Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: Co do portretu do canona 50d ?

Coś już napisał Awatar Aki007
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Curie19 Zobacz posta
    Bo to ciągle ewoluuje. Czyli rozumiem, że do cropa 50/1.2 nie warto kupować, ale do pełnej klatki już tak?
    50/1.2 nie ma zbytnio dobrych opinii, nie jest warta tych pieniędzy (nie miałem, mówię na podstawie innych źródeł)..
    ogniskowa do portretu to 85 na FF, ale wszystko zależy od projektu.
    jeśli podasz jakąś orientacyjną kwotę będzie łatwiej.
    jeśli budżet nie ogranicza to 135L, 85L i jest SUPER na FF
    5DmkII, 400D
    24-70 f/2.8L, KIT, 50 f/1.8, 85 f/1.8, 70-300 f/4-5.6 IS USM
    580exII, 300EZ

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

50 to idealna ogniskowa dla głów na APS-C, a do pełnej klatki od biedy może być (do głów w sensie)....i jak masz kasiora to 50/1.2 warto kupić, choć na APS-C to jest jakby nie ten sam obiektyw co pod małym obrazkiem. jest nawet wskazane żebyś sobie go kupił(a)* :-D
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Curie19 Zobacz posta
    Bo to ciągle ewoluuje. Czyli rozumiem, że do cropa 50/1.2 nie warto kupować, ale do pełnej klatki już tak?
    Rozumiem, że Twój budżet pozwala Ci na wydatki i uzasadnienie: "to się zmienia"?

Dobrze więc, chcesz bierz. Tylko nie zdziw się, że 50mm to nie będzie 50mm tylko coś koło 80mm (mowa o 50D). Chyba się nie mylę ? Powinienem już to piwo odstawić
    A wcześniej miałem na myśli, iż jak się o coś pyta to podaje się więcej szczegółów.
    Nie odpowiadasz też na pytania, chociażby te które zostało Ci zadane ze strony Mariusza.

Najbardziej poważną rzeczą jaką uczynisz będzie odłożenie tych pieniędzy (o ile jakieś są) i przemyślenie do czego będzie to szkło. Bo może się okazać, że radość z robienia zdjęć za pomocą chociażby 135L zobaczysz dopiero na FF, a nie na 50D. Zadaj sobie pytanie czy aby na pewno chcesz kupować szkła pod FF.
    Ja stanąłem przed taką decyzją i byłem świadom, że podpięcie 24-105L do 50D sprawi, że szeroki kąt mi zniknie z oczu. Z początku sporo czytałem na ten temat i bałem się czy rzeczywiście nie będzie mi za "wąsko". Spodobało mi się:-D
    Tak już zostało, że w swojej szklarni mam zaledwie dwa szkiełka pod APS-C, a reszta pod FF. Wiadomo zbieram na wejście w FF:-D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do wielu rzeczy używam na FF 50mm ale na pewno nie używam tej ogniskowej do portretu bo trzeba podejść zbyt blisko. No chyba że mowa o portrecie całej sylwetki choć i w tym przypadku 70-200 na FF daje radę.
    No i jeszcze padło stwierdzenie że mąż jest zakochany w 50/1,2 po obejrzeniu fot w necie, pytanie czy będzie umiał po pierwsze zrobić dobre zdjęcie a po drugie tak dobrze je obrobić jak te w necie bo jeśli nie to znów będzie żal wylewany na forum.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Do wielu rzeczy używam na FF 50mm ale na pewno nie używam tej ogniskowej do portretu bo trzeba podejść zbyt blisko. No chyba że mowa o portrecie całej sylwetki choć i w tym przypadku 70-200 na FF daje radę.
    No i jeszcze padło stwierdzenie że mąż jest zakochany w 50/1,2 po obejrzeniu fot w necie, pytanie czy będzie umiał po pierwsze zrobić dobre zdjęcie a po drugie tak dobrze je obrobić jak te w necie bo jeśli nie to znów będzie żal wylewany na forum.
    Większość zdjęć w necie jest po obróbce. Natomiast czy będzie umiał wykorzystać, to inna bajka. Tak naprawdę, jaby dać to szkiełko w ręce użytkowników tego forum, to okaże się (bez obrazy), że co najmniej 50% z nich stwierdzi że ma problemy z jego wykorzystaniem.

Jakby patrzeć w necie na zamieszczane tam zdjęcia,to można zakochać się w każdym szkiełku nawet w kicie.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Jakby patrzeć w necie na zamieszczane tam zdjęcia,to można zakochać się w każdym szkiełku nawet w kicie.
    I tu wlasnie wyszedl problemowa czesc wszystkich watkow z najladniejszymi strzalami bez komentarzy Tez kitem wyszly mi nie jedne fajne zdjecia, ale pogoda byla niemalze idealna pogoda. Co z tego, jak przychodza nieco gorsze warunki i juz brakuje mu ostrosci i dobrego odwzorowania kolorow, a siedzenie godzinami przy jendym zdjeciu mija sie z celem, aby wyciagac cos z kita
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ze szkłem jak z kobietą, czy można zakochać się tylko na podstawie zdjęcia w sieci? Bzdura. Trzeba się umówić, pobyć ze sobą i może coś zaiskrzy

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Mądre słowa. Zapiszę je sobie

Zapewne każdy widział już cudowne makra z kita 18-55. Po co kupować L-ki niech każdy kitem skleja

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Nie odpowiadasz też na pytania, chociażby te które zostało Ci zadane ze strony Mariusza.
    Już się poprawiam Faktycznie były to fotki FF.

Może powiem w skrócie co mnie skłoniło do zadania takiego pytania a nie innego. Otóż ja jestem poczatkującym fotoamatorem - mój mąż już nie, tzn. ma dużo większe pojęcie niż ja. Zaraził mnie tym - po prostu chciałam robić fajne fotki moim dzieciom i chustom, w których je noszę Dzieci powoli wyrastają z noszenia w chustach, ale chęć robienia im zdjęć nie mija.

Do tej pory mieliśmy powershota, mąż kiedyś bawił się lustrzankami - ja nigdy. Tak więc moje pierwsze zetknięcie się z lustrzanką to 50 d właśnie (no może oprócz analogów którymi kiedyś zdjęcia robił mój tata). Pierwszy obiektyw to tak jak pisałam - Canon 17-85, fajny na początek, trochę ciemny, mamy lampę, ale szybko okazało się, że przydało by się jakieś jaśniejsze szkło. Zdjęcia robione dzieciom, pewnie jakieś krajobrazy. W międzyczasie mąż kupił od znajomego 28/1.8. A teraz idąc dalej - na pewno będziemy kiedyś chcieli kupić FF, na pewno będziemy chcieli mieć do niego 50 mm, na pewno też coś dłuższego do portretu - a więc 85 mm albo 100 mm. Obecnie mamy 50 d i nie wiem kiedy będzie to "kiedyś". Chciałabym mieć na 50 d coś fajnego do portretu. 50 mm da mi na cropie 80 mm, a więc fajną ogniskową do portretu właśnie. 85 mm da mi jakieś 130 mm na cropie - do portretu też chyba fajna rzecz. Oba obiektywy znajdą swoje zastosowanie na FF.
    A teraz wracając do mojego pytania z pierwszego posta. Ufam wiedzy mojego męża jeśli chodzi o tematy fotograficzne, ale nie zaszkodzi popytać Tak jak pisałam - mój małżonek namawiał mnie żeby do portretu wziąć 100 mm, no ale przy naszym 50 d to już 160 mm będzie. Z tego co poczytałam idealna ogniskowa portretowa (ok. trzeba wziąć jeszcze pod uwagę warunki) to ok. 80 mm. No więc powinnam mieć 50 mm jak nic. Napokazywał mi tych boskich zdjęć na 1.2... Zdaję sobie sprawę, że tym szkłem trzeba się nauczyć robić zdjęcia. Ale jakość wykonania przemawia na plus. W pierwszym poście celowo nie zapytałam o nie nie zapytałam - łatwo znaleźć testy na optyczni.pl czy też poczytać inne opinie. Jest trochę drogie i słyszałam, że na cropie nie ma wielkiej różnicy czy mam światło 1.4 czy 1.2, ale już na FF jest ogromna. No ale nie o tym ten wątek. Wątek został założony po to, bo chciałam się zorientować, co do portertu do 50 d polecacie, ot i wszystko. A przy okazji dowiedziałam się też duuużo innych rzeczy. No i wiem, że nikt nie wymienił 50/1.2

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ogniskowa 50mm obojętnie czy na cropie czy na FF będzie zawsze ogniskową 50mm. Jedyna różnica to taka, że na cropie część obrazu będzie obcięta do rozmiaru takiego jakby zdjęcie było robione obiektywem 80mm na FF. Pole widzenia się zmieni ale sposób obrazowania będzie nadal jak dla 50mm. To tak w kwestii formalnej.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów