Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Dwie partycje w Apacerze

m.r
    Guest

Domyślnie Dwie partycje w Apacerze

Czesc, witam wszystkich!
    Widze, ze wielu z Was uzywa Apacera. Mam share steno cd211, w srodku 40gb w 2 partycjach. Przy backupie dane sa kierowana na pierwsza partycja (c:\) Jak zachowa sie apacer jezeli partycja bedzie prawie pelna a ja zechce zrobic backup "przepelniajacy". Jak skierowac backup na druga partycje (d:\)?

Pozdrawiam
    m.r

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Po co tak kombinować? Masz 40Gb i niech tak zostanie. Nie dzieliłbym go na żadne partycje. Jak padnie Ci dysk (odpukać) to żaden podział nie pomoże...
    Poza tym ze tego co pamiętam Apacer ma limit 40 plików max przy kopiowaniu jeśli używasz softu w apacerze np. przenosisz pliki między jednym folderem a drugim. Gdy robisz to z kompa to ok a wtedy 2 partycja nie jest Ci potrzebna, bo backup zrobisz w kompie.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

m.r
    Guest

Domyślnie

Po co tak kombinować? Masz 40Gb i niech tak zostanie.
    Apacer wymaga partycji FAT, tak wynika z instrukcji. Max rozmiar partycji FAT to 32GB.

Domyślnie

nie ma czegoś takiego, jak przekierowanie na drugą partycję. Apacer po prostu wyświetli 'brak miejsca'. Miałem analogiczną sytuację, jak ty, po chwili okazało się to być bardzo niewygodne (czytaj jest już jedna partycja) Resztę wyjaśnił mirhon.

EDIT: tylko u mnie dysk ma 20GB:rolleyes:

m.r
    Guest

Domyślnie

Czyli jesli okaze sie ze apacer rzeczywiscie nie obsluguje ntfs to pozostaje tylko utworzyc partycje fat 32gb a o pozostalych 8gb zapomniec?
    ALe gdzie tu logika? w specyfikacji sprzety producent podaje ze obslugiwane sa dyski do 80gb. Jak to sie odbywa bez ntfs? Z Waszych postow rozumiem, ze apacer laduje tylko na pierwsza partycje (max 32gb) i dziekuje...
    Formatuje wlasnie na ntfs, jak zadziala to dam znac

pozdrawiam
    m.r

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jest taki mały programik ( dołączony do taka Iteca ) który pozwala formatować pod WIN dyski większe 32 w formacie fat . Jak coś to mogę podesłać na Maila

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Znalazłem programik w sieci TU

m.r
    Guest

Domyślnie

Jakos nie ufam takim radzieckim programom, nie chce stracic nagle wszystkich zdjec.
    Czy jest na tym forum ktos, kto uzywa apacera z dyskiem wiekszym niz 32gb?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

m.r FAT32 bez problemów widzi dyski większe niż 32GB. Sam mam partycje FAT32 o rozmiarze 180GB! I działa pod Windowsem. Windows ma tylko kretyńsko ograniczony program do formatowania (nie wiem, czy rzeczywiście, bo nigdy nie formatuje pod win). Cały system pracuje. Co ważniejsze: Apacer nie działa w oparciu o Windows, więc te ograniczenia go nie interesują. Mój ItankIII miał dysk chyba 40GB (chyba, ze mam sklerozę) i działało ok.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Pod linuxem faktycznie formatownie większych partycji w fat to nie problem :-) Ale pod win to programik o którym napisałem sprawdza się rewelacyjnie . NIE TRZEBA GO INSTALOWAĆ WYSTARCZY URUCHOMIĆ.

Uprawnienia umieszczania postów