Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Albumy fotograficzne

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie Albumy fotograficzne

Lubię sobie kupić album fotograficzny od czasu do czasu, robię to głównie przez Internet za granicą i tutaj problem właśnie. Czasami kupuję coś na chybił trafił, np. taki HCB ma wiele albumów, ale nie wiadomo co w którym jest, czy więcej tekstu czy zdjęć itd.
    Zna ktoś stronę albo sposób jak mniej więcej sprawdzić jaka jest zawartość?

Domyślnie

Ehh znowu zapomniałem, ze to forum o murkach i ostrości, a nie o fotografii

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

http://www.odbitki.fotojoker.pl/fotoatrakcje.html . Osobiści nie sprawdzałem , nie miałem potrzeby ale już niedługo....

Początki nałogu

Domyślnie

To nie zapominaj

Masz tu gdzieś wątek o książkach o fotografii, czasem ktoś coś napisze...
    Na amazone, gdzie czasem kupuje, można niekiedy zobaczyć kilka pierwszych stron wydawnictwa. Ale dużo cenniejsze są tam opinie klientów. Ich recenzje zwykle są wyważone i dobrze oddają to czego można się spodziewać.

Również na stronach niektórych wydawnictw np. Taschen można zobaczyć sample.
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    Masz tu gdzieś wątek o książkach o fotografii, czasem ktoś coś napisze...
    Tam 90% ksiązek to poradniki itd. O Fotografii nie ma tam książek prawie wcale

Na amazone, gdzie czasem kupuje, można niekiedy zobaczyć kilka pierwszych stron wydawnictwa. Ale dużo cenniejsze są tam opinie klientów. Ich recenzje zwykle są wyważone i dobrze oddają to czego można się spodziewać.

Na amazonie rzadko trafiam w pozycje z samplami wlasnie
    O tym nie pomyślałem! Jednak pozycje, które właśnie chce zamówić nie ma ją

Dobra,

to może z tego wyjdzie jakiś wątek o albumach w przyszłości...
    zapoczątkuję zatem

Chce sobie kupić album HCB i Elliott Erwitt, zastanawiam się nad tymi:

http://www.amazon.co.uk/Personal-Bes...d=10DSNSSN3DBJ

http://www.amazon.co.uk/Elliott-Erwi...d=10DSNSSN3DBJ

http://www.amazon.co.uk/Henri-Cartie...d=10DSNSSN3DBJ

http://www.amazon.co.uk/Henri-Cartie...d=10DSNSSN3DBJ

Ktoś coś z tego widział? Może się wypowiedzieć?

Początki nałogu

Domyślnie

Może niektórym się wydaje, że więcej można się nauczyć z poradników a nie oglądania dobrych fot?

Inne księgarnie, w tym polskie też dają czasem sample. Przynajmniej tak mi się wydaje...

W tym ukrywaniu zawartości czasem jest olewcza strategia wydawnictwa a czasem po prostu wstyd No i histeryczne podejście do kwestii praw autorskich robi swoje.

Pamiętam jak mnie ścięło na Soho w Lądku, jak zobaczyłem te księgarnie i wypchane witryny Avedonami, Testinami i armatę Newtona

P.S. żadnej z tych pozycji nie mam, a trochę mam
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Domyślnie

Inne księgarnie, w tym polskie też dają czasem sample. Przynajmniej tak mi się wydaje...
    Szkoda, że w Polsce są tak zabójczo większe ceny, bo chętnie zapłaciłbym 30 zł więcej, żeby polską księgarnie wesprzeć.

Pamiętam jak mnie ścięło na Soho w Lądku, jak zobaczyłem te księgarnie i wypchane witryny Avedonami, Testinami i armatę Newtona
    W Londku to w ogóle szał. Zawsze jak wpadam, to później robię zamówienie z Amazona i jestem w plecy kilka setek. Ale od 2 miesięcy jakoś nie mogę dolecieć i do marca się nie zanosi, a mam głód dobrej fotografii ;-)

P.S. żadnej z tych pozycji nie mam, a trochę mam
    A inne pozycje tych autorów? A może coś Jamesa Nachtweya?

PS. Chyba wezmę Personal Best - Elliott Erwitt i Henri Cartier-Bresson: The man, the image & the world: A retrospective

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Szkoda, że w Polsce są tak zabójczo większe ceny, bo chętnie zapłaciłbym 30 zł więcej, żeby polską księgarnie wesprzeć.
    Ale wiesz, że to nie wina księgarni?
    W Londku to w ogóle szał. Zawsze jak wpadam, to później robię zamówienie z Amazona i jestem w plecy kilka setek. Ale od 2 miesięcy jakoś nie mogę dolecieć i do marca się nie zanosi, a mam głód dobrej fotografii ;-)
    Tak dobrze zaopatrzone księgarnie są też w wielu miastach Europy, no może nie na wschód od naszej miastowsi...

