Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: pomoc dla naprawdę początkującej

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Wink pomoc dla naprawdę początkującej

witam wszystkich
    swoją przygodę z fotografią zaczęłam dopiero parę tygodni temu także proszę o wielką wyrozumiałość i cierpliwość do dla mnie pierwsze kroki w fotografii więc nie atakujcie mnie za ewentualne głupie pytania

kupiłam aparat canon 40d z obiektywem Sigma 70-300 APO DG MACRO
    to mój pierwszy aparat i obiekyw
    podczas mocowania obiektywu na aparat wystąpiły opory przy dokręcaniu i nie świadoma bojąc się jakiś mechanicznych uszkodzeń nie dokręciłam prawidłowo i do końca obiektywu (czego jeszcze wtedy nie byłam świadoma). Następnie złapałam za aparat i zaczęłam go testować by po chwili przekonać się że coś jest nie tak (rozmyty obraz w wizjerze, brak możliwości ustawienia ostrości itp czyli chyba wszystko to co powoduje źle nakręcony obiektyw). Na tak dokręconym obiektywie zrobiłam kilka zdjęć, autofokus nie działał ale po naciśnięciu spustu aparat wykonywał zdjęcia. Po paru próbach wyłączyłam aparat i odłożyłam go przeświadczona że coś jest nie tak i skonsultowałam się ze znajomym który ma większe pojęcie o foografii. Nakręcił obiektyw i zaczął go testować po czym stwierdził żę coś jest nie tak. Ponoć aparat ma problemy z ustaieniem ostrości. Aparat na ogniskowej 70mm zaczyna ostrzyć dopiero przy odległości obiektywu od obiektu ok ponad 2 metrów na krótszych odległościach silniczek pracuje słychać pracę autofokusa ale nie udaje mu się złapać ostrości. To samo dzieje się na makro ostrzenie zaczyna się powyżej 1 metra. I tak dowiedziałam się od znajomego że prawdopodobnie uszkodziłam albo obiektyw albo sam aparat poprzez złe i niedokładne zamontowanie obiektywu. Jako że osoba która mi o tym powiedziała to tak zwany niedzielny fotograf tak więc chiałam zapytać was profesjonalistów i bardziej zaawansowanych fotografów czy rzeczywiście jest to możliwe? czy mogłam w ten sposób uszkodzić aparat lub obiektyw?
    fajnie byłoby jeszcze usłyszeć od was parę wskazuwek na co uważać przy eksploatacji aparatu, obiektywów (tego konkretnego który posiadam) w jaki sposób można uszkodzić sprzęt czego się wystrzegać?
    mam nadzieję że was nie zamęczyłam i nie zanudziłam za wszelkie odpowiedzi i każdą pomoc będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam wszystkie dobre i pomocne duszki

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Po pierwsze - ten obiektyw ostrzy od 1,5 metra a trybie macro od 0,95 cm. Jeżeli zdjęcia powyżej tej odległości wychodzą poprawnie, to wszystko jest w porządku. W przypadku fotografowania obiektów w z bliskiej odległości silniczek będzie pracował, ale ostrości nie ustawi - obraz w wizjerze będziesz miała rozmyty.
    Co do eksploatacji sprzętu, to wszystkie niezbędne wskazówki znajdziesz w instrukcji aparatu i obiektywu ( dostępne są też w necie ).
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Początki nałogu

Domyślnie

Dokręcenie obiektywu, aż do charakterystycznego kliknięcia zatrzasku mocowania obiektywu, powoduje nie tylko prawidłowe umocowanie do korpusu, ale również połączenie styków pomiędzy korpusem i obiektywem. Brak połączenia będzie skutkowało nieustawianiem AF, przesłony. Tłumaczyło by to niemożliwość ustawienia ostrości, rozmyty obraz na matówce może być spowodowany tym samym.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Masz porządny korpus z obiektywem hm... średnim. Podepnij jakiś inny obiektyw i zobacz czy wszystko działa. Wygląda że nic się nie stało.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

weź zrób swojemu koledze herbatę lub co tam chcesz i wypytaj go o to czego nie wiesz, będzie szybciej niż zadawać tu pytania
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

i kwestia czy zaczęłaś podpinać obiektyw od dobrej strony, czyli od czerwonej kropeczki.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Nie mieszajcie dziewczynie w głowie. W przypadku niedokręcenia obiektywu, silniczek nie pracowałby. Niech autorka napisze, czy zdjęcia z dalszej odległości są poprawne - jestem przekonany, że tak. Po co więc ma sprawdzać korpus z innym obiektywem.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez evangelion69 Zobacz posta
    weź zrób swojemu koledze herbatę lub co tam chcesz i wypytaj go o to czego nie wiesz, będzie szybciej niż zadawać tu pytania
    Podobnie jak wypisywać takie rzeczy w celu nabicia postów.

Rzeczywiście dajmy dziewczynie odetchnąć. black_natalia, wpierw weź głęboki wdech. Wszystko na spokojnie Pierwsze co powinnaś uczynić, to ściągnąć instrukcję do 40D. Jedynie, że taką posiadasz - to przeczytaj ją. Tam jest to i owo zawarte.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No ale po co się tutaj mądrzyć skoro wszystko jest w porządku. Jak już ktoś napisał obiektyw ma ostrzyć w makro od 0,95m i tak ostrzy a bez makro od 1,5m i pewnie tak ostrzy mimo że padła odległość około 2m. Nic się nie popsuło, tak ma być i kropka.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dziękuje wszystkim za wszelkie sugestie, odpowiedzi no i oczywiście za cierpliowść waszą. buziaki dla was

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów