Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Canon SX130IS lub może coś innego...

Domyślnie

A moze Samsung EX1 ? granica cenowa sie zgadza. Ja ostatnio szukalem czegos dla mojej dziewczyny i przypadkiem odkrylem to cacko.
    Dzisiaj o 10 przyszla paczka. W porownaniu do tego co ogladalem chodzac po sklepach robi wrazenie, konstrukcja naprawde bardzo solidna a jako posiadacz Canona 20d po 2 minutach wiedzialem gdzie co jest. Jak na kompakt dostep do funkcji bardzo szybki, i swiatlo 1.8-2.4 !!! zdjecia ktore widzialem w internecie daly mi do myslenia,dlatego kupilem ten sprzet.do tygodnia wrzuce moze jakies zdjecia podgladowe,choc juz dzisiaj po kilku zrobionych jestem pod wrazeniem ostrosci na 1.8. Makro od 0,5 cm u mnie,reszta dziala znakomicie. polecam !
    Canon 20D, Canon 50/1.8, Sigma 30/1.4

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

jac+, czy Tobie również obiektyw rzucał cień na fotografowany obiekt w trybie makro? Mam ten aparat od 3 dni i na każdym zdjęciu zrobionym w makro w dolnej części zdjęcia pojawia się ciemna łuna. Czytałem sporo recenzji przed zakupem i nikt na to nie narzekał
    Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Częste gubienie się AF w trybie macro.
    zgadzam się... ciężko znaleźć odpowiednią ostrość :/ znalazłeś może na to jakiś sposób?

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Nie spotkałem się z tym lub nie kojarzę takiej sytuacji. Ale być może nie robiłem żadnego macro w warunkach, które dałyby taką łunę (może chodzi o specyficzny układ źródło światła/obiekt/obiektyw), lub też widząc zaciemnienie na LCD - odruchowo zmieniłem swoje położenie. Popróbuj jeszcze - być może to czysty przypadek. Wady technicznej raczej nie brałbym pod uwagę. Poza tym tryb "macro" omijałem raczej jak pies jeża ze względu na gubiący się w tym trybie układ AF.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Domyślnie

mam parę pytań do osób które używają / używały Canona SX130is... Czy po ustawieniu ręcznym parametrów ekspozycji, na przykład czas migawki, oszczędzanie energii, stabilizator obrazu tylko przy robieniu zdjęć - itd. po wyłączeniu aparatu i ponownym załączeniu trzeba to wszystko ustawiać od początku czy może aparat pamięta te ustawienia? Jeszcze jedna sprawa, jak wygląda naprawdę kwestia zasilania? Trochę się boję tych AA, miałem kiedyś aparat na akumulatorki AA ii baaardzo mnie zawiódł, co chwilę trzeba było je zmieniać... Co prawda było to 5 lat temu i wiele się pewnie zmieniło ale niesmak pozostał. A z eneloopami żadnych doświadczeń nie mam, więc będe wdzięczny jeśli ktoś mi powie jak wygląda ich eksploatacja w tym aparacie czyli le rzeczywiście wytrzymują, czy z czasem bardzo się "kurczą", czy np po przeleżeniu miesiąca w szufladzie da się uruchomić na nich aparat itp.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

jac+, cień taki daje się zauważyć jak się robi zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu, kiedy jest potrzebna lampa. Oczywiście próbowałem pod różnymi kątami fotografować i efekt taki, że łuna zajmuje albo pół zdjęcia lub mniej, ale zawsze się pojawia. Przy takich samych warunkach np A590 IS nie rzuca cienia

raphal, rzypadkiem to nie bateria CR1220 odpowiada za zapamiętywanie ustawień? Na pewno pamięta ustawienia daty i godziny, ale możliwe, że odpowiada też za ustawienia, ale reki nie dam uciąć. Ja używam i polecam zdecydowanie Sanyo Eneloop R6 AA Ni-MH 2000mAh. Miałem je wcześniej przy A590 IS a teraz mam przy SX130 IS. Na prądożerność tego canona nic nie poradzisz, ale jedyna słuszna alternatywa to enoloopy.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Najpierw odpowiem raphalowi: ustawienia zostają. Co do eneloopów: jak dla mnie super sprawa. Nawet tak prądożerna maszyna jak SX130 wytrzymuje bardzo długo na ich zasilaniu. Podczas leżakowania też nie gubią energii. Na dowód niech będzie to, że SX130 idzie na sprzedaż, a eneloopki zostają w domu.
    Co do problemu opisywanego przez samogona... Norma. Swoją drogą radziłbym odpuścić sobie doświetlanie przy macro wbudowaną lampą błyskową. Ale ja ogólnie nie cierpię światła błyskowego (poza studyjnym) więc może nie jestem w tej kwestii miarodajnym źródłem.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi. jac+ Mam nadzieję że nie sprzedajesz go z powodu prądożerności bo te baterie mnie trochę do tej pory wstrzymywały, ale chyba kupię ten aparat... oby dało się na jednym komplecie zrobić chociaż 250 zdjęć
    Ostatnio edytowane przez raphal ; 24-06-2011 o 14:17

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Powody sprzedaży podałem wcześniej. Jeśli chciałbyś mój egzemplarz - daj znać na priva. Ja po prostu chyba zbyt wiele oczekiwałem po kompakcie. Co do prądożerności: faktycznie - zwykłe baterie alkaliczne wysysa w momencie. Gdybym jednak od pierwszego odpalenia używał eneloopów nic bym nie wiedział o jego apetycie na energię. Naprawdę super sprawa... Wręcz zaskakująco rewelacyjne.

Domyślnie

Podpinam się do tematu. Pytanie do użyszkodników: jak ustawić korektę ekspozycji w trybie manualnym (M)? Nawet w "łatwym" się da i w sumie tylko to bo resztę robi aparat.

Druga rzecz niezwiązana z tym aparatem, ale zapytam przy okazji; przy czasie naświetlania od 6 sekund wzwyż zdjęcia wychodzą po prostu jasne i tyle nic więcej. Jak temu zaradzić? Korygowanie ISO i przysłoną nic nie daje. W nocy pewnie będzie coś widać, ale w dzień?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sorry za dublowanie postów, ale podejdzie jakieś konwerter makro do tego aparatu?
    Ostatnio edytowane przez iluzjonista ; 20-08-2011 o 11:40 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iluzjonista Zobacz posta
    Druga rzecz niezwiązana z tym aparatem, ale zapytam przy okazji; przy czasie naświetlania od 6 sekund wzwyż zdjęcia wychodzą po prostu jasne i tyle nic więcej. Jak temu zaradzić? Korygowanie ISO i przysłoną nic nie daje. W nocy pewnie będzie coś widać, ale w dzień?
    Też to testowałem i zawsze wychodzi biała plama. I mimo usilnych wielu prób nie znalazłem sposobu na zaradzenie temu. Niestety ten aparat chyba tak ma.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów