Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 93

Wątek: Dla kogo eLki ?

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Z tego co wiem, w L-kach stosuje się soczewki ze szkła fluorytowego (coś na ten temat kiedyś czytałem), które są ponoć wściekle drogie w produkcji. Owszem - pewnie w całej konstrukcji uświadczysz z jedną taką soczewkę. Owszem - może to niewiele daje. Ale - gatunek szkła jest zupełnie inny.

A dla kogo są elki? Dla każdego, kto chce w fotografii zostać na dłużej. Niezależnie, czy profesjonalnie, czy amatorsko. To jest inwestycja na lata. Kto zajmuje się fotografią okazjonalnie - wystarczą "zwykłe" szkiełka, a może nawet dobry kompakt. Jeszcze jedna sprawa: L-ki są niby drogie, ale ich zakup się opłaca. Nawet gdy będziemy chcieli je sprzedać - niewiele na nich stracimy. Procentowo znacznie mniej niż na sprzedaży szkieł niższej klasy.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uzależniony

Domyślnie

[QUOTE=Viracocha;900292]Soczewki o niskiej dyspersji nie są stosowane tylko w eLkach, poza tym są to tylko pojedyncze elementy, więc ma się to nijak do stwierdzenia kolegi ArturBonoVox

Odpowiedz:
    http://www.youtube.com/watch?v=oOmj3aTvjps w 4:50 minucie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wyjatkiem jest 10-22 i 17-55 gdzie uzyto soczewki UD i asferycznej
    Jesli masz watpliwosci wez do reki 24L mkII i 100L macro. Zdejmij kapsle.
    I zobacz co sie dzieje ze swiatlem na tylniej soczewce. Jakie kolory sie pojawiaja. Nie spotkasz tego w innych tanszych szklach.
    Watpliwosci???? od 0:55 http://www.youtube.com/watch?v=lYGG8...eature=related

Dalej nie trzeba wyjasniac.
    Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 28-11-2010 o 21:21 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec

Domyślnie

Lki to są takie obiektywy Canona, które (niezależnie od stanu portfela) zaczniesz prędzej czy później kupować czytając Canon Board

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Miałem T 17-50 i kupiłem 24-105. Chciałem kupić raz a dobrze, bo eL-ka jest dla każdego. Dlaczego ? Budowa, szybki, cichy i celny AF,ostry od 4,0, świetna stabilizacja, zakres też dla mnie odpowiedni, a światło nie przeszkadza. Po tym zabiegu Tamrona więcej nie wziąłem do ręki. Po pół roku sprzedałem i kupiłem 85 1,8. Teraz na dole podpieram się kitem, którego też nie używam. Nie robię zdjęć zarobkowo, ale szarpnąłem się i kupiłem tak jak pisałem raz a dobrze. Jeżeli światło i zakres Tobie odpowiadają i chcesz mieć solidny obiektyw o cechach jak napisałem i przede wszystkim możesz sobie na niego pozwolić to czemu nie.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Szwagier sie wypowiedzial tak Bez urazy
    Skoncz czytac fora internetowe , bo tam siedza goscie ktorzy kupili obiektyw za 4 tysiace i reszta sie juz dla nich nie liczy. Dobre zdjecie mozna zrobic kitowym obiektywem , a jak znajdziesz sie w odpowiednim czasie , to fota z kita wygra i tak , bez znaczenia czy miales L czy nie L , czy zoom czy stalka.
    i po chwili dodal -
    nie robisz zdjec na bilbordy , na plakaty,do uzytku domowego nawet drukujac 9x13 nie bedzie roznicy i tak .

I cos w tym jest. Pamietam jak na angielskim odpowiedniku naszego mniej wiecej plfoto ,objechali goscia za foty. Tlo nie te, ostrosc nie tam gdzie trzeba - w ogole dno . Poszedl na konkurs i wygral
    Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 28-11-2010 o 22:15 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
    Lki to są takie obiektywy Canona, które (niezależnie od stanu portfela) zaczniesz prędzej czy później kupować czytając Canon Board
    hm...pod APS-C są specjalne obiektywy EF-s , które nie zaznały zaszczytu bycia eL , a jakoś nie odstają od swoich pełnoklatkowych braci, a optycznie kto wie czy ich nie przewyższają...ale nie będę wnikał w jakieś dziwne spory.:-D
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec

Domyślnie

To nieważne czy odstają... ważne, że nie pasują do 5D, który wciska się każdemu pytającemu o body

Początki nałogu

Domyślnie

eLki są dla:
    - idiotów, którzy myślą że dzięki nim zrobią lepsze fotki
    - entuzjastów lub profesjonalistów, którzy dzięki nim robią lepsze fotki
    Ja uważam sie za entuzjastę, moja żona ma mnie za idiotę z drogim hobby... ;-)))))) Woli wydawać kasę na buty, a ja jej nie rozumiem...
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Uzależniony

Domyślnie

HHEHEHEH moja narzeczona jest wyjatkiem.
    Wydaje na L-ki i ciuszki

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    eLki są dla:
    - idiotów, którzy myślą że dzięki nim zrobią lepsze fotki
    - entuzjastów lub profesjonalistów, którzy dzięki nim robią lepsze fotki
    Ja uważam sie za entuzjastę, moja żona ma mnie za idiotę z drogim hobby... ;-)))))) Woli wydawać kasę na buty, a ja jej nie rozumiem...
    buty są bardzo ważne, kto wie czy nie najważniejsze...zwłaszcza w górach :-P

pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów