Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 109

Wątek: Slub i wesele

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Morfi, morał z tego taki że nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf, widocznie masz dobre wyczucie chwili i punkt widzenia jak większość gości dlatego Twoje foty im się podobały.
    Ponieważ Genesis już mi podziękował na tym kończę.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

1. Szukajka - jest spory obszerny temat o ślubach, studniówkach itp.
    2. Książka pt: " Światło w fotografii Magia i Nauka" - bardzo obszerna książka, dosyć fajnie się ją czyta. Ja niestety dotarłem do strony 50 i tak leży na półce.
    3. Pogadaj z siostrą w jakim kościele i gdzie to będzie się odbywać. Zajrzyj tam i popstrykaj na próbę - nawet z podpiętym kitem.
    4. Jeżeli naprawdę fundusze pozwalają na zakup sprzęt - kupuj. Rozumiem, że 15-85 ze względu na zakres? Jednak zastanów się czy światło bardziej Ci się nie przyda(?) 17-50/2.8 z VC lub nie tamrona powinno pomóc. No i dodatkowo lampa.
    5. Czytaj, czytaj, czytaj i wykorzystuj to co wyczytałeś w praktyce - zawsze możesz wcześniej poćwiczyć.
    6. Zanim zacznie się uroczystość zagadaj do głównego fotografa (20-30 minut przed) o ile go zastaniesz wcześniej. Może uchyli Ci rąbek tajemnicy związany z techniką robienia zdjęć. Czego masz się jeszcze dowiedzieć? - a no tego gdzie fotograf będzie krążył i gdzie Ty możesz się ustawić by mu nie przeszkadzać.

Wiadome jest, że wszystkim można wykonać zdjęcia. Jak napisał to kolega powyżej. Jednak trzeba pamiętać, żeby te zdjęcia się nam podobały nie tylko gościom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GenEsiS Zobacz posta
    Nie mam byc ani pierwszym ani drugim fotografem na slubie. Poprostu ze troche sie fotografia interesuje i mam okazje sprobowac czegos czego nie mam za czesto okazji - poprostu przy okazji mam zamiar zabrac ze soba moj aparat na wesele czy to zle?
    I bardzo dobre podejście. Nie jedna osoba tak zaczynała.
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Nie mam byc ani pierwszym ani drugim fotografem na slubie. Poprostu ze troche sie fotografia interesuje i mam okazje sprobowac czegos czego nie mam za czesto okazji - poprostu przy okazji mam zamiar zabrac ze soba moj aparat na wesele czy to zle?
    Przede wszystkim zacznij od księdza, bo jak będzie chciał od Ciebie legitymację to nic nie popstrykasz w kościele. A z kościoła zdjęcia są nieodzowne.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Miasto
    Scotland

Domyślnie

Dzieki za uprzedzenie ale z tego co sie orientuje nigdy z tym nie bylo problemu - z robieniem fot w kosciele. Ale mimo wsztstko zapytam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przemek_C juz sie nie unos - tylko jak masz pisac posty typu "wynajmij fotografa za te pieniadze" to....

I wlasnie o cos takiego mi chodzilo... wasze praktyczne prywatne podpowiedzi, bledy...

Ksiazek troche przeczytalem (ok 3 - moze to malo ale to poczatki), neta szperam caly czas za inf...
    no i pstrykam na ile czas pozwala.
    Ostatnio edytowane przez GenEsiS ; 02-12-2010 o 16:28 Powód: Automerged Doublepost
    NoHopE

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

no i pstrykam na ile czas pozwala.
    Problem w tym, że Ty nie masz pstrykać, bo pstrykać tylko robić to z głową.
    Jeżeli dostosujesz się do tych rad, których i ja się trzymam (pomijając wymianę sprzętu), to możesz zyskać wiele.

Po prostu pochodź po kościołach i posprawdzaj jakie ISO przesłona i czas Ci pasują.
    Ślub rozumiem, że będzie standardowo w godzinach porannych tak więc o brak światła się nie masz co martwić ISO 1600 -2000 i lecisz :-D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Genesis czytaj dokładnie co napisałem i jaką drogę przeszedłem aby zrobić pierwszy ślub i jak mimo to d...y dałem. Ucz się na cudzych błędach.

Domyślnie

I wlasnie o cos takiego mi chodzilo... wasze praktyczne prywatne podpowiedzi, bledy...
    no tak, ale wystarczyło o tym napisać już w pierwszym poście i od razu wątek byłby ciekawszy i bez zbędnego klepania...

swoją drogą podobnych wątków kilka jest... a do tego - to forum nie jest stricte ślubniackim, więc mnożenie wątków działa na niektórych jak płachta na byka. dlatego przede wszystkim:

1. praktyka z tym co mam - na zasadzie, co będzie jak zrobię tak, a co jak tak? może zmienię to, może brakuje mi tego, więc zapytam - co w zamian?
    2. praktyka w "potencjalnych miejscach" - jak już o własnych doświadczeniach (bo nie tylko przykre się trafiają), to powiem tak - jak kupiłem pierwsze lustro, to fociłem co się dało, jak się dało, gdzie się dało.. jak kupiłem jasne szkła i zaproponowano mi pierwszą "okolicznościówkę" - chrzest, to wziąłem troszkę szkiełek i poszedłem do dwóch najstarszych kościołów w mieście, gdzie nie ma zakazu robienia zdjęć (jest zakaz błyskania lampką) i przez kilkadziesiąt minut robiłem niczym japoński turysta fotki z każdego kąta, biorąc poprawkę na to, że "normalnie" będę miał lampę, będzie więcej światła podczas mszy. zmieniałem ISO, ogniskowe, tryb M, Av.. no wszystko co uważałem za możliwe..
    3. praktyka z modelem - weź (o tej porze roku może być ciężko) modela w plener, albo w jakimś większym pomieszczeniu i zobacz co się stanie jak go "zrobię" z tego kąta, co z takim zoomem, co przy takiej przysłonie, a może lampę od ściany, a może od szafy..
    4. przeanalizuj wszystko - wyjdzie, że najczęściej używasz 23-78mm, nie jesteś w stanie utrzymać przy czasie dłuższym niż 1/40s, albo nie zadowala Cię zimna kolorystyka zdjęć z fleshem.. wracasz na CB i... nie nie pytasz... przeszukujesz forum i znajdujesz (na 200%) jakieś rady...
    5. robisz ślub i wracasz na CB podzielić się wrażeniami odbiorców, nie zdjęciami, bo i tak już za dużo krytyki - co nie znaczy, że będą złe!!! - po prostu są gusta i guściki.

polecam książkę "Fotografia ślubna w praktyce" oraz "Fotografia portretowa i reportażowa - warsztaty fotografii" - na profi foto wydasz majątek, nie pozwoli Ci robić zdjęć, nie będziesz miał przyjemności focenia.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

idź i rób zdjęcia, co będzie to będzie, nie masz żadnych obciążeń, bo kasy nie bierzesz, robisz to charytatywnie. pierwsze to podjedź na sale weselną i zobacz jako ona wygląda i zrób kilka zdjęć próbnych, tak samo z kościołem. Nie masz słynnej legitymacji o której wszyscy trąbią, żadne problem, udaj się wcześniej do księdza, porozmawiaj z nim, powiedz że jesteś z rodziny i chciałbyś troszkę zdjęć porobić młodym podczas ślubu. Pamiętaj aby nie biegać po kościele jak poparzony i trzaskać zdjęcia seriami, spokojnie, przemyślanie, ustawiasz warunki, kadrujesz i naciskasz spust migawki. ogólnie nie masz się co przejmować, będzie dobrze i dasz radę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Przede wszystkim zacznij od księdza, bo jak będzie chciał od Ciebie legitymację to nic nie popstrykasz w kościele. A z kościoła zdjęcia są nieodzowne.
    Jak tak już piszesz, to nie od księdza tylko od kursu.
    Tą "cudowną" legitymację mam już ponad 10 lat i może z 2 razy się księciulek upomniał.
    Ja idę wtedy, kiedy księciulek PM coś wcześniej wspomniał.
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów