SpokoCo do Sigm to mam jedną i złego słowa o niej nie powiem (120-400 DG OS HSM).
SpokoCo do Sigm to mam jedną i złego słowa o niej nie powiem (120-400 DG OS HSM).
no ja właśnie mam też Sigmę i może tu pies pogrzebany, choć na 350D i 30D jest raczej ok. Szału nie ma ale jest akceptowanie. Na 50D jest niestety gorzej.
Co do testu to robiłem go na statywie, z samowyzwalaczem, ze wstępnym podnoszeniem lustra więc wykluczam drgania łap itd.
Natomiast nadal się nie dowiedziałem co do tych punktów AF. Jak włączycie funkcję: "Wyśw. punktów AF" to czy te punkty pokrywają się z tymi z wizjera? Bo jak wyżej pisałem mam te punkty względem siebie poprzesuwane, może tutaj leży problem?
pozdr.
Heh, znowu zeszło na 5D vs 50D
tu link: http://www.youtube.com/watch?v=Ij9mzm1zxXM
wniosek: 5D to stary dziad i nie ma co się podniecać nim teraz.
7D jest też mocno porównywany z 5D mk2 i myślę że kupując to body nie ma co żałować braku FF.
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
u mnie punkty są przesunięte o wielkość tego kwadracika. czy to że coś źle złożyli może mieć wpływ na FF?
np. punkt na matówce mam ustawiony środkowy, celuję powiedzmy w główkę zapałki, patrzę na LCD czy DPP i mam zaznaczony że ostrość złapana po skosie do góry w prawo, punkt na LCD czy DPP zupełnie się nie pokrywa z tymi z matówki. Ale jakby tak było to miałbym chyba raczej BF a nie FF.
Przykład sprzed chwili. powiedzmy że ujęcie portretowe, głowa z boku. celuję na oko (nie na oko tylko w oko), strzelam. Wrzucam na kompa by lepiej zobaczyć i ostrość mam nie na oku lecz na brwi czyli FF. podświetlony punkt AF w ogóle nie leży w GO, czyli co? coś poprzesuwane, celuję i nie wiem w co trafiam czy jak?
Już głupieję.
podaj sampla.
50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...
[SIGPIC][/SIGPIC]
Wymień ten egzemplarz na inny sprawny bo szkoda Twoich nerwów.
By zbirr at 2010-12-09[/IMG]
link, pierwszy raz wrzucam więc nie wiem czy wyjdzie dobrze.
Co do obrazka, jest to zrzut ekranu, cropa 100%, myślę że coś widać choć niewiele. ostrość tutaj nie jest na oku lecz na brwi czy włosach. podświetlenie AF tutaj jest przesunięte względem tego co było widać przez wizjer. w wizjerze ostrość była ustawiona jakby na "początku oka" czyli jak widać tutaj punkt jest przesunięty w prawo i lekko do góry. Czy może to być winą FF? Zdaję sobie sprawę że słabo widać GO bo szkło bodajże 5.6 przy tej ogniskowej, ale póki co to jedyny słoik z AF jaki mam.
Nie wiem jak z kolorami bo na lapku nie widać za wiele. wszystko jest chyba na 0, być może jakiś Picture style był i wyostrzanie na 3. Aha jest to JPG nie RAW.
Jakby co to wrzucę jakieś normalne sample jak wrócę do domu.
pozdr.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
coś poszło nie tak, może teraz pójdzie. jak się na tym forum edytuje posty bo nie widzę żadnej ikony?
Ostatnio edytowane przez zbirr ; 09-12-2010 o 14:03 Powód: Automerged Doublepost
A po wciśnięciu spustu do połowy nie przekadrowałeś lekko zdjęcia? Podświetlenie AF ma tylko sens gdy po złapaniu ostrości aparat ani trochę się nie poruszył. Jeśli złapiesz ostrość i przekadrujesz to owszem podświetli się punkt AF który złapał ostrość ale ten punkt nie wskaże miejsca na które ostrość została ustawiona. Zrób to samo na statywie albo postaw aparat na czymś i wtedy zobacz.