Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon SX130IS lub może coś innego...

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie Canon SX130IS lub może coś innego...

Mam mały problem, który nurtuje mnie od jakiegoś czasu... Szukam jakiegoś w miarę dobrego kompaktu z 7 - 12 krotnym zoomem i możliwie dobrą jakością zdjęć, który mógłbym mieć zawsze przy sobie. Bo wiecie... Niby mam zgripowaną 50D z baterią 5 szkiełek, ale czasami nie chce mi się (lub nie mam możliwości) targać ten zestaw, a przecież okazje do zrobienia zdjęcia zdarzają się czasami kompletnie niespodziewanie. Przeglądałem już troszkę ofertę rynkową w tym temacie, ale mam jeszcze kilka wątpliwości co do wyboru. Na placu boju zostały: Canon SX130 IS, Panasonic TZ8 (TZ10 raczej odpadł, gdyż nie widzę sensu wydawania dodatkowych 200zł na lepszy LCD i niepotrzebny GPS). Co Wy na to? Który z nich? A może macie jakieś inne sugestie? Planowana granica cenowa to powiedzmy 1000 zł. Z góry dzięki za pomoc.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Domyślnie

Dobra alternatywa to Sajsung WB600

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

SX 130 IS już dawno zakupiony. Wrażenia? Poza lichawym obrazem na LCD i dużą prądożernością na zwykłych alkalicznych paluszkach - ŚWIETNY. Tą drugą wadę niweluje skutecznie zakup akumulatorków (w moim przypadku Sanyo Eneloop) . Poważnie. Sympatyczna zabawka, świetny obraz, kolory. AF czasami się gubi, ale to w końcu tylko kompakt.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Question

Cześć, też jestem posiadaczem sx130 i zastanawiam się nad wyborem akumulatorków. Jakiej pojemności masz te Sanyo Eneloop? Dobrze się sprawują?

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Praktykę w kwestii akumulatorów AA mam praktycznie zerową, jednak moje Sanyo Eneloop mogę spokojnie polecić. Ich pojemność to 2000 mAh. Do tej pory zrobiłem na nich trochę ponad 200 fotek i chyba 8 krótkich filmików i jak na razie aparat nie woła o "żywność". Z tego co czytałem na ich temat ich zaletą jest długi czas działania i długi czas trzymania energii w spoczynku. Póki co moja krótka eksploatacja potwierdza powyższe tezy. Co będzie dalej - pokaże czas.

Domyślnie

Dzięki za radę.

Dopiero zaczyna Awatar Dinar
    Miasto
    Kudowa Zdr.

Domyślnie

Potwierdzam Sanyo Eneloop są najlepsze,najlepsze są te 2000 z napisem na baterii ''Eneloop''są też 2700 z napisem Sanyo też ich kupiłem ale są gorsze.Te baterie mam w SX20 i naprawdę są Naj...

Domyślnie

Czy w tym aparacie działa CHDK? Można do niego założyć tulejkę tak by zastosować jakiś filtr? Np. podczerwieni i czy ten aparat potrafi robić takie zdjęcia?

Domyślnie

Nie chcę zakładać nowego tematu, żeby nie robić śmietnika, więc piszę tutaj.

Chcę kupić aparat kompaktowy za ok. 500 zł. Po paru dniach przeglądania recenzji i for fotograficznych doszedłem do wniosku, że aparat Canon PowerShot SX 130 IS jest bardzo ciekawy. Wprawdzie trochę wybiega ponad założony budżet, ale oferuje naprawdę sporo.

Mam jednak do Was, osób które zajmują się fotografią na co dzień pytanie:
    Czy tryb manualny w SX 130 IS jest porządny? Daje większe możliwości niż zwykłe kompakty za 500zł? Pytam, bo jest to jeden z najtańszych tego typu aparatów i nie wiem, czy czasem nie jest to bardziej chwyt reklamowy, czy ciekawostka niż rzeczywiście aparat z dodatkowymi porządnymi opcjami.

I jeszcze jedno pytanie. Jak to jest z używaniem tego manuala na "co dzień"? Czy korzystacie z niego, czy tak naprawdę jest zbędnym dodatkiem i lepiej kupić przeciętnego kompakta (który jest i trochę tańszy i trochę mniejszy).

Aparat będzie wykorzystywany do robienia najróżniejszych zdjęć.
    Sam nie mam jeszcze żadnych umiejętności w fotografowaniu, ale chętnie się nauczę (i właśnie dlatego zastanawiam się nad tym manualem).

Nie bijcie za tak podstawowe pytanie, Wy też kiedyś zaczynaliście . Pozdro!

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Wrzucę swoje trzy grosze po dłuższych doświadczeniach z tym aparatem. Zdjęcia i obsługa naprawdę przyzwoite/bdb JAK NA KOMPAKT. Od komfortu pracy z lustrzanką dzieli go jednak PRZEPAŚĆ. Dlatego po wykonaniu ok.300 zdjęć aparat czeka na nowego właściciela. Teraz jego miejsce zastąpi zapewne PEN... Główne zalety: generalnie jakość obrazu, kolory, solidna konstrukcja. Co mnie najbardziej wkurzało? Częste gubienie się AF w trybie macro.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-06-2011 o 05:24

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów