5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
---------------------------------------
Mi też się wydaje, że to raczej migawka, ale bez serwisu się nie obędzie, chyba, że sam chcesz wymienić, niektórzy próbowali![]()
40D + BG-E2N + Tamron 17-50 f/2.8 + Helios 58 f/2.0 + wielki zapał
5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
Tak się składa że też mi padła kiedyś migawka więc wiem jak to jest. Prędzej czy później każdego to może spotkać. Zażartowałem tylko i już jest problem bo komuś to nie pasowało. O dziwo nie był tym kimś autor wątku.
Nie mam zamiaru się tu sprzeczać bo nie o to chodzi. Więc koniec.
I bądźmy w tym konsekwentni.
to ja też napiszę, że padła Ci migawka :P
mi też kiedyś padła migawka.
konkretnie trzy razy. w tym roku trzy razy :neutral:
uczucie takie sobie.
mniej więcej takie, jak pękający pasek rozrządu w samochodzie.
to też przerabiałem ze dwa razy.
dla odmiany zgodzę się z kolegą 88: to nie migawka, tylko coś z lustrem.
zdejmij obiektyw i zajrzyj, czy lustro się prawidłowo podnosi i opada.
zrób np. czyszczenie matrycy.
jeżeli z lustrem faktycznie będzie problem, to padł ci tzw. mirrorbox.
wymiana średnio 2x droższa od wymiany migawki.![]()
pozdro.,
m.
Fajnie się to czytaCzy ktoś tu w ogóle wie jak jest zrobiona migawka w DSLR-ach małoobrazkowych? Nie ma opcji, żeby tak się objawiała padnięta migawka. To cień od lustra. Migawka albo się w ogóle nie otworzy, albo otworzy i nie zamknie (najgorsza i najrzadsza z sytuacji), albo (najczęściej) lecą obie lamele razem.
Oczywiście, fakt, że lustro nie dolatuje do końca, może być kwestią migawki, ale akurat nie w tym wypadku...
Naprawdę, nie chcę brzmieć niemiło czy coś, ale po 2-ch latach pracy z serwisem aparatów widzę już, dlaczego ludzie robią takie głupoty z nimi, i np przychodzą do serwisu z podrapaną matrycą, czy też chcą właśnie wymiany migawki mając tak naprawdę zupełnie inny problem w aparacie... Może to takie polskie podejście, że każdy jest ekspertem, i wie najlepiej, sam nie wiem.
Tyle mojego, z góry mówię, nie miałem w zamiarze kogokolwiek urazić, zjechać itp. Podejdźcie proszę do tego po prostu informacyjnie...
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
wszystko w tym temacie.