U mnie 85 1.8 tez ma taka przypadłość więc to chyba norma ale u mnie widać to dopiero od wyzszych przysłon a nie kupiełem tego szkła żeby przymykać do f11 czy f22
U mnie 85 1.8 tez ma taka przypadłość więc to chyba norma ale u mnie widać to dopiero od wyzszych przysłon a nie kupiełem tego szkła żeby przymykać do f11 czy f22
Ja też tak miałem w 85 1.8, w 17-40 tez nie było idealnie, przy zamykaniu różnie się te listki układały. Nigdy się tym nie przejmowałem bo i po co.
Ja tam u ciebie widzę, że F11 i F8 najdziwniej się składają, pytanie ile raz tak nierówno się składają np. w ciągu 20-tu domknięć. Jeśli zawsze tak samo, to widocznie ten typ tak ma, jeśli nie, jest to trochę dziwne, u mnie zawsze równo i tak samo się składają. Inna sprawa, czy ma to znaczenie w perspektywie czasu (czy to oznacza, że wada może się pogłębić) oraz czy "wada" ta wpływa na zdjęcia. Zwykle jest tak, że należy serwisować urządzenie jak najszybciej od kiedy się ujawni jakaś wada, nie czekać z tym, bo potem mogą odmówić gwarancji, tutaj na Twoim miejscu przeszedł bym się z tym do sklepu i sprawdził inne sztuki tego szkła, a do serwisu Canona wysłał zdjęcia z zapytaniem, czy są obawy czy po prostu tak to działa, żeby nie było, że coś zaniedbasz czekając. Jeszcze inna sprawa, że mi też by do głowy nie przyszło sprawdzać takie rzeczy, ale rozumiem, że ciekawość nie zna granic![]()
50D + 17-55/2.8 IS USM
marceleqs - chyba z tuzin osób już potwierdził w tym wątku, że w tym szkle to norma...
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Mi listki przysłony za każdym razem składają się inaczej i co? Nic. Po prostu.
Przy f 11 też wygląda raz idealnie a innym razem dziwnie.
Czyż nie lepiej robić zdjęcia i martwić się gdy z nimi będzie coś nie tak zamiast oglądać przysłonę fotografować cegły i robić masę nikomu niepotrzebnych testów.
Ja rozumiem że każdy chce mieć ten najlepszy egzemplarz u siebie ale są granice gdzie kończy się ciekawość a zaczyna paranoja.
Bierz sprzęt w łapę i idź polować na dzikie baby![]()
Albo inna rada kup zeissaa c85/1.8 oddaj komuś kto nie będzie się tymi listkami przejmował. Dbam o sprzęt ale taki pomysły jeszcze mi nie przyszły do głowy.
Też mam c85/1.8 i po pierwszych strzałach się w nim zakochałem jaki obrazek daje, po prostu miodzio![]()