Wielkie dzięki za podpowiedzi za bardzo nie wiem jak każdemu z osobna odpowiedzieć a więc sorry postaram się to napisać skrótem w jednym wątku.Jeżeli chodzi o fotografie typu urodziny u cioci to mam fz18 w zupełności wystarczy mojej "CIOCI" mnie szczerze tego typu fotografia nie za bardzo interesuje,szeroki kąt krajobrazy itp poczekają do lata coś się dokupi.Fotografia przyrodnicza to dla mnie nie tylko ptaszydła i na razie nie myślę o 500mm.Uniwersalny zestaw...hmm jest taki ?Widziałem krajobrazy robione 100mm a nawet ptasie 200mm! ja po prostu na razie celuje w ten przedział jako pierwszy za jakiś czas będzie szeroki kąt,jakaś seta makro,portret no i może 400l ale na razie stać mnie na 1 z tych wariantów ale szczerze mówiąc bardzo mnie kręci c100-400 kurde na raty może i bym nie zbankrutował ale bardziej się boje tej pompki cholera trochu się naczytałem na ten temat a jak już wyżej pisałem foty w 99% będę robił w lesie na łące w błocie piasku itp! Co myślicie?Dzięki za zainteresowanie! Pozdrawiam