Buziaki buziakami ale powiedz czy da się robić ostre zdjęcia tym zestawem? Jednym słowem czy wszystko jest ok?
Buziaki buziakami ale powiedz czy da się robić ostre zdjęcia tym zestawem? Jednym słowem czy wszystko jest ok?
Co do odległości ostrzenia wydaje mi się, że to łatwo sprawdzić. Wystarczy przełączyć obiektyw w tryb MF, ustawić najbliższą możliwość odległość ostrzenia i wystarczy wybrać jakiś obiekt w pokoju. Trzymając do płowy wciśnięty spust migawki wystarczy zbliżać się do obiektu, aż zapika (wcześniej dobrze jest ustawić aby aparat ostrzył tylko na centralnym punkcie). Potwierdzenie ostrości będzie nadal działało, potem ocenić mniej więcej jaka ta odległość jest. Jeżeli jest taka sama jak na AF to wszystko w porządku, jeżeli inna to wtedy faktycznie może być coś nie tak. Sigmy nie mają zbyt dużo pochlebnych opinii jeśli chodzi o AF, zwłaszcza jeśli nie jest to HSM.
No to jeszcze zdefiniuj pojęcie odległości ostrzenia, jest odległość od obiektu do przedniej soczewki obiektywu czy do matrycy bo w przypadku długiego w sensie wymiarów fizycznych obiektywu ma to znaczenie.
Chodziło mi o to, żeby przekręcić pierścień ostrości na wartości minimalnej. Wybrać sobie jakiś przedmiot i zbliżać się do niego sprawdzając kiedy aparat zacznie potwierdzać ostrość. Wtedy przełączyć na AF i zobaczyć czy w miejscu, w którym można było ustawić ostrość manualnie, AF też da radę. Nie ma tu znaczenia czy to ma być odległość od soczewki czy od matrycy. Jeżeli trzeba będzie się cofnąć pół metra, to znaczy, że coś jest nie tak.
Wiem o co chodzi ale jeśli podają w specyfikacji min. odległość ostrzenia 1,5m to po ustawieniu zoomu na maks czyli 300mm od czego trzeba mierzyć te 1,5m od przedniej soczewki czy od matrycy bo jednak 30cm przy 1,5m to już jest różnica.
zwykle jest to odległość od matrycy, w kompaktach podają od przedniej soczewki