Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67

Wątek: Jak archiwizujecie zdjecia

Domyślnie

Wiem, wiem odkopuję niezły staroć, ale chyba lepsze to niż zakładanie nowych wątków o tych samych tematach.

Było już napisane sporo o tym na czym archiwizować - dobre nośniki DVD bąź CD, najlepiej ze 2 kopie i co kilka lat sprzawdzania i przegrywanie.

Ale zastanawiam się jak archiwizujecie zdjęcia, które obrabiacie? Pytam ponieważ do tej pory miałam kompakta więć robiłam katalogi data-wydarzenia (np 2008-01-30-imieniny cioci) i tam wrzucałam wszystkie zdjęcia. Nie obrabiane po psostu jpgi od razu z aparatu.

Teraz mam 40d i zastanawiam się jak to mądrze zrobić i sie nie pogubić czy jesli robicie RAWY to obrabiacie je i archiwizujecie juz tylko jpg czy też archiwizujecie zarówno oryginalnego RAWA jak i JPG z niego? To samo pytanie odnosnie jpgów które obrabiacie zapisujecie dwie wersje tą bez obróbki i tą juz po?

Ciekawa jestem również jak rozwiązujecie to w praktyce czy np na jednych płytach sa oryginały na innych zdjecia obrobione dopokazywania czy też po prostu w danym katalogu robicie osobne foldery? Ale w takim razie czy każde archwizowane zdjęcie poddajecje jakiejs obróbce ? Wtedy na plytach wyszloby 2razy wiecej zdjęć...

Wiem, że pytań dużo ale mam zamiar na nowo poprzegrywać i posegregowac wszystkie zdjęcia i nie mam jeszcze koncowej wizji jak sie za to zabrać.. Będe wdzięćzna, za pomoc - z gory dziekuje
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Coś już napisał Awatar Garnett
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

2 dyski 2,5 cala i trzecia kopia na dysku 3,5 cala który jest w innym mieszkaniu ( nauczony doswiadczeniem po wlamaniu mam jedna kopie w innym miejscu ) archiwizuje i RAW ( dowod wlasnosci zdjecia ) i JPG w jednym katalogu np " skoki konne....data a w srodku 2 katalogi RAW i JPG.
    Mam nadzieje ze pomogłem.
    Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
    ( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Ja mam zewnętrzny serwer NAS podpięty przez ruter do stacjonarnego i laptopa. A w NASie dwa dyski Barracuda 500GB z RAIDzie 1. Kiedyś zrobię selekcję i wywalę co niepotrzebne, a resztę wypalę (jak odpowiednio długo zaczekam to może na BlueRay).

Domyślnie

U mnie archiwizacja wygląda następująco:
    Nie mam nagrywarki dvd (tylko napęd combo) więc: karta w czytnik odpalam irfran view i oglądam jakieś mniejsze przetworzone obrazki. Następnie usuwam z karty pamięci te tragiczne (nieostre/rozmazane/ze sporymi bledami ustawienia ekspozycji) interesujące mnie pliki obrabiam i czasem jeśli jest ich więcej dorzucam do karty.
    Następnie udaję się do kogoś kto ma nagrywarkę i nagrywam DWIE kopie -jedną szybko gdzieś chowam/zlecam ukrycie przede mną a drugą biorę ze sobą.
    Co do płyt to nie zwracałem uwagi na to z jakiej fabryki są (ale chyba zacznę)
    Za czasów kiedy intensywnie używałem nagrywarki CD przetestowałem różne płyty i najbardziej przypadły mi płyty BASF. Po jakimś czasie niestety te płyty zniknęły (a dokładniej to chyba pojawiły się pod nazwą emtec) i może to była chwilowo kiepska seria ale było trochę z nimi problemów i powoli straciłem do nich zaufanie. Później po długich poszukiwaniach trafiłem TDK w kolorze "ni to zielony ni to niebieski" którymi byłem wprost zachwycony - dotychczas chyba wszystkie działają (esperanza/platinum/etc albo szybko się psuły albo robiły problemy przy nagrywaniu, rysowały albo wierzchnia warstwa odpadała).
    Co zaś się tyczy DVD to "z przyzwyczajenia" też tdk (w kolorze bardziej ciemnoniebieskim)
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Domyślnie

Ja foty trzymam na zewnętrznym dysku, w .TIF. Tylko zdjęcia wybrane i starannie poselekcjonowane. Niechce mi się męczyć z nagrywaniem płyt, wpinam poprostu USB i mam dostęp do dowolnego zbioru. Metoda jest dobra dla domowego użytkownika, w jakimś studio trzeba rozważyć lepszy sposób archiwizacji.

Fajnym rozwiązaniem poza backupem kolekcji, byłoby TM -
    "Jedno kliknięcie wystarczy, by przywrócić system do stanu z wybranego dnia i odtworzyć pliki za pomocą mechanizmu Time Machine dostępnego w systemie Mac OS "
    .

Dopiero zaczyna Awatar chifre

Domyślnie

po pierwsze na dysku wewnętrznym na którym pracuje,
    po drugie dysk zewnętrzny przez usb,
    po trzecie na płytkach dvd,
    a wszystko to skatalogowane w folderach z datą i nazwą wydarzenia, w środku przeważnie rawy także jpegi.
    30D+Grip | 50e+Grip | 17-40 f4L | 24-70 f/2.8L | 80-200/4.5-5.6 II | 550EX | 055MF3 M/F + 322RC2 | 680B | 650 AW | 75 AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    Wiem, wiem odkopuję niezły staroć, ale chyba lepsze to niż zakładanie nowych wątków o tych samych tematach.

Było już napisane sporo o tym na czym archiwizować - dobre nośniki DVD bąź CD, najlepiej ze 2 kopie i co kilka lat sprzawdzania i przegrywanie.

Ale zastanawiam się jak archiwizujecie zdjęcia, które obrabiacie? Pytam ponieważ do tej pory miałam kompakta więć robiłam katalogi data-wydarzenia (np 2008-01-30-imieniny cioci) i tam wrzucałam wszystkie zdjęcia. Nie obrabiane po psostu jpgi od razu z aparatu.

Teraz mam 40d i zastanawiam się jak to mądrze zrobić i sie nie pogubić czy jesli robicie RAWY to obrabiacie je i archiwizujecie juz tylko jpg czy też archiwizujecie zarówno oryginalnego RAWA jak i JPG z niego? To samo pytanie odnosnie jpgów które obrabiacie zapisujecie dwie wersje tą bez obróbki i tą juz po?

Ciekawa jestem również jak rozwiązujecie to w praktyce czy np na jednych płytach sa oryginały na innych zdjecia obrobione dopokazywania czy też po prostu w danym katalogu robicie osobne foldery? Ale w takim razie czy każde archwizowane zdjęcie poddajecje jakiejs obróbce ? Wtedy na plytach wyszloby 2razy wiecej zdjęć...

Wiem, że pytań dużo ale mam zamiar na nowo poprzegrywać i posegregowac wszystkie zdjęcia i nie mam jeszcze koncowej wizji jak sie za to zabrać.. Będe wdzięćzna, za pomoc - z gory dziekuje
    Magda, Magda... posiadam Aperture, tam są skatalogowane wszystkie zdjęcia, ich pliki źrodłowe, pod nimi wszystkie wersje obrobione. Jednym kliknięciem robiony jest backup, albo automatycznie w dowolych ostępach czasowych. Fizycznie jest to jeden plik, który ma już u mnie 250GB. Jego backup jest na dysku drugim, i za pomocą automatora sam przenoszony jest na dysk zenętrzny.
    W razie wojny. Instaluję Aperture od nowa, podpinam do niego plik backupu i wszystko jest w ty msamym miejscu z tymi samymi zmianami - cudeńko.

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obserwator Zobacz posta
    Magda, Magda... posiadam Aperture, tam są skatalogowane wszystkie zdjęcia
    (...)
    W razie wojny. Instaluję Aperture od nowa, podpinam do niego plik backupu i wszystko jest w ty msamym miejscu z tymi samymi zmianami - cudeńko.
    A co to jest za plik dokładnie? Bo jeśli nie da się z niego wyciągnać zdjęcia w inny sposób niż tym programem, to uważam, że to mało rozsądne.

Domyślnie

Sam decydujesz co i jak. Jak chcesz, to jest po staremu ,czyli w folderach. Ale ja wybrałem domyślnie (jeden plik o nazwie Aperture library). A co znaczy wyciągnąć zdjęcie. W nomenklaturze Aperture i apple, tyle co odpalić*aperture, które i tak jest non stop otwarte i wyeksportować dowolny plik, czy to źródło w postaci DNG/raw/nef czy też jpg, tiff itp. itd... albo jeden albo hurtem, w dowolne docelowe miejsce na ziemii i poza nią.
    I wcale nie jest to nierozsądne.

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

U mnie to wyglada skromnie 2 kopie w formie płyt dvd Oryginalne zdjecia RAW badz jpeg zdjecia obriobione w dodatkowym folderze i tyle Foldery nazwane data tak jak mi exportuje z lighrooma ewentualnei sobie podpisuje nazwe dodatkowo po dacie tak wiec zdjecia mam w folderach ułozone chronologicznie
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów