Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 54 z 54

Wątek: Co do portretu do canona 50d ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tak, atk 15-85 zostanie na pewno jako właśnie szkło spacerowe. Ale jest już za ciemne do portreu robionego przy kiepskim świetle.

To że temat zawrócił do FF - to nie jest kwestia zmiany zdania, tylko pewnych myśli i planów.. Na obecną chwilę 50d i obiektywy które mam w zupełności mi wystarczą, zdaję sobie z tego sprawę. Chcę tylko jeszcze czegoś typowo portretowego do słabych warunków świetlnych, 28 jest jednak za krótkie. Stąd ten temat.

Chyba interesują mnie tylko obiektywy canona na obecną chwilę - jakoś mój mąż ma kiepskie zdanie na temat sigmy przypinanej do canona - podobno sigma nie wykupiła licencji do systemu canona i każdy obiektyw trzeba najpierw w serwisie skalibrować. Pozatym w zależności od egzemplarza - albo trafi sie na mega fajne szkło, albo na takie, które ma jednak swoje niedoskonalości.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W Canonie też jest loteria i dotyczy to również szkieł "L". A portret przy kiepskim świetle to i tak będzie kiepski, przecież potrzebne jest światło które ładnie oświetli twarz. Bez dobrego światła to i 50/1,2 się podda. Zdefiniuj może jeszcze pojęcie kiepskiego światła.

Domyślnie

Zdjęcie zrobisz każdym obiektywem, każdym obiektywem zrobisz dobre zdjęcie. Np. gdyby taki Erwitt,Capa, Breson - myślisz nie zrobili tak dobrych zdjęć gdyby wiedzieli że ich obiektywy nie mają AF, są nieostre?. Kupcie obiektyw i róbcie zdjęcia ciesząc się nimi. Poznajcie możliwości obiektywu i tyle. Im więcej czasu spędzasz na robiemiu zdjęć a mniej czasu poświęcasz na czytaniu o obiektywach,ich parametrach tym lepiej dla Ciebie i dla jakości zdjęć.Pozdrawiam

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Curie19 Zobacz posta
    1)Czasami AF na 28/1.8 jest za wolny. No właśnie 28/1.8 jest za szerokie do portretu , chciałabym coś co da mi fajny portret, taki "wyizolowany" (fascynują mnie takie wyrafinowane portrety pokazujące to "coś" w twarzy człowieka), a przy okazji będzie dość jasne.
    Jasne obiektywy dają możliwość ustawienia małej GO i odizolowania modela od tła ale nie świecą i same w sobie nie powodują, że zdjęcia będą jasne. Jasne zdjęcie można zrobić też ciemnym obiektywem...

AF 28 1.8 za wolny? A może za długo się zastanawiasz od potwierdzenia ostrości do zrobienia zdjęcia i np takie ruchliwe dziecko jednym ruchem ucieka z papierowej głębi ostrości ?

Do kolekcji dokup 50 1.4 i 85 1.8 i używaj w zależności od sytuacji

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów