Cytat Zamieszczone przez GenEsiS Zobacz posta
I wlasnie o cos takiego mi chodzilo... wasze praktyczne prywatne podpowiedzi, bledy...
no tak, ale wystarczyło o tym napisać już w pierwszym poście i od razu wątek byłby ciekawszy i bez zbędnego klepania...

swoją drogą podobnych wątków kilka jest... a do tego - to forum nie jest stricte ślubniackim, więc mnożenie wątków działa na niektórych jak płachta na byka. dlatego przede wszystkim:

1. praktyka z tym co mam - na zasadzie, co będzie jak zrobię tak, a co jak tak? może zmienię to, może brakuje mi tego, więc zapytam - co w zamian?
2. praktyka w "potencjalnych miejscach" - jak już o własnych doświadczeniach (bo nie tylko przykre się trafiają), to powiem tak - jak kupiłem pierwsze lustro, to fociłem co się dało, jak się dało, gdzie się dało.. jak kupiłem jasne szkła i zaproponowano mi pierwszą "okolicznościówkę" - chrzest, to wziąłem troszkę szkiełek i poszedłem do dwóch najstarszych kościołów w mieście, gdzie nie ma zakazu robienia zdjęć (jest zakaz błyskania lampką) i przez kilkadziesiąt minut robiłem niczym japoński turysta fotki z każdego kąta, biorąc poprawkę na to, że "normalnie" będę miał lampę, będzie więcej światła podczas mszy. zmieniałem ISO, ogniskowe, tryb M, Av.. no wszystko co uważałem za możliwe..
3. praktyka z modelem - weź (o tej porze roku może być ciężko) modela w plener, albo w jakimś większym pomieszczeniu i zobacz co się stanie jak go "zrobię" z tego kąta, co z takim zoomem, co przy takiej przysłonie, a może lampę od ściany, a może od szafy..
4. przeanalizuj wszystko - wyjdzie, że najczęściej używasz 23-78mm, nie jesteś w stanie utrzymać przy czasie dłuższym niż 1/40s, albo nie zadowala Cię zimna kolorystyka zdjęć z fleshem.. wracasz na CB i... nie nie pytasz... przeszukujesz forum i znajdujesz (na 200%) jakieś rady...
5. robisz ślub i wracasz na CB podzielić się wrażeniami odbiorców, nie zdjęciami, bo i tak już za dużo krytyki - co nie znaczy, że będą złe!!! - po prostu są gusta i guściki.

polecam książkę "Fotografia ślubna w praktyce" oraz "Fotografia portretowa i reportażowa - warsztaty fotografii" - na profi foto wydasz majątek, nie pozwoli Ci robić zdjęć, nie będziesz miał przyjemności focenia.
.