Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 109

Wątek: Slub i wesele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    ... ustawiasz warunki, ...
    hehe. oddam cały zestaw za możliwość ustawiania warunków. przeważnie trzeba coś kombinować z zastanymi, ale widzę, że są stopnie wtajemniczenia, które pozwalają na ich modyfikację.

nie mogłem się powstrzymać

no i właśnie legitka - wiadomo, może nie być wymagana, ale lepiej mieć. no i nie ważne czy bierzesz, czy nie bierzesz kasy - jak zrobisz dobrze, to za następne weźmiesz kasę, bo Cię polecą, bo będzie coś wartego grosza - więc nie ważne czy kasa, czy nie - obadaj wszystko, przeanalizuj, zrób legitkę i gogogo
    powodzenia.
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GenEsiS Zobacz posta
    Dzieki za uprzedzenie ale z tego co sie orientuje nigdy z tym nie bylo problemu - z robieniem fot w kosciele. Ale mimo wsztstko zapytam.
    jeżeli jesteś głównym fotografem ksiądz cie z kościoła raczej nie wywali bez papierka... w końcu młoda para wykupiła "usługę" i u księdza i u ciebie, ale jeżeli jesteś kolejnym pstrykaczem... no o na pewno udaj się do księdza przed... miałęm taką akcje już 2 razy raz na komunii raz na weselu gdzie ksiadz podziękował pstrykaczom... w trakcie uroczystości.... sympatycznie to nie wyglądało.. i kolorystyka twarzy czerwona u fotografów trwała dość chwilę... generalnie mało przyjemnie to wyglądało. Nie wiem jak w innych diecezjach ale w bielsko-żywieckiej jest zasada wpajana na kursie że 1 imprezę obsługuje 1 kamerun i 1 fotograf... inna sprawa że 2 fotografów się zdarza... ale potem pojawiają si akcje potykania jeden o drugiego. Jeżeli masz zamiar robić jako dodatkowy... to ja bym kupił słoik 70-200 i pstrykał z daleka.... efekty mogą być ciekawe a nie będziesz przeszkadzał głównemu.
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Miasto
    Scotland

Domyślnie

Hehe no to faktycznie nie ciekawie.

A co ze zdjeciami w domu weselnym i jakims moze plenerze (napewno nic szczegolnego i wymyslnego - co bedzie pod reka)? 50mm sie nada?

Dom weselny znam bardzo dobrze i wiem czego sie spodziewac.
    NoHopE

Dopiero zaczyna Awatar TomiCan
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Miałem bardzo podobną historię, robiłem zdjęcia na ślubie i weselu siostry jako „główny”. Oczywiście tez nie przestawiłem ustawień przy wyjściu z kościoła i wyszła biała plama na życiorysie. Po za tym faktem zdjęcia wg. mnie wyszły całkiem nieźle. 2 miesiące później w tym samym kościele byłem na ślubie szwagierki, gdzie był opłacony fotograf zawodowy(7D + 550D + 50 1.4 + 70-200L + 17-502.8 lampa i inne z tego co podglądnąłem) oglądając jego stronę byłem przekonany że zdjęcia będą rewelacyjne i będę mógł porównać i wyciągnąć wnioski co robiłem źle, co się później okazało 80% jego zdjęć była nieostra, kadry fajne ale sprzętowo się wysypał, albo miał uszkodzony sprzęt. Nigdy tego szwagierce nie mówiłem, po za tym, im się jego zdjęcia podobają więc nie chcę tego burzyć.
    Przed moim debiutem co nieco już wiedziałem, ale niejednej nocy nie przespałem nad lekturą książki i forum. Byłem w kościele i na sali popróbować. Proboszcz od razu wyskoczył z pozwoleniem, ale na szczęście msze prowadził inny normalny ksiądz. Na Sali Weselnej ściany i sufit były bordowo czerwone, więc wszystkie zdjęcia lampą z światłem odbitym wyszły w czerwonym odcieniu(przydałby się wtedy jakiś mleczny dyfuzor, i tu mam pytanie czy zielona nakładka na dyfuzorze by pomogła w tym przypadku?), na szczęście przezornie robiłem zdjęcia w RAWach (mimo że nigdy wcześniej ich nie obrabiałem), dzięki temu uratowałem sporo fajnych ujęć i zrozumiałem o co kaman. Tobie polecam również RAW + JPG z tym że przydałby się jakiś laptop żeby zdjęcia zrzucać.
    Sprzęt którym dysponowałem to długo kompletowane: C550D Sig 10-20, C17-40L, C50 1,4, C70-300, Metz 58). Najczęściej robiłem zdjęcia 50 1.4 i 17-40 + kilka ujęć 10 i 70-300 tak że jasna stałka 50mm jak najbardziej.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

TomiCan, małe pytanie i w sumie można je skierować do innych już stałych "ślubowiczowych fotografów". Planowaliście sobie rozmieszczenie ujęć w kościele?

Spory szmat czasu byłem u kolegi na ślubie. Nie byłem żadnym z fotografów, a jedyny sprzęt co miałem to g7. Doszedłem do wniosku, że wyniosę coś z tego wesela. Około 1h przed pobiegałem troszeczkę dobrałem miejsca, a podczas uroczystości przysiadłem z ISO 800 i trybem "A" do każdego z tych miejsc. Pamiętam, że bardzo mi to pomogła, ale reakcja fotografa na mnie była wręcz okropna.
    Gdyż tam gdzie ja sobie zapolowałem miejsce tam i biegł fotograf. Wręcz biegł. Najczęściej stawał przede mną, dodatkowo na każdą moją reakcję reagował tak:
    - ćććć, profesjonalista się skupia (szeptem mówił).

Od tamtego czasu wolę pytać tych PRO gdzie będą się poruszać, bo potem wychodzą głupie podchody.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    [b](...)wychodzą głupie podchody.
    kiedyś u znajomych na weslu jak byłem to widziałem takie podchody kameruna z fotorgrafem, a że fotograf był znajomy i siedział z nami chwilami przy stoliku to się nieźle żalił na tego kameruna, ale z drugiej strony stwierdził, że musi to być dobry porofesjonalista, bo dobre miejsca wybierał..., niemniej było to dość zabawne

Domyślnie

Ja powiem od siebie to że na 90% weselach byłem drugim pstrykaczem... i jeszcze nigdy nie byłem u księdza... po prostu swoje wziął i niech spada na bambus !! :P i jeszcze nigdy mi nic nie powiedział

PS.
    Legitkę na foty w kościele warto zrobić samemu... czemu ? Bo nie ma żadnej ogólnej bazy fotografów... więc żaden ksiądz tego nie sprawdzi... a 250zł za kurs lepiej przeznaczyć na coś innego... może to głupie ale taka jest prawda

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Świadectwo maturalne też sam zrobiłeś?

Domyślnie

za darmo dają
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Domyślnie

swoje nie... ale znajomemu.... he, he...
    Oczywiście było to napisane dla rozluźnienia atmosfery I chyba się udało

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów