Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Pomoc w zakupie 50D w lublinie

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

ok, kupiłem w sieci. bodziak już do mnie idzie, cierpliwie czekam na niego i słoiki które rodzina miała również wysłać. No i zobaczymy czy będzie euforia czy rozczarowanie. Mam nadzieję że wszystko będzie ok i że canon poprawił kontrolę jakości, i nic nie będę odsyłać czy to do sklepu czy na żytnią.
    pozdr.

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

ok, body przyszło szybko, w największe śnieżyce miałem w ciągu 24h od wpłaty. Tutaj sprzedawca i DHL spisali się na medal.
    problem jednak w tym że wydaje mi się że ma pewien FF tzn przy portrecie z odległości około 1,5m FF na jakieś 2cm. Na razie testuję ale jakoś nie trafia gdzie powinien, może mam szkło walnięte. Choć na M42 też nie jest za ciekawie. Chyba w końcu zrobię test na jakichś tablicach. Aha, jeszcze jedno, jak macie włączoną opcję potwierdzenia punktów AF na wykonanym zdjęciu to ten czerwony kwadracik jest idealnie w punkcie gdzie celowaliście? bo u mnie jest przesunięty w prawy górny róg o odległość właśnie tego punktu. Źle założona/przesunięta matówka? Może przez to ten FF czy po prostu ten typ tak ma?
    pozdr.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na poprzedniej stronie drwiłeś z onanistów sprzętowych a sam nim zostałeś Problemy z AF w 50D występują i cały ten wątek o problemach nie jest stekiem bzdur. Może ci co problemów nie widza są po prostu ślepi?

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Problemy z AF wystepują w każdym aparacie. To że znajdzie się garstka narzekających nie musi o tym świadczyć. Ja kupowałem swojego w sklepie Agito, obiektywy tak jak w stopce w innych sklepach wysyłkowych i jakoś nie mam problemów.

Co do Twoich problemów, niektórzy mają tak, że podczas wciskania spustu nie potrafią utrzymać aparatu nieruchomo i stąd takie minimalnie nietrafione zdjęcia. Dodatkowo (piszę z własnych doświadczeń) lepsze obiektywy są celniejsze.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To ciekawe jak wytłumaczysz nietrafianie 50D ze szkłem 50/1,8 (duży FF nie do skorygowania mikroregulacją) natomiast to samo szkło na 10D, 5D i 1DII trafia w punkt? Czynnik ludzki wykluczam bo jedna osoba, konkretnie ja robiła zdjęcia porównawcze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    To ciekawe jak wytłumaczysz nietrafianie 50D ze szkłem 50/1,8 (duży FF nie do skorygowania mikroregulacją) natomiast to samo szkło na 10D, 5D i 1DII trafia w punkt? Czynnik ludzki wykluczam bo jedna osoba, konkretnie ja robiła zdjęcia porównawcze.
    można to wytłumaczyć jakąś lipą z AF w 50D, można błędem w komunikacji 50D <<>> szkło, można wytłumaczyć tak czy owak... i co, teraz wszyscy popadną w paranoję, że AF w 50-ce to tragedia, a nie mówiąc już o tym w xxxD, bo o tym w 5D, to już wiadomo.. wiesz, co im więcej wypowiedzi tego typu, im więcej pada z Twojej strony podobnych postów, tym bardziej, jako jeden ze świeższych userów forum, zaczynam odnosić wrażenie, że bywasz nieomylny, masz doskonały sprzęt i w ogóle wszystko inne o kant...

Bogdan_Ch podał jedno z rozwiązań... z rozwiązań na BF/FF wielu fotografów... jedno z rozwiązań na rozmazane zdjęcia... co nie znaczy, że nie ma racji.. ja uważam, że może to być właśnie taki problem - zdarza się dosyć często. można to potwierdzić w sposób prosty - wężyk + statyw + 10s zwłoki.. potwierdzi się - mniej telepać łapkami, nie potwierdzi się - szukamy innej przyczyny, może to egzemplarzowa wada, ale na pewno nie fakt, że 50D ma totalnie do bani AF - bo może faktycznie jestem ślepy, ślepi są ludzie, którym robię zdjęcia i tysiące innych jego userów..
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Fotopawkas, jedyne co chcę powiedzieć to to, że kontrola jakości u Canona to lipa niestety trzeba sprzęt testować przed zakupem. I nikt nie pisze że AF w 50D jest do bani bo jeśli jest sprawny w 100% to pewnie jest dobry. Ważne żeby tylko był w 100% sprawny a czasami tak nie jest.

Domyślnie

Przemku, jeśli tak mogę.. nawet.. przepraszam... Panie Przemku.. nic nie kwestionuję z wypowiedzi. chodzi mi tylko o to, że w wielu wypowiedziach z Twojej strony pada tak, jakby ten Canon to nic godnego uwagi nie zrobił, jakby wszystko trzeba było po nim poprawiać.. może to wywołac u przyszłego usera reakcję alergiczną..

no i ja rozumiem, że potrafisz wiele rzeczy zakwestionować, że doświadczenie i obeznanie pozwala Ci na "manie zdania" w wielu kwestiach, ale odrobina dystansu i... dystansu popłaca.

Czynnik ludzki wykluczam bo jedna osoba, konkretnie ja robiła zdjęcia porównawcze.
    nikt nie jest nie omylny - bywa różnie, a ...
    jak wytłumaczysz nietrafianie 50D ze szkłem 50/1,8
    prosto - drgnęła Ci ręka, może komunikacja zawiodła, może puszka miała jakiś problem z AF, może ktoś inny nie widziałby problemu, może byłby ślepy..

więcej dystansu, więcej otwarcia na różne przypadki... a Canona - hmmm.. zawsze można wymienić na coś innego.

Autorowi proponuję mikroregulację, test ze statywem i wyzwalaniem czasowym, sprawdzić puszkę lub szkło w innym zestawie. u mnie problem był z Sigmą 17-70 - wyeliminowałem go sprzedając Sigmę
    .
    .

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to dowaliłeś mi z tym Panem dopiero teraz dotarło do mnie jaki stary już jestem
    Jeśli chodzi o 50D miałem go przez 3 miesiące i problemy z 50/1,8 występowały ciągle. Mikroregulacja nic nie dawała bo jak ustawiłem dobrze na 2m to na 20m było źle, nie znalazłem złotego środka i obiektyw powędrował do torby. Co ciekawe ten sam obiektyw na 10D który też mam przez kilka lat robił świetne zdjęcia. Poszedłem do sklepu kupić C85/1,8 i okazało się że jest potworny FF (pisałem o tym na forum i linkowałem zdjęcia) taki z 4m na 20m odległości ostrzenia. Dalej tematu nie drążyłem bo trafiła się okazja kupna 5D i wtedy 50/1,8 odżył o czym też pisałem na forum. Również na 1DII 50/1,8 pracuje jak powinien. Wniosek dla mnie niestety jest jeden.

Domyślnie

sory - mam nadzieję, że psycha to wytrzyma hehehe... widzisz - no bywa, że cos nie zagra, no czasem tak jest, ale jednemu się trafi, drugiemu nie - ja ze swojego zestawu jestem zadowolony. problemy da się jakoś korygować, eliminować, ale dla mnie wnioskiem nie jest to, że jakaś tam puszka, czy szkło jest po prostu do bani, bo tak jak wielu narzeka na problemy AF z Sigmą, tak wielu chwali sobie te szkła - ja w pracy mam zestaw Sigm z xxD serią Canona. Nie mamy na co narzekać, a zdjęcia robimy w różnych warunkach.
    przykro mi, że zawiodłeś się na czymś, no i za tego Pana - zgoda? :*
    .

[SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów