Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Wątek: Slub i wesele

Miasto
    Scotland

Domyślnie Slub i wesele

Witam wszystkich.

Potrzebuje porady i kilku informacji. Za wszelko pomoc dziekuje.

Za jakies 6 m-cy bede mial okazje postrzelac kilka fotek na weselu i slubie siostry. Chcialbym wykorzystac te okazje do nauczenia sie paru rzeczy.

Sprzet ktorym nazrazie dysponuje to 50D, 50mm 1,8 II i kilka zapasowych akumulatorkow. Planuje jeszcze zakup obiektywu 15-85 i flasha 430EX canona.

Bede chcial popstrykac na dworze jak i w budynku weselnym. Czy na dobry poczatek mi to wystarczy?

Co samych technik jesli ktos ma jakies praktyczne rady bede wdzieczny. Na co zwrocic uwage itd.
    NoHopE

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Do "pstrykania" wystarczy.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Masz pół roku. To bardzo duzo czasu. Jak się przyłozysz, poczytasz watki typu "sprzęt do ślubów" i pójdziesz kilkukrotnie do kościoła pozastanawiać się nad sprawami technicznymi, a potem na czyjś ślub poprzyglądac się jak pracuje doświadczony fotograf, masz szansę na sukces.
    Jeśli chcesz tylko "popstrykać", to co masz + lampa wystarczy.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja zamiast kupować obiektyw i lampę wynająłbym za tą kasę fotografa, który zrobi siostrze porządne zdjęcia. W końcu to siostra a ślub przynajmniej w teorii bierze się tylko raz. Widać że nie masz ani wiedzy ani nawet chęci jej poszukania, oczekujesz gotowych rozwiązań a wystarczy poczytać forum. Osobiście kiepsko widzę te zdjęcia. Chyba że masz robić jako dodatkowy fotograf to co innego.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

chyba lepiej tamron 17-50 zamiast 15-85.. ale jak tam chcesz
    a jesli masz byc dodatkowym foto, to kup sigme 70-200 strzelaj z daleka i nie przeszkadzaj glownemu

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja bym również wolał nie ryzykować na ślubie kogokolwiek z rodziny lub znajomych z robieniem zdjęć, jak coś zawalisz to długo pozostanie niesmak....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GenEsiS Zobacz posta
    Witam wszystkich.

Potrzebuje porady i kilku informacji. Za wszelko pomoc dziekuje.

.....Na co zwrocic uwage itd.

na to, że na tym i na innych forach jest kupa postów i porad na ten temat. na to, że w księgarni jest co najmniej 7 pozycji poświęconych fotografii ślubnej, portretowej i fotografii kreatywnej. na to, że komentarze typu "za tą kasę wynajmij foto pro" padają od osób, które nigdy nie zaczynały, nigdy nie miały pierwszego razu, bo albo pozostają nierozdziewiczone w temacie, albo już na starcie mieli dwie walizki sprzętu i doświadczenie jakiego mało. bez urazy Przemek_C - faktycznie chęć poszerzania wiedzy jest kluczowa w fotografii, ale mogłeś się ograniczyć do zgnojenia, zwyzywania od noobów i odesłania do szukaja, a nie proponowanie całkowitej rezygnacji z "pstrykania". - na serio - bez urazy, przyjmij to jako kąśliwą uwagę, do której podobną sam wystawiłeś
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Gnoić nie ma co ale kubełek zimnej wody na rozgrzaną łepetynę nie zaszkodzi Osobiście robiłem kilka(naście) ślubów znajomym i również nieznajomym w tym kilka razy za (symboliczne) pieniądze ale zawsze stawiałem sprawę jasno "nie jestem zawodowcem więc może weźcie kogoś kto jest w tym dobry". Zwykle słyszałem jednak "Wiesz, na zdjęciach aż tak nam nie zależy, co wyjdzie to wyjdzie" no i robiłem. Nie powiem, sporo się dzięki temu nauczyłem ale zanim poszedłem na pierwszy ślub i wesele już miałem odpowiednią wiedzę teoretyczną, spędziłem wiele nieprzespanych nocy wertując fora, kilka razy odwiedziłem kościół w czasie ślubu aby zobaczyć o co tu biega, jak wygląda ceremonia, porobiłem nawet foty z ławki aby określić ekspozycję, później obróbka w kompie itp itd. I dopiero z takim przygotowaniem poszedłem na pierwszy ślub znajomych. Na pewno jednak nie zaczynałem od próśb o gotowe recepty na zdjęcia ślubne, poświęciłem dużo czasu i wysiłku a kolega jak widać nie bardzo ma ochotę trochę czasu poświęcić nawet na przeczytanie tematów na forach tylko już prosi o gotowe recepty na sukces. Z takim podejściem naprawdę kiepsko te zdjęcia widzę. Chyba że siostrze jak moim znajomym nie zależy na super fotach to nie ma sprawy, niech idzie i robi. Niech tylko będzie świadomy że fotografia ślubna to nie hop siup impreza klubowa gdzie można natrzaskać 1000 fotek i wybrać 50 dobrych. Ceremonia nie zaczeka na fotografa aż się ustawi, zrobi zdjęcie, podejrzy na LCD i stwierdzi że moment zakładania obrączek trzeba powtórzyć bo mu zdjęcie nie wyszło.

Coś już napisał

Domyślnie

Zgadzam się w 100% z przedmówcą. Oczywiście dużo racji jest w tym, że społeczeństwo jest bardzo leniwe i nie chce się poszperać w wielu podobnych wątkach. Wydaje mi się jednak, że lepiej potrenować na ślubie siostry, która ma świadomosć umiejętności brata, niż u kogoś obcego, a potem ciągać się po sądach, bo i takie przypadki bywają. Kolego dokup sobie jakiś w miarę jasny zoom, bo ze stłakami to trzeba mieć dużo wprawy i działaj. Nikt nie urodził się od razu zawodowcem.
    EOS 50D 40D + C50 1,8 + kit + 17 - 40L + 28-135 USM 70-200 f4L + 28 f2,8 + Samyang 8mm + Tamron 17-50 VC + 420 + 430 EX + Eos 3

Domyślnie

Pstrykać, pstrykać, i jeszcze raz pstrykać. Ważne żebyś opanował sprzęt, ustawienia manualne itp. Nawet jak przeczytasz te wszystkie posty związane z fotografią ślubna i będzie Ci się wydawało że już wszystko wiesz, to w praktyce możesz tak dać d****y że nawet Ci się w głowie nie mieści.A w tym momęcie jeden błąd, i po temacie.
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów