Mam zamiar kupić sobie obiektyw, nawet już się zdecydowałem (EF-S 17-85 F4-5.6 IS USM), ale mam pytanie o to jak go przetestować. Obiektyw mam zamiar kupić w sklepie (nowy w przeliczeniu za około 2100, używane kosztują tylko trochę taniej, więc raczej nowy), więc problemem nie są uszkodzenia, ale jakość. Doczytałem się na forum, że egzemplarze różnią się od siebie (co jest oczywiste), będę mógł wybrać z conajmniej kilkudziesięciu egzemplarzy, ale jak wybrać ten najlepszy? Jakieś rady?
I drugie pytanie, mam też zamiar kupić obiektyw 50mm. Czy warto wydawać ~1200 zl za EF50 F1.4 USM, czy F1.8 jest na tyle dobry by suma-summarum jest to dobry zakup za niską cenę. Czytałem sporo porównań i jakoś nadal jestem w kropce, bo oczywiście F1.4 jest lepszy, ale płacenie ponad 4 razy tyle wymaga zastanowienia. Czy obiektyw stałoogniskowy mniej się zużywa? Czy jest bezpieczniejsze kupowanie używanych stałoogniskowych? Na co należy zwrócić uwagę przy kupnie używanych obiektywów? Luzy, zarysowania, paprochy... coś jeszcze?
PS. Jestem amatorem. Zazwyczaj robię zdjęcia w pomieszczeniach/na koncertach gdzie nieużywanie flasza ma swoje zalety albo jest obowiązkowe. Dlatego szukam jasnego obiektywu. A ten zoom, to przyda się na wycieczki, albo do zbliżeń (IS).
--
Z poważaniem
Ser
350D + grip + EF28-105 F3.5-4.5 II USM (do końca miesiąca) + EF75-300 F4-5.6 III