Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: C 50d zamiana 18-135 na 50 tke.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja już zgłupiałem, mam rozumieć że EF-S 18-55 to odpowiednik 18-55 na pełnej klatce? A EF-S 60 to też odpowiednik 60mm na pełnej klatce? Przecież 60-tka jest 60-tką niezależnie czy EF-S czy EF i po zapięciu do cropa ma pole widzenia odpowiadające 96-tce na pełnej klatce. No to jak tu nie mnożyć ogniskowych EF-S przez 1,6?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tylko zapomieliśmy, że obiektywu EF-S nie podepniemy do FF

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

EF-s to nazwa mocowania. Nie ma ŻADNEGO wpływu na ogniskową, bo odległość czoła bagnetu od matrycy jest taka sama jak w mocowaniu EF.

Dziobolek, narobiłeś koszmarnego burdelu niestety.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Ja już zgłupiałem, mam rozumieć że EF-S 18-55 to odpowiednik 18-55 na pełnej klatce? A EF-S 60 to też odpowiednik 60mm na pełnej klatce? Przecież 60-tka jest 60-tką niezależnie czy EF-S czy EF i po zapięciu do cropa ma pole widzenia odpowiadające 96-tce na pełnej klatce. No to jak tu nie mnożyć ogniskowych EF-S przez 1,6?
    W aparatach nie mnożysz tylko dla pełnej klatki, natomiast na cropie zawsze mnożysz.
    Obiektywy na pełną klatke i stosowane na cropie nie wykorzystują całego pola widzenia. Dla odmiany, te tylko pod cropa, na pełnej klatce nie są w stanie pokryć całej klatki i to jest cała różnica.
    Gdybyś wykorzystał 18-135 na pełnej klatce (redukcja z EF-S na EF) to miałbyś ogniskowe takie jak są na obiektywie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przecież ja o tym wiem, tylko próbuję dojść do tego co Dziobolek miał na myśli pisząc, że dla EF-S ogniskowej się nie mnoży. Zgłupiałem w sensie że nie wiem o co mu chodzi.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

ogniskowa to ogniskowa. może o to chodziło takie niedopowiedzenie, gdyż zwykliśmy podawać wartość jako ekwiwalent dla małego obrazka, a przecież ogniskowa się nie zmienia i EF-s 60, ma cały czas ogniskową 60, która jest ekwiwalentem 90 dla małego obrazka...w ten sposób sam się za chwilę zakopie
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Już się zakopałeś bo 60x1,6=96 a nie 90

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Może by taki wątek dać w FAQ bo zauważam, że często podobne tematy występują.

P.S. Swoją drogą Canon sobie wymyślił idiotyczny podział obiektywów na EF i EF-s. Ciekawe po co ???
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Coś już napisał

Domyślnie

Mówmy o kątach widzenia a nie mnożeniu ogniskowej. Ogniskowa dla obiektywu 50mm będzie wynosiła około 50mm na każdym z podpiętych aparatów. Można canona 50 1.8 podpiąć do np. 5d, 50d, 1d i jakiegoś systemu 4/3 i ten obiektyw za każdym razem będzie miał taką samą ogniskową. Różniły będą się kąty widzenia. Mnożnik ogniskowej nie zmienia ogniskowej tylko pomaga człowiekowi zobrazować jak szeroko będzie widział obiektyw podpięty do danego aparatu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    ...

P.S. Swoją drogą Canon sobie wymyślił idiotyczny podział obiektywów na EF i EF-s. Ciekawe po co ???
    po to, że EF-s to obiektywy dedykowane tylko pod cropowe body.

no i dokładnie tak:

Mówmy o kątach widzenia a nie mnożeniu ogniskowej. Ogniskowa dla obiektywu 50mm będzie wynosiła około 50mm na każdym z podpiętych aparatów
    17mm na cropie czyli takie szkło 17-55 ma ogniskowe 17mm do 55mm jeśli by się dało podpiąć do FF miałoby takie same ogniskowe, ale... już nie prawda, że...

Różniły będą się kąty widzenia.
    - nie prawda w odniesieniu do samego obiektywu.

dopiero w połączeniu z FF będzie nie tyle szerszy kąt widzenia, ile obrazek będzie zawierał szerszy obszar. bo nie jest tak, że to samo szkło raz samo przez siebie widzi szerzej, a raz węziej... to wielkość matrycy ma znaczenie dla obszary, może nie widzenia, ale zakresu tego co będzie na zdjęciu.

jednym słowem zestaw:

17mm + crop = 24mm + FF, czyli obrazek zawierający mniej więcej ten sam obszar widziany.

zatem jeśli mamy mówić o kącie widzenia, to w odniesieniu do powierzchni matrycy, bo nawet producent podając kąt widzenia dla EF-s podaje go w odniesieniu do APS-c a nie FF, inaczej porównując dwa szkła takie jak 17-55 i 16-35, szerszy zakres byłby bardzo zbliżony, a jest inaczej.

zatem ujednolicając:
    - nie zwiększa się ogniskowej obiektywu poprzez jego podpięcie do FF
    - kąt widzenia samego obiektywu jest zawsze taki sam i podawany jest dla dedykowanej matrycy
    - dopiero zestaw "szkło+matryca" decyduje o kącie widzenia, który powinien być rozumiany jako obszar ujęty na obrazku, a nie sam rodzaj (EF czy Ef-s)
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów