Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: C 50d zamiana 18-135 na 50 tke.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

15 przy cropie to jak 24 na ff.. 15x1,6=24 no proste...
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Bywalec

Domyślnie

W Nikonie też jest taki podział i takie same oznaczenia ogniskowych na obiektywach

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
    W Nikonie też jest taki podział i takie same oznaczenia ogniskowych na obiektywach
    Nie łapę - gdzie masz ten podział ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Miało być: Nie łapie
    Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 29-11-2010 o 21:54 Powód: Automerged Doublepost
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Nie łapę - gdzie masz ten podział ?
    Jest podział na obiektywy pod cropa i pełna klatkę. Obiektywy
    pod cropa mają oznaczenie DX. Ogniskowe na nich sa podane dla obiektywu a nie dla jakichś "odpowiedników" co by było gdybym miał FX. Jest dokładnie tak jak w Canonie tylko Canon ma EFs i EF a Nikon ma DX.

Polecam zajrzeć na oficjalną stronę Nikona i się dokształcić

http://www.nikon.pl/pl_PL/products/p...unQuery=0&ID=0

Dopiero zaczyna Awatar adamus84
    Miasto
    Marki k/Wawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Ja bym nie zamieniał 18-135 na stałkę tylko uzupełnił go 50 - ką 1,8 lub jak możesz v 1,4. Nie powinny sobie przeszkadzać, a zabawa z małą GO fajna.
    no właśnie o to mi chodziło. o potwierdzenie CZY warto dokupic 50 1,4. lub 1.8 i ZAMIENIC na aparacie
    zastanawiałem się czy nie padną podpowiedzi. " po co przecież masz taką ogniskową na swoim obiektywie' jest porównywalny optycznie lepiej dokup lampę. chodzi mi o to że nie lubię wydawac na próżno kasy.
    C50d + 18-135 is-+ "błysk" metz 44 af-1 temat rzeka ,ale sie uczę...

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Racja jest podział: ale jest mimo wszystko lepiej rozwiązany:

Pod*łą*cze*nie dość po*pu*lar*nych obiek*ty*wów dla for*matu DX do D700 czy D3 spo*wo*duje prze*sta*wie*nie się apa*ratu na „mniej*szą ma*trycę” czyli wy*ko*na*nie fotki przy niż*szej roz*dziel*czo*ści (efek*tyw*nie około 5 mi*lio*nów pik*seli). Tym spo*so*bem po*sia*da*cze na przy*kład do*sko*na*łego szkła 18-200VR ku*pu*jąc D700 mu*szą do*brze prze*my*śleć czy jest sens wy*da*wać pie*nią*dze na apa*rat który bę*dzie je*dy*nie czę*ściowo wy*ko*rzy*sty*wany — wszystko jak zwy*kle za*leży od po*trzeb i moż*li*wo*ści fi*nan*so*wych w kon*kret*nym przypadku.
    Nie mam pojęcia czemu urwało polskie fonty
    Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 29-11-2010 o 22:05 Powód: Automerged Doublepost
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Domyślnie

[QUOTE=OrzelPiotr;900763]
    Cytat Zamieszczone przez fotopawkas Zobacz posta
    A skoro już Canon wypuszcza szkła tylko pod cropa to mógłby przynajmniej dać ekwiwalent ogniskowej dla cropa. (Mnożnik od lat jest ten sam) Wtedy nie było by durnych pytań i niejasności.

Skala w metrach i w stopach jakoś nikomu nie przeszkadza.
    już padło, że w N jest - doczytaj - dyskutuj... nie ma możliwości podawania ekwiwalentu dla cropa, bo podaje sie ekwiwalent dla FF, ale tak "w domyśle". oznaczanie na szkle (cropowym) ogniskowych "co-by-bylo-jakbym-miał-FF" jest tak sensowne, jak oznaczanie na modelu 1.4MPI Seata wartości typu "jak-byś-miał-VW-to-będzie-2.0TDI". rozumiesz sens?

podchodzisz do tematu od zada... nie martw się tym czy 17 (ok - dla skrupulatnych 15mm) na cropie to to samo co na FF ~24mm, tylko o to jak to wykorzystać.

a to...

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Racja jest podział: ale jest mimo wszystko lepiej rozwiązany:

Pod*łą*cze*nie dość po*pu*lar*nych obiek*ty*wów dla for*matu DX do D700 czy D3 spo*wo*duje prze*sta*wie*nie się apa*ratu na „mniej*szą ma*trycę” czyli wy*ko*na*nie fotki przy niż*szej roz*dziel*czo*ści (efek*tyw*nie około 5 mi*lio*nów pik*seli). Tym spo*so*bem po*sia*da*cze na przy*kład do*sko*na*łego szkła 18-200VR ku*pu*jąc D700 mu*szą do*brze prze*my*śleć czy jest sens wy*da*wać pie*nią*dze na apa*rat który bę*dzie je*dy*nie czę*ściowo wy*ko*rzy*sty*wany — wszystko jak zwy*kle za*leży od po*trzeb i moż*li*wo*ści fi*nan*so*wych w kon*kret*nym przypadku.
    Nie mam pojęcia czemu urwało polskie fonty
    jest dla mnie dowodem na to, że źle nie zrobiłem kupując Canona - przynajmniej na każdym szkle wykorzystuje matrycę w pełni. owszem - nie zawsze te 15, 18 czy 21MPx jest rarytasem, ale lepiej mieć z czego cropować, niż szukać szczegółów w wyobraźni.

dodatkowo, gdyby nie było szkieł typu EF-s zmuszony byś był kupować szkła EF, w tym głównie drogie eLki, czyli zamiast kupić kita za 600zł wydałbyś na eLkę 4300... poza tym, o co bicie piany? zawsze można zmienić system..

żeby nie pukać pusto w klawisze... offtopów...

Autorze wątku wymiana zooma na stałkę jest jak zawiązanie sobie jednej rączki - fakt nogi nam jeszcze zostają, ale już nie ta perspektywa... zoom jest bardziej uniwersalny, a dla portretu po prostu dokup 50mm/1.8.
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów