Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 94

Wątek: Tamron 28-75 f2.8

Dopiero zaczyna Awatar Tymekmac
    Miasto
    Toruń/Wawa/Pzn

Domyślnie

ja bym się nie pchał w C15-85.
    zamiast niego Tamron + jakiś dłuższy manual na m42 np. Cenowo wychodzisz na to samo a jakościowo o wiele lepiej.

jak zostawiasz kita to dokup T28-75 i tak będzie najlepiej.
    Aby zdobyć wielkość, człowiek musi tworzyć, a nie odtwarzać.

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Sporo szkieł na FF o zakresie 24-135 i świetle lepszym od 3.5-5.6?

24-105 4 ( + 70-200 4 )
    24-70 2,8 + 70-200 2,8
    24 L + 35L + 85L + 135L

z samych canona na FF
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Coś już napisał Awatar m2k
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tymekmac Zobacz posta
    ja bym się nie pchał w C15-85.
    zamiast niego Tamron + jakiś dłuższy manual na m42 np. Cenowo wychodzisz na to samo a jakościowo o wiele lepiej.
    Tylko, że do M42 trzeba mieć raczej FF, bo przez wąski i ciemny tunel, jakim jest wizjer w body z kropem słabo można ustawiać dokładnie ostrość :-)

Domyślnie

wg mnie stalki to najlepszy wybor..jednak nie kazdego stac.. ale jak juz stawiac na zmienna ogniskowa to chociaz mniejszy zakres.. prawda jest taka ze nie mozna miec wszystkiego.. albo jakosc albo duzy zakres ogniskowej.. mialem sigme 18-200.. zla nie byla.. brakowalo swiatla. zmienilem na tamrona 28-75 f2.8 mimo ze mam cropa. jednak najpierw odpowiedz sobie na pytanie do czego uzywasz i jaki zakres potrzebujesz..
    dla mnie 17-50 nie byl dobry dlatego zdecydowalem sie na 28-75. jak narazie jestem bardzo zadowolony ale posiadam go dopiero 2miesiace.
    troche wolny AF ale gdy tylko wprowadza poprawki mozna to przezyc.. ostry.. ladne kolory.. no i f2.8 w calym zakresie i cena.. to dlatego padl wybor wlasnie na ten obiektyw
    opinia? do sigmy bym w zyciu nie wrocil.. :P

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaj_wrz Zobacz posta
    troche wolny AF
    Trochę, to mało powiedziane :-) Jak chociaż raz ktoś miał okazję fotografować z użyciem L-ki Canona (lub chociaż obiektywem z silnikiem USM), to każdy inny obiektyw nie posiadający takiego lub podobnego systemu wydaje się zgrzytać i wolno ostrzyć :-) Niestety, łatwo się jest przyzwyczaić do lepszego.
    Miałem rzeczonego w tym wątku Tamrona i do zalet zaliczyłbym światło 2.8 i całkiem niezłe kolory. Natomiast przeszkadzał mi w nim m.in. właśnie wolny i zgrzytający silnik i oczywiście brak szerokiego kąta (miałem wtedy body 30D)

Domyślnie

fakt faktem USM to klasa sama w sobie
    ale bierzmy pod uwage iz zazwyczaj AF to wprowadzanie tylko malych poprawek miedzy jednym a nastepnym zdjeciem.. a nie pilowanie przez caly zakres.. (oczywiscie i to ma czasem miejsce.. ) dlatego moim zdaniem da sie to przezyc
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zwlaszcza za takie pieniadze.. odpowiednik canona lub sigmy to wydatek okolo 3-3,5tys zł
    oczywiscie zaraz ludzie bezgranicznie zakochani w obiektywach canona mi pojada co ja porownuje.. ale prawda jest taka ze optycznie Tamrona mozna spokojnie porownac do ów canona czy sigmy.. i wcale nie zostaje duzo w tyle..
    dluuuugo sie wachalem czy dokladac do canona 24-70 2.8 usm..
    ogladalem wiele zdjec wykonanych tymi obiektywami.. przeczytalem mase opini i testow..
    i stwierdzilem ze roznica (nie liczac oczywiscie usm, chodzi o roznice optyczne) sa tak nikle ze nie warto dokladac 2-3x tyle..
    Ostatnio edytowane przez tomaj_wrz ; 16-01-2011 o 20:55 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 500D + Sigma + revuenon + Falcon 8mm
    FACEBOOK

Domyślnie

dluuuugo sie wachalem czy dokladac do canona 24-70 2.8 usm..
    Ta eLka bije na głowę tamrona jeśli porównywać na FF. Na cropie chyba nie ma AŻ TAK wielkiej różnicy, nie?

Mam 400D + Tokinę 12-24 + jakieś szkła m42 (50mm i 135mm), których będę chciał się pozbyć... lepiej później kupić tamrona 28-75 czy 50 1.8?
    C50 przyda się głównie przy portretach, natomiast tamron dalby mi elastyczny zakres (nie zawsze ta się podejść/odejść), a do portretów na 75 2.8/3.5 też uzyskam wystarczający GO

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kpulka Zobacz posta
    Mam 400D + Tokinę 12-24 + jakieś szkła m42 (50mm i 135mm), których będę chciał się pozbyć... lepiej później kupić tamrona 28-75 czy 50 1.8?
    C50 przyda się głównie przy portretach, natomiast tamron dalby mi elastyczny zakres (nie zawsze ta się podejść/odejść), a do portretów na 75 2.8/3.5 też uzyskam wystarczający GO
    też mam 400D i oba te szkła T 28-75/2.8 i C 50/1.8. Radziłbym wziąć Tamrona, prawdopodobnie będzie częściej wykorzystywany bo nieraz z 50/1.8 musiałbyś się nabiegać - portrety różne przecież można robić. w połączeniu z tokiną będzie dobra para.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Racja, jak nie masz za duzo kasy/nie chcesz za duzo wydać, to kup sobie tego Tamrona. Bedziesz miał lepszy komfort pracy niż 50/1.8, którego też miałem, ale byłem z niego niezadowolony (plastik).

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

a Tamron nie plastik?

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów