A ja bym zaproponował do 50tki sigmy.
1. Sigma 30/1.4 do wnętrz
2. Sigma 50/1.4 do pleneru
Bardzo jasne jak trzeba, ładny bokeh, ładny FF/BF do skorygowaniaale udane to obiektywy.
A ja bym zaproponował do 50tki sigmy.
1. Sigma 30/1.4 do wnętrz
2. Sigma 50/1.4 do pleneru
Bardzo jasne jak trzeba, ładny bokeh, ładny FF/BF do skorygowaniaale udane to obiektywy.
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
Też proponowałem, to na początku. Temat znowu zakręca, bo autorka znowu zdanie zmieniła. Wpierw było o 50D, następnie o FF - teraz kręcimy i to i to. Za kilka postów dowiemy się, że znowu jest kolejne inne szkło.
Kobieto, macie 15-85 - może nie ze względu na jego jasność, ale wiele osób też kupuje je. Szeroki kąt daje wiele zabawy. Co z tego, że jest ciemne - ale jednak do krajobrazów przydatne. W dodatku ta ogniskowa pozwala na "gonienie" dzieci po ogródku. Dlatego, to szkło sobie pozostaw. Dokup 50/1.8 i będziecie szczęśliwi - tak, tak to szkło też pod pełną klatkę podepniesz.
Istotną sprawą jest, to aby poznawać swój sprzęt i rozwijać się. Wy odwracacie kota ogonem i zaczynacie od sprzętu. Fotografia to hobby w której liczą się zdjęcia - kadry i zabawa z tego czerpana. Może później coś poważniejszego. Ale na pewno nie liczy się tutaj posiadanie mega obiektywu za xxxx złotych.
Dokupcie 50/1.8 i zostańcie przy tym, co macie. Jestem w 100% pewien, że każdy użyszkodnik posiadający 50/1.8 wyciągnie z niej więcej niż Ty wraz z mężem po 2 miesiącach korzystania z 50/1.2L.
W dodatku jak na amatorów przystało - stwierdzicie po kilku miesiącach, że wasze zdjęcia nie są takie jak opisujesz. Dojdzie do tego, że winy nie będzie szukać u siebie tylko w szkle. Znając życie sprzedacie je lub na forum powstanie wątek, że z nim coś nie tak.