Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Numeracja w nazwach zdjęć - błędy licznika w body

Pełne uzależnienie

Domyślnie Numeracja w nazwach zdjęć - błędy licznika w body

Ostatnio calkiem z ciekawosci pierwszy raz zainstalowalem EOS Info i sprawdzilem ilosc klapniec mojego 5D2. Wyskoczylo nieco ponad 13k. Aparacik mam od nowego, box zamowiony z Canon Polska (nie z gabloty w markecie, bym zamawiany i czekany wtedy). Doliczylem sie po numeracjach zdjec ok 11k fotek i miejscami wykrylem ciekawe kwiatki:

Pamietam dokladnie chwile robienia tych zdjec, byl to typowy spacer po lesie. Numeracja zdjec nagle przeskakuje o prawie 1700 zdjec. Pamietajac dokladnie moment i patrzac na zdjecia sa to kadry z tego samego miejsca. Odpada zupelnie opcja, ze nastrzelalem 1700 zdjec, ostatecznie byly kasowane miedzy obecnymi zdjeciami 1-2fotki. Licznik ewidentnie skoczyl o ta ilosc 1700, a miedzy jednym a drugim foto jest ok 12min.

Ktos spotkal sie z czyms takim? Bo na moje oko body nawet w liczniku migawki zaliczyło to do jej przebiegu...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    EDIT: Roznica nie 12min, a 1h i 12min, ale jedno a drugie zdjecie jest w sumie ten sam kadr i scena, wiec istnieje opcja takze walniecia sie zegara w tym momencie.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 04-12-2010 o 04:28 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Może zmieniłeś w tym czasie kartę i zaczął numerację od tego co na niej było?

Coś już napisał

Domyślnie

Ciekawa sprawa. Opcja z przekładaniem karty jest prawdopodobna. Czy te jpgi są prosto z aparatu czy po wywołaniu rawów? Może być tak, że czas jest godziną utworzenia jpg z rawa a nie godziną wykonania fotografii. Jak to wygląda w exifie?

ps
    Znam ludzi, którzy szukali by tutaj sprawki kosmitów.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mialem jedna karte, a jpg z body. Tam znikaja dalej raw, bo czesto w domu oceniajac zdjecia kasuje raw jesli sa to jakies spacerowki i bez sensu zawalac miejsca rawami.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wogole czy poza EOSInfo jest mozliwosc odczytac migawke z RAWA 5D2?
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 04-12-2010 o 10:51 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi to wygląda na włożenie (nawet na chwilę) innej karty do aparatu. Wtedy licznik ustawia się tak, żeby nie nadpisywać zdjęć. Zauważyłem, że między zdjęciem IMG_6629 a IMG_8310 jest ponad godzina różnicy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Wogole czy poza EOSInfo jest mozliwosc odczytac migawke z RAWA 5D2?
    Z RAWA nie odczytasz przebiegu migawki. EOSInfo odczytuje bezpośrednio z body i jak na dzień dzisiejszy to tylko EOSInfo albo serwis.
    EOS

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marecky Zobacz posta
    ...jak na dzień dzisiejszy to tylko EOSInfo...
    Nie tylko EOSInfo. Jest jeszcze program "40D Shutter Count".
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To jest w zasadzie ten sam program
    EOSInfo is the successor to the 40DShutterCount utility. I called it EOSInfo since it provides more information than just the shutter counter, and works on a wider variety of cameras than just the 40D
    ze strony http://www.astrojargon.net/EOSInfo.aspx
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Uprawnienia umieszczania postów