Przemku, jeśli tak mogę.. nawet.. przepraszam... Panie Przemku.. nic nie kwestionuję z wypowiedzi. chodzi mi tylko o to, że w wielu wypowiedziach z Twojej strony pada tak, jakby ten Canon to nic godnego uwagi nie zrobił, jakby wszystko trzeba było po nim poprawiać.. może to wywołac u przyszłego usera reakcję alergiczną..

no i ja rozumiem, że potrafisz wiele rzeczy zakwestionować, że doświadczenie i obeznanie pozwala Ci na "manie zdania" w wielu kwestiach, ale odrobina dystansu i... dystansu popłaca.

Czynnik ludzki wykluczam bo jedna osoba, konkretnie ja robiła zdjęcia porównawcze.
nikt nie jest nie omylny - bywa różnie, a ...
jak wytłumaczysz nietrafianie 50D ze szkłem 50/1,8
prosto - drgnęła Ci ręka, może komunikacja zawiodła, może puszka miała jakiś problem z AF, może ktoś inny nie widziałby problemu, może byłby ślepy..

więcej dystansu, więcej otwarcia na różne przypadki... a Canona - hmmm.. zawsze można wymienić na coś innego.

Autorowi proponuję mikroregulację, test ze statywem i wyzwalaniem czasowym, sprawdzić puszkę lub szkło w innym zestawie. u mnie problem był z Sigmą 17-70 - wyeliminowałem go sprzedając Sigmę
.
.