Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: SIGMA 70-300/4-5,6 DL Macro Super

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Propi
    Czyli mam rozumieć, że obiektywy z numerem seryjnym niższym od 4... nie będą współpracowały z moim D30, a wszystkie od 4 włącznie wzwyż będą?
    Zrozumiałeś poprawnie :-) Przynajmniej tak twierdzi Sigma...
    A czy będą współpracowały? Cóż najlepiej sprawdzić w praktyce, ponieważ np. nie ma na tej liscie 400/5,6 APO Macro i niby powinna działać, a w praktyce kumplowi nie działa z 20D.
    Tak samo nie ma tam mowy o D30/D60 i jako, ze to wcześniejsze modele, to część szkieł moze z nim działać, a nie działać juz z 300D/10D, 20D/350D itd.
    Tak na marginesie: koledzy posiadający działające DL (no_kya, AGO) proszeni są o sprawdzenie nr seryjnego swoich szkieł i podanie jego pierwszej cyfry. Może do czegoś wspólnie dojdziemy...?
    I na czym ewentualny brak współpracy będzie polegał, na wywalaniu Err99 czy np. braku AF?
    Oj tego Ci niestety nie powiem, bo oprócz kumplowej 400/5,6 nie miałem z tym problemem doczynienia w praktyce. Jemu bodajże nie działa AF, ale moze też nie działać przysłona.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 07-12-2005 o 18:17
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Spytałem sprzedającego o szczegóły... oto odpowiedź:

"obiektyw przywieziony z zachodu, kolega nie sprawdził go dokładnie przy zakupie.
    numeru nie znalazłem, nie posiada.
    nie wiem też z jakim aparatem był używany."

Brzmi dośc... enigmatycznie Chyba podziękuję.
    Jak w ogóle wypadają Sigmy (DL oraz nowe DG, APO) w porównaniu do Canonowskiego 75-300 III USM? Canon jest bezkonkurencyjny czy w tym zakresie jest coś lepszego?
    Ostatnio edytowane przez Propi ; 07-12-2005 o 20:07

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Ja mam nr: 10538xx gdzie xx to koncowka.
    Szklo kupilem w Polsce, w Auchan-nie po przeconione o 50% bylo ... potem kupilem 350-ke.

Moze problem jest z firmware aparatu ?
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

W Auchanie w Polsce?? Cholera, nie wiedziałem, że mają tam sprzęt foto... Muszę się lepiej przyjrzeć mojemu poznańskiemu Auchanowi, może też mają jakieś promocje

Miasto
    Berlin

Domyślnie

W Auchanie w Polsce?? Cholera, nie wiedziałem, że mają tam sprzęt foto... Muszę się lepiej przyjrzeć mojemu poznańskiemu Auchanowi, może też mają jakieś promocje
    Kupilem w Zielonej Gorze ... jak likwidowali stoisko z analogami.
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    Mechanizm jednak na korzysc APO.
    Kupiłem dzisiaj Sigmę 70-300 APO Macro DG, trochę się pobawiłem i zauważyłem niepokojący efekt przy kręceniu zoomem. Do 200 idzie płynnie, a powyżej stawia większy opór, nie chcę powiedzieć, że się haczy bo to byłoby za dużo ale trochę mnie to niepokoi. Głównie odczuwalne jest to przy bardzo wolnej regulacji zooma. Moje pytanie kieruję do posiadaczy tego obiektywu, czy ktoś spotkał się z takim efektem, i czy ewentualnie wymieniać obiektyw na inny egzemplarz, czy czekać aż się "wyrobi"
    Pozdrawiam

PrzemoC

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemoc
    Do 200 idzie płynnie, a powyżej stawia większy opór, nie chcę powiedzieć, że się haczy bo to byłoby za dużo ale trochę mnie to niepokoi. Głównie odczuwalne jest to przy bardzo wolnej regulacji zooma....czy ewentualnie wymieniać obiektyw na inny egzemplarz, czy czekać aż się "wyrobi"
    mam od 3-4miesiecy to szkiełko i nie zwracałem na to uwagi.. Teraz sprawdziłem i owszem też tak mam.. Jak skierujesz obiektyw w dół to nie występuje zwiększenie oporu Ja bym się tym nie przejmował... Bardziej by mnie martwiło gdyby były luzy i sam by sie wysówał badź chował... a wiem że w modelach bez DG tak było no przynajmniej u mojego znajomego...
    Pozdr
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Coś już napisał Awatar Paweł Ubysz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemoc
    Kupiłem dzisiaj Sigmę 70-300 APO Macro DG, trochę się pobawiłem i zauważyłem niepokojący efekt przy kręceniu zoomem. Do 200 idzie płynnie, a powyżej stawia większy opór, nie chcę powiedzieć, że się haczy bo to byłoby za dużo ale trochę mnie to niepokoi. :
    Witam,
    U mnie jest tak samo.
    I to co zauważył jeden z przedpiśców - duuzo wolniejszy AF niż w 100-300/4,5-5,6USM Canona - miałem wczoraj oba w rękach , macałem , do body przykręcałem.
    Co zaważyło na wyborze Sigmy - mniejsza dziura pomiędzy kitem a 70-300 niż 100-300 , oraz całkiem niezłe ( jak na ta cenę ) macro.
    No i ( podobno ) nieco lepsza optyka .
    300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Ubysz
    Witam,
    U mnie jest tak samo.
    I to co zauważył jeden z przedpiśców - duuzo wolniejszy AF niż w 100-300/4,5-5,6USM Canona - miałem wczoraj oba w rękach , macałem , do body przykręcałem.
    Co zaważyło na wyborze Sigmy - mniejsza dziura pomiędzy kitem a 70-300 niż 100-300 , oraz całkiem niezłe ( jak na ta cenę ) macro.
    No i ( podobno ) nieco lepsza optyka .
    Bawię się od paru dni tą Sigmą i szczerze mówiąc nie miałem jeszcze w praktyce sytuacji by AF był za wolny, może za wiele nie wymagam dlatego że nie miałem okazji poćwiczyć np. z Canonem 100-300 i nie mam odniesienia. Mechanizm faktycznie długo kręci gdy nie może złapać ostrości i ciągnie cały zakres w tą i z powrotem, czasami przydałaby się możliwość ręcznego sterowania zakresem ostrzenia.

Przy zabawie w macro z odwrotnie podkręconym obiektywem M42, przy pionowo zwieszonej lufie, wewnętrzna część obiektywu sama wysuwa się do końca (pod wpływem ciężaru drugiego obiektywu) i trzeba ostrzyć statywem , trochę to upierdliwe. Ciekawe czy inne zoomy też tak mają ?

Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością wykonania i możliwościami Sigmy 70-300 APO Macro DG, to naprawdę bardzo dobry obiektyw. Za kilkaset złotych daje mnóstwo frajdy i możliwość robienia dobrych zdjęć.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Miasto
    Berlin

Domyślnie

focus moze byc za wolny (lub jest za wolny) jak przychodzi "przejechac" z 70 na 300.
    Przy malych przeskokach jets calkiem dobry. Nieczesto zdarza sie takze aby mulil w jedna i druga strone.

Tez uwazam, ze za ta kase jest BARDZO OK.

aaa, jeszcze jedno moja DL-ka daje lekko zimne kolory, co nie stanowi problemu oczywiscie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów