Czy ten kabel:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75955307
obsługuje E-TTL?
Sprzedawca twierdzi, że nie, ja sądze, że tak, ale 100 procentowej pewności mi brak...
Czy ten kabel:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75955307
obsługuje E-TTL?
Sprzedawca twierdzi, że nie, ja sądze, że tak, ale 100 procentowej pewności mi brak...
Przecież to jest najnormalniesze przedłużenie stopki aparatu, więc ma dokładnie takie same cechy jak lampa przyłączona wprost do korpusu!Zamieszczone przez TOPOL
Wiesz, też tak myślałem na poczatku, ale sprzedawca z takim zdecydowaniem twierdził, że nie działa, że całkowicie zbił mnie z tropu.Zamieszczone przez Jurek Plieth
Więc postanowiłem zapytać mądrzejszych. Dzięki za odpowiedź.
eee, jednak nie do końca... mam taki kabelek (tylko ta wersja 3m) i jednak on coś miesza, np. 540EZ bezpośrednio na 350D działa (tryb M oczywiście) natomiast przez ten kabelek nie działa wcale - więc takie zwykłe elektryczne przedłużenie stopki to to nie jest. poza tym tam się wkłada baterię!Zamieszczone przez Jurek Plieth
no ale ta wersja 60cm może inna jest.
pozdro.,
m.
Jest w takim razie inna. Nie ma żadnej bateryjki. Masz za mądry kabelek, który mieszaZamieszczone przez mxw
![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
no chyba tak, za mądry :wink:Zamieszczone przez piast9
do tego z bateryjką
ale ma jedną zaletę w stosunku do wersji 60cm: ta część wsadzana w sanki aparatu ma także sanki od góry i można tam wsadzić jedną lampę (czyli normalnie na aparacie, tyle tylko, że jakieś 2 cm wyżej), a drugą podłączyć kabelkiem i wszystko oczywiście błyska z udziałem właściwego A/E-TTL'a.
foto pokazywałem już tu kilka razy, widać wyraźnie, że "master" ma bateryjkę, czerwony przycisk "test-bateryjki" i obok czerwonego led'a, który świeci po naciśnięciu "test":
pozdro.,
m.
A to jest calkiem inny wynalazek ttl'a do starego systemu i a nie zwykle przedluzenie jak off camera shoe cord. Byl do tego jeszcze jakis rozgaleznik i takie tam dodatki do kompletu pozwalajace pracowac kilkoma lampami przewodowo.Zamieszczone przez mxw
Problem z tym wynalazkiem z tego co gdzies tam kiedys przeczytalem to ponoc to, ze canon upraszczajac konstrukcje nie polaczyl czegos z czyms osobno tylko puscil dwa po jednym drucie, czego efektem jest niekompatybilnosc z nastepcami. Chyba na sieci jest dalej gdzies metoda naprawienia tego.
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 17-12-2005 o 07:22
...
A czemu ma nie działać? Działa wszystko jak trzeba.
BTW, kabelek kupowałem właśnie u tego gościa.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Oczywiście że działa E-TTL. Mam taki przewód i sprawdzałem to.
bardzo przydaje się przy makro.