Jak w tytule, Animowana "Historia Polski" w pigułce ;-)
Pozdrówka!
Jak w tytule, Animowana "Historia Polski" w pigułce ;-)
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Rewelacja, z prawdziwą przyjemnością to obejrzałem.
Pozdrawiam Rysiek
Warto dodać, że to dzieło Tomasza Bagińskiego, rocznik '76.
Dla mnie to on najlepiej czuje czaczę przekazu wizualnego. Szczególnie takiego który ma zareklamować Polskę gdzieś dalej niż w Polsce.
Taka Agnieszka Holland, mimo wielu talentów, raczej tego nie potrafi
http://www.youtube.com/watch?v=PsqwT_ENmRI
W tej animacji szczególnie podoba mi się wizja rozbiorów- ręce rozrywające mapę i walenie się "kontynentu". Oraz wymowne podanie sobie dłoni przez spotykające się na mapie wojska Rosji i Niemiec.
W 8 min. jak mówi sam autor można było pokazać pewne wrażenia i klimat i to na pewno jest. W natłoku wojen zabrakło mi pokazania, że Polska ma też wybitne osiągnięcia na gruncie nauki, techniki, inżynierii. Nie ma nic o M.C.Skłodowskiej, kryptologach rozwalających enigmę, Erneście Malinowskim, Ignacym Łukasiewiczu czy Aleksandrze Wolszczanie. To goście którzy faktycznie pchnęli rozwój ludzkości. Za to jest sporo ujęć pokazujących rozwój handlu, jakiś młyn coś ala teaser Cywilizacji, co miało miejsce wszędzie i nigdzie konkretnie na świecie. Kopernik tez jakoś niewyraźnie wyszedł.
Zabawna jest też wymowa pierwszej bitwy pod Tannenbergiem, kiedy to przetrzepaliśmy...chrześcijan
Generalnie duże thumbs up![]()
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
Film był prezentowany w polskim pawilonie na EXPO w Szanghaju, ciekawe ilu chińczyków zakumało co to za miasto ta Polska, wszak jest nas tylu co mieszkańców Szanghaju z przyległościami
A propos Agnieszki Holland i ESK. Zmaganiom o miano Europejskiej Stolicy Kultury powinni zmienić nazwę na: Leszek Możdżer - Europejska Stolica Kulturypromował już Wrocław, w filmie Holland Warszawę, no i oczywiście rodzinny Gdańsk.
EOS 5, 500N, 400D, 50D
Papieża jakiś mi tam brakuje, chyba, że nie zauważyłem...
... bo to jest krótki film - świetny film.
....C50E....C40D
moim zdaniem dobre uzupełnienie gry na temat (demko+wstawki)
ale mnie nie powala ...