Cytat Zamieszczone przez KuchateK
A to jest calkiem inny wynalazek ttl'a do starego systemu (...) pozwalajace pracowac kilkoma lampami przewodowo.
dokładnie tak, były jeszcze takie jajowate rozgałęźniki...

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
Problem z tym wynalazkiem z tego co gdzies tam kiedys przeczytalem to ponoc to, ze canon upraszczajac konstrukcje nie polaczyl czegos z czyms osobno tylko puscil dwa po jednym drucie, czego efektem jest niekompatybilnosc z nastepcami. Chyba na sieci jest dalej gdzies metoda naprawienia tego.
wooow! KuchateK! wielkie dzięki za ten post!

coprawda trochę pogooglowałem i nic nie znalazłem na temat przeróbki, ale sam pomysł - inni przerabiali i dali radę, to ja też dam - dał mi ciut do myślenia.

skoro cały kabel i kostki leżą teraz zupełnie bezużyteczne, a ja mam dwie lampy (540EZ i Nissin z fotocelą), których też nie mogę używać (tylko 540EZ na stopce w trybie M), to w zasadzie nie mam nic do stracenia i MUSZĘ spróbować.

wyciągnąłem więc moje Camera Off-Shoe TTL HSA-3 z pudełka i dawaj, rozkręcamy:

nie było lekko, śrubki malutkie, a japońcy dokręcali je chyba pneumatem, w końcu udało się:

o q...a! dwie płytki, dwa scalaki, całe stado tranzystorów... jak ktoś mi jeszcze raz powie, że to jest zwykłe przedłużenie stopki, to dostanie w ....

obejrzałem, sprawdziłem, że to co mnie najbardziej interesuje, czyli przeniesienie centralnego styku jest i to bez żadnej elektroniki (niebieskie druciki na zdjęciu), więc trzeba się conajwyżej pozbyć elektroniki (czyli wyjąć baterię i odizolować te 4 dodatkowe styki) - i szybciutko wszystko skręciłem.

czyli: bateria raus, styki na aparacie zaklejone, wszystko łączę, cykam fotkę i ..........

YESSSSS! YESSSSSS! YESSSSSSSSSSS!!!
błysnęło!!!*
pierwszy raz ucieszyłem się na widok takiej ilości blików i syfu na obiektywie.

*wcześniej nic nie błyskało, kabelek był "głuchy" jak pień.

po chwili okazało się, że wystarczy, żeby styki były zaklejone tylko na drugiej kostce (tej, w którą wpina się lampę) i wszystko działa, tzn. błyska (nie muszę zaklejać żadnych styków na aparacie). czyli do rozwiązania całego problemu wystarczył centymetr taśmy malarskiej (akurat taką miałem pod ręką). oczywiście działa wszysko w trybie M, ale od mojej 540EZ więcej oczekiwać i tak nie można, a w połączeniu z cyfrą to spokojnie wystarcza. no i druga lampa z fotocelą zadziałała także bezbłędnie (brak przedbłysku).

oczywiście w ten sposób nie zadziała TTL po tym kabelku, ale jak kupię jakąś lampę EX - to będę kombinować dalej.

jednym słowem KuchateK masz u mnie piwo!
uruchomiłem coś, czego od dawna mi brakowało, a miałem to wszystko w sumie pod ręką!
(sorry za jakość foto-piwa, ale było późno i nie miałem czasu na dopracowywanie szczegółów)
(najważniejsze, że widać że lampy są DWIE i obie odpalone OFF-SHOE)

a tu dla porównania to samo błyśnięte jedną lampą ON-SHOE (z udziałem E-TTL 2):

pozdrówka, podsumowując - może jeszcze komuś ta informacja się przyda:
aby wykorzystać TTL Camera Off-Shoe Cord 300 (3m) z aparatem cyfrowym należy:
- wyjąć baterię z HSA-3,
- zakleić 4 dodatkowe styki w aparacie lub na drugiej kostce.
będzie działać tylko tryb M, ale przynajmniej tyle zadziała.
(oczywiście dokładnie taki sam efekt uzyskamy kupując zwykłe kostki i kabel za grosze od prywaciarza do podłączenia lampy z jednym stykiem na środku).