W tym samym aparacie na cropie, korzystając z tych obiektywów na 50mm obraz uzyskamy taki sam, różnicą będzie tylko przysłona.
W tym samym aparacie na cropie, korzystając z tych obiektywów na 50mm obraz uzyskamy taki sam, różnicą będzie tylko przysłona.
Niestety większość znajomych ma system nikona ;-) będę więc musiał się wybrać do sklepu i porównać.
Swoją drogą 85mm 1.8 to ciekawa propozycja, jeśli jest podobny optycznie do 50tek, też wezmę go pod uwagę.
7D + C18-135
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
No dobrze, troszkę się nabijam. Mam 50mm w kilku obiektywach, i na cropie w każdym jest ten sam kadr. Mają bardzo zbliżone kąty widzenia. I czy podepniesz tamrona i ustawisz na 50mm, czy EF50/1,4, kadr będzie bardzo, ale to bardzo podobny. Dlatego właśnie sugerowałem 85, bo to dodatkowa ogniskowa, która zwiększy uniwersalność zestawu. Nie wiem natomiast, po co wtryniasz tu puszkę FF, skoro pytający jej nie ma. A że 85 na APS-C da kąt widzenia jak 135 na FF, to akurat moim zdaniem jej zaleta.
... i inne świętości Skądinont...
17-50 @ 50 na cropie = 80 na FF
50 na cropie = 80 na FF
dla cropa wszystko mnożysz, nawet 17-55 EF-s, a dla FF nie mnożysz... ot i to wszystko...
ja do 17-50 polecam 50 /1.4, bo to nie to samo co 50 na Tamronie 17-50 - mniejsza przysłona da dodatkowe możliwości. polecam również 85mm/1.8, bo to dobre szkiełko i nawet na cropie portret wychodzi bardzo ładnie - chociaż rodzaj puszki a ładność to inne kwestie - mam, używam, polecam... oba te szkła.. 50/1.8 nie używam - nie wiem.
.
50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...
[SIGPIC][/SIGPIC]