Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: 85/1.8 USM - nierownomierny otwor przyslony

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 85/1.8 USM - nierownomierny otwor przyslony

Zauwazylem, ze ustawiajac najwyzsze wartosci przyslony listki zachodza na siebie nierownomiernie. Na dodatek przy kazdym nacisnieciu przycisku podgladu glebi ostrosci ten uklad jest inny (boki utworzonego osmiokatu nie sa sobie rowne).
    Stad moje pytanie, czy ten typ tak ma w zwiazku na tak duza liczbe listkow i jasnosc, czy jednak to jest wada. Obiektyw kupilem wczoraj, wiec moge go wymienic.

Po powrocie z pracy postaram sie zalaczyc zdjecia przyslony.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sprawdziłem u siebie i i nie widzę specjalnie nieregularności - listki zachodzą na siebie mniej więcej równo. Może jak jest nowy, to muszą się ułożyć w trakcie używania. Otwór to nie bedzie idealne koło. Ja swój używam ok 6 m-cy. Musiałbyś podejrzec na innym nowym, ale jesli robi dobre foty i ma ładny bokeh, to nie ma co robić problemu.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Powinny układać się powtarzalnie, pytanie co rozumiesz przez to ze nierownomiernie, to patrzac na nie nie bedzie rowniutkie kolo, ale powinny zachodzić jedna na druga kazda tak samo... Jak dla mnie uszkodzenie ;]

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aro84 Zobacz posta
    Obiektyw kupilem wczoraj, wiec moge go wymienic.
    Wymień więc.
    Albo idź do sklepu i zobacz czy z innymi też tak jest.
    U mnie natomiast, przy f/4.5 i f/6.3 otwór też nie jest idealny i widać to gołym okiem, ale bez przesady...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Załączam zdjęcia. Oceńcie sami.

F22

F20

F18

F16

F14

F13

F11

F10

F9

F8

F7.1

F6.3

F5.6

F5

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

U mnie na zenitarze przy f/4-f/5.6 listki całkiem na siebie nie zachodzą i jest takie jakby słoneczko (w dodatku z jednej strony silniejsze, tj. przerwy są większe, a z drugiej mniejsze) - i co ? I nic - na zdjęciach tego w ogóle nie widać, bokeh wychodzi ładny, gładziutki

Jeśli ci przeszkadza, to wymień - ja miałem malutkiego paprocha na wew. soczewkach - na zdjęciach nawet chuck norris by jego wpływu nie dojrzał, ale uznałem, że kiedyś przy sprzedaży może mi za to polecieć cena i wymieniłem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dopiero po napisaniu posta zobaczyłem zdjęcia - chłopie... daj se spokój... sprzedawca cię wyśmieje (ja bym tak zrobił xD )
    Ostatnio edytowane przez streaker ; 01-12-2010 o 19:47 Powód: Automerged Doublepost
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Pełne uzależnienie

Domyślnie

U mnie wygląda to podobnie, ale nie tak źle jak u Ciebie na f/11.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    Dopiero po napisaniu posta zobaczyłem zdjęcia - chłopie... daj se spokój... sprzedawca cię wyśmieje (ja bym tak zrobił xD )
    Właśnie dlatego najpierw chciałem prosić o ocenę posiadaczy tego obiektywu, niż od razu lecieć z reklamacją do sprzedawcy.
    Raczej rzadko będę bardzo przymykał przysłonę, ale tak jak mówisz, nie chciałbym, żeby przy ewentualnej sprzedaży ktoś się do tego przyczepił.

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    U mnie wygląda to podobnie, ale nie tak źle jak u Ciebie na f/11.
    Właśnie chyba najbardziej rzuca się w oczy na F11, ale teraz jak sprawdziłem to przy tej przysłonie otworek jest ładny. Jednak na najmniejszym otworze nigdy nie jest idealnie...

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aro84 Zobacz posta
    Właśnie chyba najbardziej rzuca się w oczy na F11, ale teraz jak sprawdziłem to przy tej przysłonie otworek jest ładny. Jednak na najmniejszym otworze nigdy nie jest idealnie...
    1. Normalka - dlatego przy timelapse'ach jest zalecane wykręcić lekko obiektyw na przymkniętej przysłonie, bo nigdy idealnie tak samo się nie ułoży i raz obraz jest odrobinę jaśniejszy, raz ciemniejszy.

2. naprawdę kupiłeś stałkę z światłem f/1.8, żeby robić na f/22 ?

3. Pokazałbym ci mojego zenitara na f/5 i zdjęcia jakiego robi to od razu byś się uspokoił - ale nie chce mi się po makro lecieć :-P

4. Przy sprzedaży raczej nikt nie sprawdza jak się listki układają (no ty jesteś tutaj wyjatkiem xD ), tylko chcą zdjęcia obejrzeć i czy obudowa i szkła czyste, mechanika chodzi gładko, a af trafia tam gdzie powinien.
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    Przy sprzedaży raczej nikt nie sprawdza jak się listki układają (no ty jesteś tutaj wyjatkiem xD ), tylko chcą zdjęcia obejrzeć i czy obudowa i szkła czyste, mechanika chodzi gładko, a af trafia tam gdzie powinien.
    W sklepie też tego nie sprawdzałem tylko poniższe cechy, które wymieniłeś. Tutaj ciekawość zadziałała dopiero w domu

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów