Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 50D i zdjęcia sekwencyjne...

Domyślnie 50D i zdjęcia sekwencyjne...

Witam, jestem świeżym użytkownikiem 50D. Szukam w tym aparacie przydatnej mi automatyki do zdjęć seryjnych i nie mogę nic takiego znaleźć. Czy to prawda, że automatyczne zdjęcia seryjne tym aparatem można robić tylko przez urządzenia zewnętrzne (jak soft na komputerze, czy podłączony pilot z programatorem), czy po prostu jestem ślepy i nie potrafię znaleźć odpowiednich ustawień?

I drugie pytanko przy okazji, żeby bez sensu nie tworzyć osobnego posta: Czy model 50D oferuje tylko 2 czasy samowyzwalacza (2s i 10s)?

Mam nadzieje że jestem ślepy i czegoś nie doczytałem, bo jeśli nie, to jestem zawiedziony...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ale o jaką automatykę Ci chodzi ? Timer robiący zdjęcie co jakiś ściśle określony czas ? Skąd pomysł że w ogóle coś takiego jest ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Witaj!

A instrukcja gryzie czy jak?
    Żeby nie było że nie chcę pomóc - zdjęcia seryjne robi się zmieniając ustawienie sposobu wyzwalania -masz to pod jednym z górnych przycisków więc nic nie trzeba szukać. O ile dobrze pamiętam to dokładnie ten sam przycisk pozwala na zmianę drugim kółkiem czasu opóźnienia! I tak jest tylko 2 i 10 sek. To i tak lepiej niż w większości kompaktów gdzie masz tylko 10 sek, poza tym co za różnice zrobi ci coś pomiędzy (np. 5, 6 sek)?
    piątka, trochę szkła i gadżety

Dopiero zaczyna Awatar Can50
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Na rynku jest dostępny grip-Delta BG-E2 Pro.
    Możliwości;
    1.Ustawianie czasów naśw. od 1s-do 100godz.(co 1s)
    2.Opóżnienie samowyzwalacza 1s-100 godz.(co 1s.)
    3.Ustawienie interwałów czasowych z określeniem ilości fot.
    4.Kalendarz.
    5.Stoper.
    6.Zegarek.
    Wystarczy!?
    50D+350D+szklarnia.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Gedzior, czuj się zawiedziony. W sumie to trochę się ciesz bo mój 5D ma samowyzwalacz tylko 10s. "Canon you can (with equipment sold separately)" tak powinno brzmieć motto Canona

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Ale o jaką automatykę Ci chodzi ? Timer robiący zdjęcie co jakiś ściśle określony czas ? Skąd pomysł że w ogóle coś takiego jest ?
    Stąd, że niektóre aparaty oferują funkcję Time-Lapse i może o to koledze biega.
    Nie wiem czu już jest w DSLR-ach, ale bezlusterkowce mają - Olkowy Pen posiada.

Niestety 50D nie ma takiej funkcji więc pozostaje, tak jak napisałeś, odpowiedni wężyk,
    lub tak jak doradził kolega Can50 grip z "bajerami".

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Na pytanie Krzycha dobrze odpowiedział dziobolek. Wcześniej posługiwałem się kompaktami Canona z serii Sx3S i pewnych funkcji mi w 50D teraz brakuje w pracach którymi się hobbystycznie zajmuję.

Cytat Zamieszczone przez _bob
    A instrukcja gryzie czy jak?
    Heh , nie gryzie i nawet przeczytałem , ale widać moja naiwność wzięła górę i stąd to pytanie

Cytat Zamieszczone przez Can50
    Na rynku jest dostępny grip-Delta BG-E2 Pro. (...) Wystarczy!?
    O tak, wystarczy. Szkoda tylko, że za opcje które są standardem w kompakcie, tu trzeba zapłacić ekstra 350 zł. Ale rozumiem, że nie można mieć wszystkiego
    I tu dobrze pasuje motto Przemka_PC

Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No ale ten grip to nie produkcja Canona, Canon zawoła sobie za grip i dodatkowo za wyzwalacz, którego wtyczka nie będzie pasowała do innej serii (z tego co wiem od dwucyfrowej nie pasuje do trzycyfrowej).

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=17925

Topik stary , bo z przed ponad 2 lat. Wiele niepochlebnych opinii na temat zamienników firmy Delta. Że trzeszczy, rozłącza, odgina się, rozkleja... Może przez 2 lata coś się zmieniło i wersja BG - E2 Pro jest solidniej wykonana..

Korci mnie żeby kupić i sprawdzić... Szczególnie kręci mnie stoper i kalendarz...

Poza Deltą , firma Hahnel i Jenis produkują zamienniki gripów. Ale wiele o nich na razie nie wiem.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Za ok. 70 zł możesz kupić na ebay wężyk z interwałometrem.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów