Pokaż wyniki od 1 do 10 z 93

Wątek: Dla kogo eLki ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tomeks,
    miałem na myśli Sigme 70-300/3.4/5.6 APO, czyli tę z prawie najniższej półki. Spodziewałem się, że elka 70-200/4L będzie o wiele lepsza optycznie (bo, że mechanicznie i "pancernie", było wiadomo od zawsze). Ostrość jest ważna (zwł. w szkłach za dużą kasę), bo właśnie ostrość to (niemal) jedyny element, którego nie da się poprawić w PS.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Tomeks,
    miałem na myśli Sigme 70-300/3.4/5.6 APO, czyli tę z prawie najniższej półki. Spodziewałem się, że elka 70-200/4L będzie o wiele lepsza optycznie (bo, że mechanicznie i "pancernie", było wiadomo od zawsze). Ostrość jest ważna (zwł. w szkłach za dużą kasę), bo właśnie ostrość to (niemal) jedyny element, którego nie da się poprawić w PS.
    Nie wiem jaka jest Twoja EF 70-200/4L, ale powiem szczerze, że po prostu nie wierzę.

Kiedy ktoś mi udowodni, że ta Sigma jest ostrzejsza niż 70 -200 /4 IS L,(niechby tylko ostrzejsza, bo takiego koloru/kontrastu mieć nie może) to sprzedaję Canony i przesiadam się na Leice.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może miałem pecha?
    Przeczesałem różne (także anglojęzyczne) fora i wyszło na to, że ta elka tak ma (lekko mydli przy 200/4). Najbardziej widać to na zdj. z bliskiej odległości; tzw. "macro" w ogóle odpada. Sam wykonałem ogromną ilość zdjęć i sigmą, i elką; także trochę "testów". Wyniki konsultowałem ze znajomymi, którzy dobrze się znają na rzeczy, więc to nie są moje prywatne omamy.

Na CB jest wątek ze zdj. z tego szkła, warto obejrzeć, zwłaszcza pod tym kątem. Obiektyw ten rewelacyjnie spisuje się w zakresie 70-135, b. dobrze działa też af. Jak za kasę - szkło b. dobre (określenie "elka dla ubogich" trafnie oddaje jego zalety i wady). Nie sprzedaję, bo w tej cenie nie dostanę niczego ciekawego (nowego Tamrona 70-300 nie znam).

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nie wiem jaka jest Twoja EF 70-200/4L /.../
    Kiedy ktoś mi udowodni, że ta Sigma jest ostrzejsza niż 70 -200 /4 IS L
    To w końcu o którym obiektywie piszesz?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To w końcu o którym obiektywie piszesz?
    Gdzie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ś ktoś kiedyś zrobił takie same zdjęcia jednym i drugim i nie udało się ustalić który lepszy, więc zakładam , że są podobne. Choć wierzę, że z IS trochę lepszy.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 30-11-2010 o 08:45 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów