Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Wybór pomiędzy C50 1.4 a C60 2.8

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    Serce mówi kup , rozum pyta - po co?
    W moim przypadku serce krzyczy "kupuj, kupuj, kupuj!", rozum mówi "a kup sobie, przecież trzeba cieszyć się życiem", a portfel dopowiada "ok, ale jeszcze nie teraz".

Wracając do tematu, ostatnie głosy za 100 macro potraktowałem jako porady spcy od makro. Uznałem, że taka ogniskowa jest dla mnie za cropie zdecydowanie za długa do innych niż makro zdjęć.

Wczoraj byłem w Krakowie, wcześniej mailowo dogadałem się ze sklepem foto-cyfra na Karmelickiej. Poszedłem i kupiłem
    Przy okazji poprzymierzałem sobie tele C70-300 i C70-200 - spodziewałem się, że samo podpięcie L-ki spowoduje uniesienia i mistyczne przeżycia - nic takiego się nie stało, pozytywnie zaskoczył mnie 70-300, sprawiając bardzo dobre pierwsze wrażenie i biorąc pod uwagę, że jest: mniejszy, lżejszy, tańszy, dużo dłuższy i ma IS to własnie jego bym kiedyś chciał (jak serce, rozum i portfel dojdą do porozumienia).

Ale znów wracając do tematu... mieliśmy ok. godzinkę czasu do spotkania ze znajomymi i spacerowaliśmy po rynku. Przypiąłem nowonabytą 60tkę i zacząłem pstrykać. Była już noc, rynek wiadomo oświetlony, jakiś jarmark świąteczny. Pstryk, pstryk i dałem się wciągnąć. Jasność 2,8 jest całkiem przyjemna, a kadrowanie stałką to bardzo fajna zabawa. Oczywiście początkowo za każdym razem jak patrzyłem w wizjer, to chciałem czymś pokręcić, aby zmienić ogniskową, jednak z czasem zacząłem patrzeć na otaczający świat w kontekście tych 60mm - to zupełnie inne patrzenie niż przy zumach. Tak się tym wszystkim zaabsorbowałem, że Ukochana mnie zostawiła bo przestałem zwracać na nia uwagę i poszła na jakieś zakupy.

Podsumowując pierwsze wrażenia z używania 60-tki to całkiem spory uśmiech na twarzy. Zaraz weźmiemy go w teren, na małą wycieczkę, za oknem piękna zima, wieczorem mogę dać Jackowi_73 ostateczną odpowiedź, czy zbzikowałem na punkcie tego obiektywu.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Gratuluję zakupu świetnej zabaweczki. W/g mnie wybrałeś rozsądnie i będziesz zadowolony.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mialem podobny dylemat, tylko pelnoklatkowy. Mam 100L, bo na portretowke taka, jaka chce mnie na razie nie stac. w tym przypadku rowniez, wzialbym 60mm, pod warunkiem ze ma IS. Bo nie pamietam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    wzialbym 60mm, pod warunkiem ze ma IS. Bo nie pamietam.
    A skoro niestety nie ma IS, to co byś zrobił?

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Niestety nie ma IS, a przydaoby się, bo 60mm to już całkiem sporo.

Dzisiaj na długim zimowym spacerze przetestowałem nowy nabytek w warunkach bojowych. Wrażenia bardzo pozytywne.
    Wcześniej nigdy nie bawiłem się z głębią ostrości. Tamrona najlepiej było trzymać na stałe na f/8 bo na mniejszych przysłonach był nieostry, a UWA nawet na f/3,5 głębię ma całkiem sporą. 60-tka na 2.8 mocno separuje plany, a przy tym jest całkowicie ostra. Co prawda płytka głębia ma też wady, np. ciężko zrobić zdjęcie psa, aby miał ostre oczy, uszy i nos, człowieka już łatwiej.
    Obiektyw na f/2.8 zauważalnie winietuje, ale przy takich zdjeciach winieta ładnie wygląda.
    AF bardzo szybki. Akurat przelatywało nade mną stado łabędzi, pstryknąłem 4 fotki i bardzo chciałem żeby choć jedna była ostra... były ostre wszystkie.
    Zima to kiepski sezon na makro, ale parę makrosów pstryknąłem. Nie jest tak łatwo jak mi się to wydawało wcześniej, trzeba mocno przymykać i łatwo poruszyć, ale da się zrobić szybkie makro z ręki.

Na koniec...
    Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    yoł...jak zbzikujesz na jego punkcie (znaczy obiektywu) daj znać, będzie do statystyk:-D
    Proponuję bez szaleństw. Dodaj mnie do statystyk w kategorii "gorąco polecam". :-D
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

trochę jeszcze poczekam...przyjdzie wiosna, przyjdzie lato, wyskoczy się tu i tam i wtedy pogadamy :-D
    pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    trochę jeszcze poczekam...przyjdzie wiosna, przyjdzie lato, wyskoczy się tu i tam i wtedy pogadamy :-D
    pozdrawiam.
    Prawda.
    Na razie to takie pierwsze testy i oswajanie sprzętu. Ostateczna opinia o obiektywie ugruntuje mi się dopiero po przyszłorocznym wakacyjnym urlopie.
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów