Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: SIGMA 70-300/4-5,6 DL Macro Super

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Paweł Ubysz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemoc
    Kupiłem dzisiaj Sigmę 70-300 APO Macro DG, trochę się pobawiłem i zauważyłem niepokojący efekt przy kręceniu zoomem. Do 200 idzie płynnie, a powyżej stawia większy opór, nie chcę powiedzieć, że się haczy bo to byłoby za dużo ale trochę mnie to niepokoi. :
    Witam,
    U mnie jest tak samo.
    I to co zauważył jeden z przedpiśców - duuzo wolniejszy AF niż w 100-300/4,5-5,6USM Canona - miałem wczoraj oba w rękach , macałem , do body przykręcałem.
    Co zaważyło na wyborze Sigmy - mniejsza dziura pomiędzy kitem a 70-300 niż 100-300 , oraz całkiem niezłe ( jak na ta cenę ) macro.
    No i ( podobno ) nieco lepsza optyka .
    300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Ubysz
    Witam,
    U mnie jest tak samo.
    I to co zauważył jeden z przedpiśców - duuzo wolniejszy AF niż w 100-300/4,5-5,6USM Canona - miałem wczoraj oba w rękach , macałem , do body przykręcałem.
    Co zaważyło na wyborze Sigmy - mniejsza dziura pomiędzy kitem a 70-300 niż 100-300 , oraz całkiem niezłe ( jak na ta cenę ) macro.
    Bawię się od paru dni tą Sigmą i szczerze mówiąc nie miałem jeszcze w praktyce sytuacji by AF był za wolny, może za wiele nie wymagam dlatego że nie miałem okazji poćwiczyć np. z Canonem 100-300 i nie mam odniesienia. Mechanizm faktycznie długo kręci gdy nie może złapać ostrości i ciągnie cały zakres w tą i z powrotem, czasami przydałaby się możliwość ręcznego sterowania zakresem ostrzenia.

Przy zabawie w macro z odwrotnie podkręconym obiektywem M42, przy pionowo zwieszonej lufie, wewnętrzna część obiektywu sama wysuwa się do końca (pod wpływem ciężaru drugiego obiektywu) i trzeba ostrzyć statywem , trochę to upierdliwe. Ciekawe czy inne zoomy też tak mają ?

Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością wykonania i możliwościami Sigmy 70-300 APO Macro DG, to naprawdę bardzo dobry obiektyw. Za kilkaset złotych daje mnóstwo frajdy i możliwość robienia dobrych zdjęć.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

focus moze byc za wolny (lub jest za wolny) jak przychodzi "przejechac" z 70 na 300.
    Przy malych przeskokach jets calkiem dobry. Nieczesto zdarza sie takze aby mulil w jedna i druga strone.

Tez uwazam, ze za ta kase jest BARDZO OK.

aaa, jeszcze jedno moja DL-ka daje lekko zimne kolory, co nie stanowi problemu oczywiscie.
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Ubysz
    Witam,
    U mnie jest tak samo.
    Właśnie też stoję przed takim wyborem, szukam czegoś taniego obok kita, i nie moge się zdecydować na nic.
    Zastanawiam się nad jakąś używką, ale już jedną kupiłem i po 3 dniach od kupna odesłałem- blokował przy wyższych przesłonach (nie wiedziałem co i jak a problem rozwiązałem dzięki Tomaszowi Golińskiemu ), zatem się boję trochę.
    Obok mnie jest komis ze sprzętem b.duży wybór, jednak ceny sporo wyższe niż na allegro zatem chyba bede musiał czekać.
    Może tym czasem ktoś podsunie jakąś alternatywę dla w/w sigmy w podobnym przedziale cenowym?? z podobnym zakresem ogniskowych, może być troche szerszy na górze bo nie potrzebuje chyba aż 300, może być spokojnie 200.
    Wiem, że na forum tego sporo, ale od czytania tego kręci mi się w głowie, zatem prosze o Wasze typy
    Pozdro

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odi
    Może tym czasem ktoś podsunie jakąś alternatywę dla w/w sigmy w podobnym przedziale cenowym??
    Nie wiem ile chcesz wydac na tele, ja za swoja sigme 70-300 DL (nowa w sklepie) zaplacilem 499 PLN.
    Nie wiem czy to duzo czy malo ale jestem zadowolony.
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    Nie wiem ile chcesz wydac na tele, ja za swoja sigme 70-300 DL (nowa w sklepie) zaplacilem 499 PLN.
    Nie wiem czy to duzo czy malo ale jestem zadowolony.
    Kwota OK zastanawiam się jeszcze nad Canon 75-300 f/4-5.6 III za około 440
    Tamronem AF70-300mm F/4-5.6 LD 1:2 Macro
    Sigma 70-300mm f/4-5,6 DG Macro
    Sigma 55-200mm f\4-5.6 DC
    Moze coś więcej o owych obiektywach? Wiem że pewnie juz było

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odi
    Wiem że pewnie juz było

Skoro wiesz ze juz bylo to czemu nie skonfrontujesz tej wiedzy z dostepnymi ci narzedziami technicznymi sluzacymi do praktycznego jej wykorzystania?
    W skrocie -> http://canon-board.info/search.php

Uprawnienia umieszczania postów