A jakie suwaki maja byc aktywne ??? w metadata masz rozpoznane szklo. Zaznaczasz "anazlyze" , pojawia ci sie zaznaczenie na "enable" i wszystkie "suwaki" sa aktywne. Zadnej filozofii. Wszystkie szkla jakie mam sa rozpoznawane bezblednie . Fakt, ze poza ts-e90 mam tylko L . Kiedys mialem 28-135 ( tesknie mimo 24-70 L ... ) i tez byl "widziany" ...Czy da się to robić dla szkieł innych niż są w bazie programu, bo tam tyko high-endowe zabawki do średniego formatuWszystkie suwaki mam nieaktywne w wersji PRO.
Jesli robisz na jpeg to wtedy sie zgodze - nie dziala, ale na RAW ???
[QUOTE]
stormur, moje wrażenia są odmienne - to co LR zajmuje mi kilka chwil, w CO (C1) jest dla mnie nie do osiągnięcia, nawet długą pracą z moim ulubionym przez kilka lat odrawiaczem (wersje CO 4 długo używałem, bardzo lubiłem i ceniłem, co zresztą do tej pory obowiązuje).
W czasach LR3 i zmianach przyzwyczajenia polubiłem adobowego odrawiacza.
[QUOTE]
Kiedy mozna bylo wrzucac zdjecia, teraz tylko "linkowac", wiec nie "podepre sie" przkladem. Roznica jest. Spora. Na niekorzysc LR .
LR ma dobry PR. O c1 jest raczej cicho. Tu popularnosc nie bierze sie z jakosci... .
Kazdy oczywiscie wybierze warsztat dla siebie najlepszy . Popytalem znajomych fotografow czego uzywaja![]()
na 12 zapytanych : 7 LR ( slubni, portrety rodzinne, gazety ) 1 Bibble ( reklamowy ) 2 Focus'a i 2 C1 Pro .
Ciekawostka : zaden uzywajacy LR nie ma sredniego formatu, zaden uzywajacy sredniego nie uzywal LR ...
ZADEN FOTOGRAF REKLAMOWY NIE UZYWA LR *.
* z "przepytanych"
Stawka dzienna "nieuzywajacych" LR jest min 100% wieksza od uzytkownikow LR .
Czyli ( jak wycignac wnioski ze statystyki ) : po zakupie C1Pro wkrotce stawki fotografa wzrosna i nabedzie sredni format![]()
----------------------
Zeby nie bylo, ze goloslowny jestem [edit moderatora: pkt 8 regulaminu!]