A inne pozycje tych autorów? A może coś Jamesa Nachtweya?
    To dostałem pod choinkę i powiem...grube jest Polecam.

PS. Chyba wezmę Personal Best - Elliott Erwitt i Henri Cartier-Bresson: The man, the image & the world: A retrospective
    Pierwsza akurat ma podgląd, imo mało zachęcający.
    Jeśli lubisz to weźmiesz, ale...??
    Elliott Erwitt is my favorite photographer, but I've yet to find a book that properly presents his genius without bad design getting in the way -- this book, expensively, included.
    Może w miękkiej oprawie? Jak nie jest się przekonanym, to mniej boli.

Druga raczej jest pewniakiem.
    Mam nadzieję, że pomogłem i Mikołał Ci się spisze 8)

Domyślnie

Ale wiesz, że to nie wina księgarni?
    Tak dobrze zaopatrzone księgarnie są też w wielu miastach Europy, no może nie na wschód od naszej miastowsi...
    Tylko kupujących?

To dostałem pod choinkę i powiem...grube jest Polecam.
    Hehe, to jest Inferno? Rozumiem, że polecasz? Niecałe 60 funtów, trochę dużo, planowałem kupić w przyszłym miesiącu, ale jak wkleiłeś najlepsze zdjęcie Dżejmsa w takim dużym formacie to zaczynam mięknąć już teraz ;-)

Pierwsza akurat ma podgląd, imo mało zachęcający.
    Jeśli lubisz to weźmiesz, ale...??
    Elliott Erwitt is my favorite photographer, but I've yet to find a book that properly presents his genius without bad design getting in the way -- this book, expensively, included.
    Może w miękkiej oprawie? Jak nie jest się przekonanym, to mniej boli.

No mało zachęcający, ale ja nie iwem jak te poglądy są robione, może książka jest chronologicznie ustawiona, a to są jakieś pierwsze strzały?
    Byłem niedawno na wystawie Elliotta Erwitta i ten typ ogólnie nie ma słabych zdjęć hehe
    Inna kwestia to ten cytat - skąd on? Na amazonie go nie ma, jest za to to:

This is Erwitt's personal selection of his favourite photographs. For me it is the definitive work. My only criticism is that some photographs are spread over two pages which makes the book too large for comfortable viewing.
    Paryż też może być dobry. Może też warto odpuścić narazie i poczekać, aż będę w Berlinie/Londynie albo gdzieś i sprawdzić samemu, którą warto...zamiaste tego mógłbym wziąć Nachtweya, albo The Americans Roberta Franka...

Druga raczej jest pewniakiem.
    Mam nadzieję, że pomogłem i Mikołał Ci się spisze 8)
    Jasne, że pomogłeś :-)
    Mikołaj to to będzie, ale nie dla mojego portfela hehe ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

Tylko kupujących?
    Nie, od obciążeń fiskalnych i emerytalnych. Wystarczy prosty eksperyment z założeniem działalności i nagle cały ten burdel staje się czytelny Ale nie odchodźmy od tematu.

Hehe, to jest Inferno? Rozumiem, że polecasz? Niecałe 60 funtów, trochę dużo, planowałem kupić w przyszłym miesiącu, ale jak wkleiłeś najlepsze zdjęcie Dżejmsa w takim dużym formacie to zaczynam mięknąć już teraz ;-)
    Polecam, bardzo polecam. Jedna z lepszych publikacji jakie widziałem. Świetnie przedstawione prace, dupny format, robi wrażenie. Rozmiar podobny do Sumo, więc...nie ma wstydu
    No mało zachęcający, ale ja nie iwem jak te poglądy są robione, może książka jest chronologicznie ustawiona, a to są jakieś pierwsze strzały?
    Byłem niedawno na wystawie Elliotta Erwitta i ten typ ogólnie nie ma słabych zdjęć hehe
    Inna kwestia to ten cytat - skąd on? Na amazonie go nie ma, jest za to to:
    Fakt, zwykle skanują pierwsze paginy, ale tu i te pierwsze są nieporywające. Nie pomogę, nie przeglądałem.
    To komentarz poniżej, odnoszący się właśnie do tego pierwszego gościa. Hej, nie zrobie za Ciebię researchu
    Paryż też może być dobry. Może też warto odpuścić narazie i poczekać, aż będę w Berlinie/Londynie albo gdzieś i sprawdzić samemu, którą warto...zamiaste tego mógłbym wziąć Nachtweya, albo The Americans Roberta Franka...
    Jak masz głód, to bierz debeściaki (zakładam, że masz na tyle obycia i wiesz które to) a resztą wpisz na short listę i obejrzyj przy okazji pobytu zagramanicą.

Jasne, że pomogłeś :-)
    Mikołaj to to będzie, ale nie dla mojego portfela hehe ;-)
    Bądźmy szczerzy, wolisz Siamjanga?
    ;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów