Już się poprawiamFaktycznie były to fotki FF.
Może powiem w skrócie co mnie skłoniło do zadania takiego pytania a nie innego. Otóż ja jestem poczatkującym fotoamatorem - mój mąż już nie, tzn. ma dużo większe pojęcie niż ja. Zaraził mnie tym - po prostu chciałam robić fajne fotki moim dzieciom i chustom, w których je noszęDzieci powoli wyrastają z noszenia w chustach, ale chęć robienia im zdjęć nie mija.
Do tej pory mieliśmy powershota, mąż kiedyś bawił się lustrzankami - ja nigdy. Tak więc moje pierwsze zetknięcie się z lustrzanką to 50 d właśnie (no może oprócz analogów którymi kiedyś zdjęcia robił mój tata). Pierwszy obiektyw to tak jak pisałam - Canon 17-85, fajny na początek, trochę ciemny, mamy lampę, ale szybko okazało się, że przydało by się jakieś jaśniejsze szkło. Zdjęcia robione dzieciom, pewnie jakieś krajobrazy. W międzyczasie mąż kupił od znajomego 28/1.8. A teraz idąc dalej - na pewno będziemy kiedyś chcieli kupić FF, na pewno będziemy chcieli mieć do niego 50 mm, na pewno też coś dłuższego do portretu - a więc 85 mm albo 100 mm. Obecnie mamy 50 d i nie wiem kiedy będzie to "kiedyś". Chciałabym mieć na 50 d coś fajnego do portretu. 50 mm da mi na cropie 80 mm, a więc fajną ogniskową do portretu właśnie. 85 mm da mi jakieś 130 mm na cropie - do portretu też chyba fajna rzecz. Oba obiektywy znajdą swoje zastosowanie na FF.
A teraz wracając do mojego pytania z pierwszego posta. Ufam wiedzy mojego męża jeśli chodzi o tematy fotograficzne, ale nie zaszkodzi popytaćTak jak pisałam - mój małżonek namawiał mnie żeby do portretu wziąć 100 mm, no ale przy naszym 50 d to już 160 mm będzie. Z tego co poczytałam idealna ogniskowa portretowa (ok. trzeba wziąć jeszcze pod uwagę warunki) to ok. 80 mm. No więc powinnam mieć 50 mm jak nic. Napokazywał mi tych boskich zdjęć na 1.2... Zdaję sobie sprawę, że tym szkłem trzeba się nauczyć robić zdjęcia. Ale jakość wykonania przemawia na plus. W pierwszym poście celowo nie zapytałam o nie nie zapytałam - łatwo znaleźć testy na optyczni.pl czy też poczytać inne opinie. Jest trochę drogie i słyszałam, że na cropie nie ma wielkiej różnicy czy mam światło 1.4 czy 1.2, ale już na FF jest ogromna. No ale nie o tym ten wątek. Wątek został założony po to, bo chciałam się zorientować, co do portertu do 50 d polecacie, ot i wszystko. A przy okazji dowiedziałam się też duuużo innych rzeczy. No i wiem, że nikt nie wymienił 50/1.2
![]()