Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: sigma EF-530 DG ST vs. nissin Di622 vs. sunpak pz42x

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar adi_85
    Miasto
    wałbrzych

Domyślnie sigma EF-530 DG ST vs. nissin Di622 vs. sunpak pz42x

Witam,

Szykuję się do zakupu jakiegoś błyskadełka. Nie stać mnie na 580 EX II.
    Znalazłem 3 ciekawe lampki, troszkę różniące się ceną i parametrami. Nie wiem natomiast, co byłoby dla mnie lepsze, dlatego proszę o poradę i opinie kogoś, kto się tym sprzętem bawił/ kto go używa.

Pokrótce jak dla mnie :
    sigma - ma największą liczbę przewodnią (53), ma eTTL, natomiast nie posiada dużej regulacji mocy w manualu, nie ma synchronizacji z krótkimi czasami,
    nissin - ma średnią liczbę przewodnią (44), ma eTTL, duża regulacja mocy w manualu, posiada synchronizację z krótkimi czasami, może współpracować z innymi lampami bezprzewodowo,
    sunpak - ma najmniejszą liczbę przewodnią (42), ma eTTL, ma synchronizację z krótkimi czasami, ma duża regulację mocy w manualu,

oprócz tego, wszystkie te lampki mają zakres zoomo ok 24mm-105mm, ok 17mm przy panelu szerokokątnym, głowice obracają się o 90+180 stopni w poziomie, 90+7 stopni w pionie.

Jestem w kropce, bo na chwilę obecną są to dla mnie trzy (prawie) takie same lampy.
    Doradźcie proszę.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

sunpaka moge polecic, mocy sporo, a wygodniejszy od nissina, bo ma wyswietlacz. manual dziala bardzo przyzwoicie

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

A jesteś pewien, że Nissin i Sunpak mają HSS (synchronizację z krótkim czasami) bo z moich poszukiwań wynikało, że nie mają.

Jeszcze do rozważań dorzuć sobie YongNuo 467 (za 300PLN na ebay-u z HonkKongu).
    Lampa jest słaba ale tania, ma e-TTL, fotocelę, tryb Multi i ręczną regulację do 1/128 mocy. HSS nie ma.

Miłego wybierania.

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kup 430EX albo 430EX II.
    Nie będziesz zmieniać ani wymieniać aż tak prędko.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Nissin nie ma HSS i jest z innej grupy. Odpowiednikiem dla Canona 5xx jest Nissin 8xx

Napisz co jest Ci potrzebne? Sunpuk jest energochłonny dlatego wybrałem Nissina (Mark II) Ja szukałem 3 miesice i porównujc wszystkie testy, Nissin MII wyszedł najkorzystniej.

Polecam Ci bo naprawde warto... MII współpracuje z bezprzewodowym systemem Canona (możesz sterować cyfrowo z body [60D, 7D] albo inna lamp [Nissin 8xx albo Canon 5xx])
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Miasto
    wałbrzych

Domyślnie

nie chodziło mi o odpowiedzi w stylu : "kup 430/580 ex i miej wszystko gdzieś"

Lampy potrzebuje głownie po to, żeby oświetlała fotografowaną scenę oprócz tego, chcę zacząć z niej korzystać. Dlatego ważniejsze dla mnie będą chyba większe możliwości ustawień lampki, niż inne funkcje.
    Na początku pewnie będę wykorzystywał tylko eTTLa, ale potem chciałbym się bardziej w tematy manualne zagłębić.
    Nie chcę wydawać zbyt dużo, bo jak bank da, to w przyszłym roku chciałbym zamienić moje dobre 400d na 50/60d.

co do HSS - nissin ma minimalny czas błysku: 1/20 000 sek, maksymalny czas błysku: 1/800 sek, sunpak ma Minimalny czas błysku: 1/13 000 sek Maksymalny czas błysku: 1/500 sek.
    Jeżeli to nie jest high speed, to przepraszam, nie zrozumiałem pojęcia hss

BTW: teraz właśnie za namową kolegi obejrzałem lampkę nissina Di866, ta ma największą liczbę przewodnią i hss. Koszt trochę większy niż zakładałem, czy warto ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi_85 Zobacz posta
    co do HSS - nissin ma minimalny czas błysku: 1/20 000 sek, maksymalny czas błysku: 1/800 sek, sunpak ma Minimalny czas błysku: 1/13 000 sek Maksymalny czas błysku: 1/500 sek.

BTW: teraz właśnie za namową kolegi obejrzałem lampkę nissina Di866, ta ma największą liczbę przewodnią i hss. Koszt trochę większy niż zakładałem, czy warto ?
    Żadna z lamp, które wymieniłeś w tytule wątku nie ma HSS.

Czy warto kupić nissina Di866, Imho 'nie', miałem możliwość użycia jej i niczym szczególnym mnie nie urzekła, ale może dlatego, że używam systemowej lampy. Na pewno ma moc, ale z tym też nie tak do końca jak to przedstawia producent.

Jeśli nie używałeś 430, 580 to będziesz zadowolony.
    EOS

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi_85 Zobacz posta
    nie chodziło mi o odpowiedzi w stylu : "kup 430/580 ex i miej wszystko gdzieś"

Sorry, ale Nissin i Sunpaki maja max do 1/200 a to nie jest HSS

Wiem to bo mam Nissina i bawilem sie Sunpakiem (ostatecznie Nissin wypadl zdecydowanie lepiej)
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Miasto
    wałbrzych

Domyślnie

Witam ponownie !

Koniec końców stanęło na nissinie di622.
    Rozważając wszystkie za i przeciw wyszła najkorzystniej i najtaniej

Dziękuję wszystkim za porady i życzę miłego błyskania !

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Tak tylko wtrącę: najkrótszy czas synchronizacji lampy z body to 1/200 dla xxxd 1/250 dla reszty nie jest tym samym co czas błysku. HSS to czasy sync krótsze od 'puszkowego' czasu sync.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów