Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Fotografowanie akwarium

Mieszany widok

Domyślnie Fotografowanie akwarium

Witam. Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość :neutral:

Posiadam Canona EOS 500D + Canon 50mm 1.8 , problem w tym, że chyba nie nadaje się do fotografowania akwarium. Potrzebuje zrobić zdjęcie ostre po całości, a jest ostro tylko punktowo. Czy powinienem zmienić odległość by objąć ostro całe akwarium czy dokupić odpowiednie szkło, jeśli tak to jakie

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KWL Zobacz posta
    Witam. Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość :neutral:

Posiadam Canona EOS 500D + Canon 50mm 1.8 , problem w tym, że chyba nie nadaje się do fotografowania akwarium. Potrzebuje zrobić zdjęcie ostre po całości, a jest ostro tylko punktowo. Czy powinienem zmienić odległość by objąć ostro całe akwarium czy dokupić odpowiednie szkło, jeśli tak to jakie
    No wiesz jak robisz zdjęcie pod kątem i na f/1.8 to wiadomo że ci nie wyjdzie ostro całe. Jeśli masz ciemno ustaw aparat na statywie, przymknij przysłonę i włala.

Próbuj.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

kup sigmę 10-20 lub tokine 11-16 ładnie obejmnie z bliska akwarium i ciekawa perspektywa będzie, uwa mają też dużą głębię ostrości.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie

No własnie próbując robić obiektywem który posiadam pierwszy plan jest ostry, im głębiej tym bardziej za mgłą

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków- Nowa Huta

Domyślnie

No własnie próbując robić obiektywem który posiadam pierwszy plan jest ostry, im głębiej tym bardziej za mgłą
    No bo jak jest woda, to musi być i mgła. A tak na poważnie, czy to co wychodzi za mgłą, to przypadkiem nie bokeh. Pzdr!

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Chcesz wydać kasę na obiektyw??
    Proponuję jakąś książkę o podstawach fotografii.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Domyślnie

Podstawy to ja znam, czy to bokeh to sądzę, że tak . Jak dla mnie brakuję głębszej ostrości przy tym obiektywie

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Podstawy to ja znam [...] Jak dla mnie brakuję głębszej ostrości przy tym obiektywie
    To teraz czas na te następne podstawy. Czyli, co to jest głębia ostrości, od czego zależy, jak się nią posługiwać.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    kup sigmę 10-20 lub tokine 11-16 ładnie obejmnie z bliska akwarium i ciekawa perspektywa będzie, uwa mają też dużą głębię ostrości.
    Głębia ostrości nie zależy od ogniskowej...

A co do problemu - więcej światła, przymknąć przysłonę i będzie lepiej.
    Żeby było dobrze to już droga przez kombinowanie z odblaskami, kierunkiem oświetlenia ryb, aranżacją akwarium...takie tam detale

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kr4nkEd Zobacz posta
    Głębia ostrości nie zależy od ogniskowej...
    no to moje gratulacje.
    kilka rzeczy wpływa na GO - ogniskowa też, a zwłaszcza w UWA, gdzie GO będzie duże... no ale oczywiście zależnie też od odległości foto od modela, odległości modela od tła, przysłony etc.

Cytat Zamieszczone przez Kr4nkEd Zobacz posta
    ...A co do problemu - więcej światła, przymknąć przysłonę i będzie lepiej.
    Żeby było dobrze to już droga przez kombinowanie z odblaskami, kierunkiem oświetlenia ryb, aranżacją akwarium...takie tam detale
    no i tu się zgodzę, ale tylko jeśli "więcej światła" rozumiesz jako lampa, bo "przymknąć przysłonę" tego nie da...

moim zdaniem, w kwestii tego, co chce się osiągnąć, to albo UAW, albo zoom i to jakieś 100mm, nawet macro. do tego lampa wyzwalana zdalnie ustawiona pod kątem nad taflą wody, ale nie na pewno bezpośrednio z puszki bo nawet wycelowana w sufit może przy złym kadrowaniu dać odblask na szkle akwarium.

rady z forum N niczego sobie - brawo za czujność mario_b.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów