W dniach 26-28.11.2010 w Sztokholmie rozpoczęły się targi fotograficzne Fotomässan.
Miałem okazję pozwiedzać je 27.11, więc zapraszam na krótką relację.

Targi odbyły się w centrum targowym Stockholmässan. Parę kadrów tytułem wstępu.

1. Wejście do hali targowej.

2. Hall główny.

3. Ochrona.

Jak to na targach bywa, jest dużo sprzętu i ludzi.

4. Odbywają się prezentacje, warsztaty, pokazy zdjęć.

Hala wystawowa jest obszerna. Orgaizatorzy podali, że łącznie znajdowało się 108 stanowisk firm, organizacji i zrzeszeń.

Canon.
Jako, żem kanoniarz, sporo czasu spędziłem na stanowiskach tej firmy. Prezentowano aparaty, obiektywy, kamery, drukarki. Wykonywano usługi czyszczenia i diagnostyki sprzętu.
Jeśli chodzi o aparaty, to znalazł się duży asortyment kompaktów i chyba cały lustrzanek. Nie zabrakło oczywiście nowości.
Ilość obiektywów mogła lekko zawrócić w głowie. Prezentowano zarówno starsze, jak i nowe modele np. stałki EF, TS-E, zoomy EF-S, eLki: 200L 2, supertele: 400 2.8L, 400 2.8L II (niestety nie można było podpiąć), 500 4L, 600 4L, 800 5.6L, 70-300L, konwertery z serii III, itd. Ogólnie dziesiątki egzemplarzy.
Poza tym kamery dawały obraz, drukarki drukowały, zaplecze techniczne odsyfiało graty kompresorkiem.
Nie będę się za bardzo rozpisywał, po prostu niczego nie zabrakło. Parę pstryków:

5.

6.

7.

8. Strzelnica. 400L, 500L, 600L, 800L.

9. Nowa 400L. Zaskoczyła mnie mała waga - 3,8kg!

Dużą popularnością cieszyły się akcesoria do filmowania.

10.

11.

Kamerkami można było poćwiczyć na makiecie kolejki.

12.

Centrum druku.

13.

Nikon.
Nie za bardzo się znam na Nikonie :P Powiem krótko, sprzętu od groma. Tyle co Canona minus drukarki.

Były supertele, były D3, D3X, D7000, D3100... Były seminaria z widownią, gadżety, gadatliwa obsługa. Jednym słowem na żółty medal.

14. D7000 gotowy do kręcioła.

15. Artyleria.