Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 93

Wątek: Dla kogo eLki ?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Uzupełnij to co masz jakimś 70-200 - L oczywiście - a będziesz zachwycony. Jak kupisz 24-105 to raczej czerwony pasek Cię zachwyci...
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony

Domyślnie

L-ki sa dla kazdego.
    Wychodze z zalozenia, ze jesli cos kupuje to staram sie aby to byla madra inwestycja.
    Jesli ktos wie, ze bedzie robil zdjecia cale zycie to dlaczego nie kupic sobie szkla na lata, dobrego optycznie i mechanicznie.
    Faktem jest, ze do produkcji szkiel klasy L uzywa sie zupelnie innego gatunkowo szkla. Co za tym idzie, L-ki daje zdjecia o nasyconych kolorach, kontrastowe.
    Obudowa jest solidna.

Ja zainwestowalem w szkla L staloogniskowe aby nie musiec szukac dalej. Pozbylem sie zoomow swiadomie i nie ma powodu dla ktorego mialbym do nich wracac.

Pieniadze? Ty gradujesz co jest dla ciebie wazne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    24-105L mialem. To byla druga L-ka. Obiektyw fajny, ciemny i solidny.
    Jednak nie dalo sie ukryc faktu, ze zdjecia z 50/1.8 dawaly @fajniejszy@ obrazek. Wystarczylo na sesji pokazac na wyswietlaczu zdjecie ze wspomnianego plastikona a modelka dostrzegala roznice. Stalki jasne to jasne stalki.
    Po kupnie 24L starelm sie przekonac samego siebie, ze 24-105L nie odbiega od 24L. Nie udalo sie. Ten sam los podzielil 70-200/4L.
    Jakosc stalek a uniwersalnosc zoomow Ja wole jakosc
    Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 28-11-2010 o 15:20 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zanim postawisz takie pytanie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Dla kogo sa obiektywy z czerwonym paskiem ? Nie sa tanie, do 50D jest sens kupowac ?
    Najpierw postaw pytanie czego ci trzeba ?? !!
    -ogniskowa
    -światełko
    -obudowa
    -AF
    -tematyka
    Potem odpowiedz sobie i szukaj takiego szkła.

Jest tyle eLek że nie starczy ci życia aby zarobić kase i je wszystkie kupić.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Faktem jest, ze do produkcji szkiel klasy L uzywa sie zupelnie innego gatunkowo szkla. Co za tym idzie, L-ki daje zdjecia o nasyconych kolorach, kontrastowe.
    Możesz czymś poprzeć ten "fakt"?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Możesz czymś poprzeć ten "fakt"?
    • Szkła optyczne o małej dyspersji – krony (z reguły
    mają też mniejszy współczynnik załamania) - to z jakiegoś wykładu o optyce dostępnego w sieci. oczywiście szkła o niskiej dyspersji są stosowane w nie-każdym obiektywie, ale akurat w L-kach tak. a co za tym idzie światło jest mniej załamywane i na matryce dochodzi obrazek (jakby to powiedzieć ) mniej "okrojony" ...i tak to by w skrócie wyglądało :-D
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja bym podszedł od innej strony... jeśli ktoś nie żyje z fotografii to eLki są dla ludzi zamożnych, którzy są przy kasie i na zabawki mogą wydawać ile chcą. Bo Jeśli statystyczny Kowalski zarabia 2 kzł/miech. Opłaci rachunki i kupi jedzenie żeby było co do garnka włożyć to sorry nie kupi Lki za 5 kzł bo ma taki kaprys. Ja zacząłem swoja przygodę foto od C A80, jak już opanowałem aparat na wylot i to już on był słabym ogniwem to dalej nie myślałem o wymianie sprzętu. Dopiero jak zmieniłem pracę, przyszły pieniądze zapaliła się zielona lampka na zmianę sprzętu. Także eLki są po prostu dla ludzi bogatszych, oczywiście znajdzie się jakiś oszołom co dzieciom będzie dawał przez pół roku chleb z dżemem bo przecie on musi mieć czerwony pasek.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Czytam i zostane na razie przy tym tamronie , jak bede mial luzne 3 kafle , zakupie L.
    A stalki L , to juz w ogole odjazd. Do tego body i moge isc z torbami z domu
    Nie zarabiam na fotach , nie wrzucam je na strony zadne - po prostu hobby , umilacz czasu. Lubie wyjsc na dwor ,pochodzic , pstryknac to i owo. Tematu swojego nie mam.
    Dzis ide do kuchni robie krople , jutro pojde focic snieg na galeziach,pojutrze zachod slonca - krajobrazowe klimaty. Na ptaki nie chodze , bo ponizej 200 w lufie nie ma co isc do lasu/pole.A wczoraj robilem zdj przedmiotu na allegro.
    Tamron ogolnie wporzo , do aktualnych ogolnych zastosowan jest jak najbardziej ok.
    A pomysl z L wzial sie z tego , ze L bedzie lepiej wykonana , chwyce do reki to poczuje roznice w wykonaniu , uzytych materialow - mocniejsza konstrukcja. AF bedzie lepiej chodzil z Canonowskiego obiektywu na korpusie Canona. Nie mam pewnosci czy zobacze wielka roznice na fotach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Moze mi ktos przypomniec linka , gdzie wybieram body , obiektyw i sa zdjecia z tego zestawu. Zawsze jak ta str odwiedze , zapominam dodac do ulubionych.
    Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 28-11-2010 o 16:01 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Moze mi ktos przypomniec linka , gdzie wybieram body , obiektyw i sa zdjecia z tego zestawu. Zawsze jak ta str odwiedze , zapominam dodac do ulubionych.
    http://pl.pixel-peeper.com/

Pozdr.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    • Szkła optyczne o małej dyspersji – krony (z reguły
    mają też mniejszy współczynnik załamania) - to z jakiegoś wykładu o optyce dostępnego w sieci. oczywiście szkła o niskiej dyspersji są stosowane w nie-każdym obiektywie, ale akurat w L-kach tak. a co za tym idzie światło jest mniej załamywane i na matryce dochodzi obrazek (jakby to powiedzieć ) mniej "okrojony" ...i tak to by w skrócie wyglądało :-D
    Soczewki o niskiej dyspersji nie są stosowane tylko w eLkach, poza tym są to tylko pojedyncze elementy, więc ma się to nijak do stwierdzenia kolegi ArturBonoVox:
    Wyjaśnienia powyższego stwierdzenia jestem dalej szczerze ciekaw.

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów