Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 93

Wątek: Dla kogo eLki ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli plastikowy 5/1.8 za 400 zł daje lepszy obraz od zoomu L, to cała teza o wyższości elek pada. Kupowanie szkła "na całe życie" jest też bez sensu. Technologie za szybko się zmieniają, kolejne "edycje" szkieł są lepsze od poprzednich. Teraz mamy początek bezlusterkowców, za chwilę wejdzie 3D itd.
    Dla mnie elki to trochę mit, podtrzymywany przez producentów i właścicieli tychże. Wiele razy okazywało się, że szkła innych firm są tak samo dobre, a nawet lepsze... Moja rozklekotana Sigma 70-200 APO kładzie na łopatki 70-200/4L (przy 200 mm). Ale pisałem już o tym, nie chcę się powtarzać.

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

nie robię zdjęć na bilbordy, jestem zwykłym amatorem który na zdjęciach nie zarabia. ale lubię jak już kupić - to kupić dobrze. wiertarke i kątówe mam boscha. a są przecież toyo. mam L bo się deszczu i pyłu nie boją. co mi po 50D za pare patyków jak będę bał się z torby wyciągać za względu na warunki atmosferyczne.
    canon

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Jeśli plastikowy 5/1.8 za 400 zł daje lepszy obraz od zoomu L, to cała teza o wyższości elek pada. Kupowanie szkła "na całe życie" jest też bez sensu. Technologie za szybko się zmieniają, kolejne "edycje" szkieł są lepsze od poprzednich. Teraz mamy początek bezlusterkowców, za chwilę wejdzie 3D itd.
    Dla mnie elki to trochę mit, podtrzymywany przez producentów i właścicieli tychże. Wiele razy okazywało się, że szkła innych firm są tak samo dobre, a nawet lepsze... Moja rozklekotana Sigma 70-200 APO kładzie na łopatki 70-200/4L (przy 200 mm). Ale pisałem już o tym, nie chcę się powtarzać.
    Zrób fotki eLką i 50/1,8 pod światło. Zobaczysz różnicę w kolorach i kontraście. Zrób to raz jeszcze po paru latach intensywnego uzywania obydwu ... jak ci sie uda. Jakość optyki TO NIE OSTROŚĆ!
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

L dla mnie to nie mit. Uważam, że ta cena świadczy po prostu o jakości. Miałem podpiętą kolegi 24-105 do 50-tki i przekonałem się co oznacza ten czerwony ring. Po prostu to jakość obrazu.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Nie odczuje roznicy w otworach - pomiedzy 2,8 a 4 ?
    Tej różnicy nie ma co demonizować, 1ev różnicy w tych działach, które ciebie zajmują rewolucji nie zrobi. By taka różnica była bardziej odczuwalna, to faktyczne trzeba pomyśleć o stałkach, niekoniecznie od razu od L.

[...]Dla mnie elki to trochę mit, podtrzymywany przez producentów i właścicieli tychże. Wiele razy okazywało się, że szkła innych firm są tak samo dobre, a nawet lepsze... Moja rozklekotana Sigma 70-200 APO kładzie na łopatki 70-200/4L (przy 200 mm). Ale pisałem już o tym, nie chcę się powtarzać.
    I co z tego, że obrazek z sigmy czy tamrona może bywać podobny lub nawet atrakcyjniejszy, skoro eLe kładą w/w na łopatki w kwestii szybkiego i cichego AF USM? Dochodzi też kwestia awaryjności, obsługi serwisowej i jakości użytych materiałów.
    Sam, oprócz eLek używam ultra szerokiej sigmy 12-24 i mimo extra obrazka byłoby fajniej gdyby obydwie jej strony były równiejsze, AF nie zamarzałby w 0st i ogólnie był szybszy.
    Reasumując, mimo wszystko warto, nawet do cropa, choć nie ulega wątpliwości, że ceny bywają zawyżone i niestety zaporowe dla większości amatorów.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Jeśli plastikowy 5/1.8 za 400 zł daje lepszy obraz od zoomu L, to cała teza o wyższości elek pada.

Dla mnie elki to trochę mit, podtrzymywany przez producentów i właścicieli tychże.
    Odważne stwierdzenie jak na kogoś kto nigdy eLki nie miał.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Wyjatkiem jest 10-22 i 17-55 gdzie uzyto soczewki UD i asferycznej
    ...i w 15-85, 18-135, 18-200... i szczerze to niewiele z tego wynika
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Ja dochodziłem do zakupu obiektywów z czerwonym paskiem jak inne metody zawiodły i tańsze obiektywy nie dawały rady. Ta metoda daje poczucie, że zrobiłem co mogłem żeby nie wywalać kasy na czerwony pasek ale pogłębia frustrację i niepotrzebnie odsuwa w czasie to co i tak ma nastąpić. Z drugiej strony zoomy klasy f4 L to nie żadna fanaberia czy szpan tylko racjonalny do bólu zakup nie jakiś znowu mega kosztowny ;-)
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Buty są najważniejsze w górach.

A Lki są dla każdego kto chce i kogo stać. Ale wcale nie robią z ludzi lepszych fotografów niż są. A nawet nie zawsze są najlepszym wyborem, aby zaspokoić jakąś potrzebę foto (np. żadna Lka nie da ultraszerokiego kąta na cropie).
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Handelsen,
    przecież napisałem, że porównywałem sigmę i elkę. Mam oba te obiektywy, używam zamiennie, zależnie od sytuacji. 50/1.8 też mam (jak prawie wszyscy na tym forum).

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów