U mnie archiwizacja wygląda następująco:
Nie mam nagrywarki dvd (tylko napęd combo) więc: karta w czytnik odpalam irfran view i oglądam jakieś mniejsze przetworzone obrazki. Następnie usuwam z karty pamięci te tragiczne (nieostre/rozmazane/ze sporymi bledami ustawienia ekspozycji) interesujące mnie pliki obrabiam i czasem jeśli jest ich więcej dorzucam do karty.
Następnie udaję się do kogoś kto ma nagrywarkę i nagrywam DWIE kopie -jedną szybko gdzieś chowam/zlecam ukrycie przede mną a drugą biorę ze sobą.
Co do płyt to nie zwracałem uwagi na to z jakiej fabryki są (ale chyba zacznę)
Za czasów kiedy intensywnie używałem nagrywarki CD przetestowałem różne płyty i najbardziej przypadły mi płyty BASF. Po jakimś czasie niestety te płyty zniknęły (a dokładniej to chyba pojawiły się pod nazwą emtec) i może to była chwilowo kiepska seria ale było trochę z nimi problemów i powoli straciłem do nich zaufanie. Później po długich poszukiwaniach trafiłem TDK w kolorze "ni to zielony ni to niebieski" którymi byłem wprost zachwycony - dotychczas chyba wszystkie działają (esperanza/platinum/etc albo szybko się psuły albo robiły problemy przy nagrywaniu, rysowały albo wierzchnia warstwa odpadała).
Co zaś się tyczy DVD to "z przyzwyczajenia" też tdk (w kolorze bardziej ciemnoniebieskim)