Cytat Zamieszczone przez Paweł Ubysz
Witam,
U mnie jest tak samo.
I to co zauważył jeden z przedpiśców - duuzo wolniejszy AF niż w 100-300/4,5-5,6USM Canona - miałem wczoraj oba w rękach , macałem , do body przykręcałem.
Co zaważyło na wyborze Sigmy - mniejsza dziura pomiędzy kitem a 70-300 niż 100-300 , oraz całkiem niezłe ( jak na ta cenę ) macro.
No i ( podobno ) nieco lepsza optyka .
Bawię się od paru dni tą Sigmą i szczerze mówiąc nie miałem jeszcze w praktyce sytuacji by AF był za wolny, może za wiele nie wymagam dlatego że nie miałem okazji poćwiczyć np. z Canonem 100-300 i nie mam odniesienia. Mechanizm faktycznie długo kręci gdy nie może złapać ostrości i ciągnie cały zakres w tą i z powrotem, czasami przydałaby się możliwość ręcznego sterowania zakresem ostrzenia.

Przy zabawie w macro z odwrotnie podkręconym obiektywem M42, przy pionowo zwieszonej lufie, wewnętrzna część obiektywu sama wysuwa się do końca (pod wpływem ciężaru drugiego obiektywu) i trzeba ostrzyć statywem , trochę to upierdliwe. Ciekawe czy inne zoomy też tak mają ?

Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością wykonania i możliwościami Sigmy 70-300 APO Macro DG, to naprawdę bardzo dobry obiektyw. Za kilkaset złotych daje mnóstwo frajdy i możliwość robienia dobrych zdjęć.