć.

jakieś tam canony

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

czyli jednym zestawem lamp i aparatu nie uda się wyzwolić
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie mogłam znaleźć nigdzie informacji czy fotocelą można wyzwalać dwie lampy
    oczywiście, że można - i dwie, i dziesięć lamp - szczególnie w pomieszczeniu zamkniętym.

a czy masz jakąkolwiek lampę zewnętrzną z trybem M?
    (canona: 430EX, 580EX, 550EX, 540EZ itd.)
    gdybyś miała, to ustawiasz ją w tryb ręczny, palnik do tyłu, moc na minimum (1/128 spokojnie wystarczy), i gotowe: focisz bezprzewodowo.
    pozdro.,
    m.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów