podoba mi się 1
pozdrawiam
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi
2 - obciąłeś paluszki, ała
3 - dlaczego tak szeroki kadr? ta pupa jest az tak godna uwagi?
1 - chyba nie do końca "wyczekana"
Ale to wdzięczny temat, próbuj dalej![]()
swietnie ze kolejny kolega zajal sie fotografia baletu.
Po ostatniej dawce fotografi baletowej hoffi66'ego podchodze do tematu bardzo entuzjastycznie.
http://canon-board.info/showthread.php?t=32044
Zycze powodzenia i udanych pstrykow
pozdrawiam
jak dal mnie to 1. leci w dół, 2. powinna miec wiecej z prawej a mniej z lewej, a 3 pionowy kadr...
Zdjęcia powyższe są słabe, 1-nkę można by wyprostować i będzie w miarę poprawna. Masz trochę kłopotów z kompozycją, budową poszczególnych planów. Życzę powodzenia i wytrwałości, bo temat, choć piękny, nie należy do łatwych. Pozdrawiam
Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...
A trudny? Po pierwsze w ciepełku pod dachem i wszystko podane na tacy. Choreografia, scenografia, światła to wszystko już zrobiła grupa specjalistów. Wystarczy statyw waserwaga albo sztuczny horyzont bo prosto ustawić aparat jest trudno i jakieś proste urządzenie do sekwencyjnego naświetlania klatek. Nie ma siły aby w coś nie trafić. No można z ostrością ale w teatrach i operach tytuły grają cyklicznie. Niektóre to i po kilkaset razy. Naprawdę można temat opanować do perfekcji i o pomyłkę trudno. Temat jest unikalny to fakt bo i zapotrzebowanie na tego rodzaju zdjęcia jest niewielkie ale popatrz na filmy fabularne. Ze względu na pewną specyfikę techniczną kręcenia filmów trzeba wykonywać odrębnie zdjęcia z planów jako materiał PR. I co ciekawe nikt nie mówi o zdjęciach tylko o fotosach. Wydaje mi się, że coś jest na rzeczy.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Widać, że chyba jesteś dość rzadkim gościem teatru, opery czy filharmonii. Wypisujesz straszne głupstwa świadczące o niewielkiej wiedzy niestety. Proszę zatem pójść do opery czy filharmonii i spróbować zrobić zdjęcie. Po pierwsze obowiązują dość duże wymagania co do ciszy, pewnej kultury. Nie wolno się kręcić, przesuwać, często delikatny dźwięk migawki w oddali rozprasza muzyka, artystę. To nie jest koncert, gdzie można to i owo, pobiegać sobie pod sceną itd. Tutaj ludzie, często starsi nie tolerują jakiegokolwiek zakłócania spokoju. Bardzo trudno jest się precyzyjnie ustawić, bo pod scenę się nie podejdzie i i już. To ograniczenie w możliwości poruszania się znaczenie utrudnia zrobienie dobrego zdjęcia.
Skoro można temat opanować do perfekcji, to zapraszam do siebie i przekonamy się, jak w tym "ciepełku" jesteś wstanie to zrobić. Życzę powodzenia. Wybacz, ale wspominając o jakiejś waserwadze, sztucznym horyzoncie i sekwencyjnym naświetlaniu, przedstawiasz siebie jako osobę kompletnie bez wyobraźni. A takowa bardzo się przydaje w pracy z aparatem a szczególnie przy tworzeniu magazynu na temat fotografii.
Polecam wyjść ze studia i nie pisać takich głupot.
To fakt byłem w operze ze dwa razy i z mojego punktu widzenia kicha absolutna. Obok mnie chrapała cała wycieczka co to do teatru na koniec dnia umęczona napojami odpocząć przyszła a do tego pomimo sennej muzyczki spać nie można bo i co rusz ktoś drzwiami trzaska.
Co do tematyki fotografowania w operze coś niecoś wiem ponieważ z racji tego pisma o fotografii przez długie lata pisał dla nas wirtuoz tego gatunku fotograficznego. Niestety to co piszesz na temat fotografowania w operze niestety mija się z prawdą.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Nie sądzę. Czasem jestem tam kilka razy w tygodniu, więc raczej coś wiem o tym. Przykro mi, że byłeś "ze dwa razy" i to na pewno nie jest podstawą do wyrażania powyższych stwierdzeń.
Co zaś do wspomnianego "ciepełka", to w studio go zapewne nie brakuje, nikt nie przeszkadza, jest się panem losu i można być "prawdziwym" artystą ... o ile ma się talent. Ale tego to już ze świeczką szukać.