Wiem, wiem odkopuję niezły staroć, ale chyba lepsze to niż zakładanie nowych wątków o tych samych tematach.

Było już napisane sporo o tym na czym archiwizować - dobre nośniki DVD bąź CD, najlepiej ze 2 kopie i co kilka lat sprzawdzania i przegrywanie.

Ale zastanawiam się jak archiwizujecie zdjęcia, które obrabiacie? Pytam ponieważ do tej pory miałam kompakta więć robiłam katalogi data-wydarzenia (np 2008-01-30-imieniny cioci) i tam wrzucałam wszystkie zdjęcia. Nie obrabiane po psostu jpgi od razu z aparatu.

Teraz mam 40d i zastanawiam się jak to mądrze zrobić i sie nie pogubić czy jesli robicie RAWY to obrabiacie je i archiwizujecie juz tylko jpg czy też archiwizujecie zarówno oryginalnego RAWA jak i JPG z niego? To samo pytanie odnosnie jpgów które obrabiacie zapisujecie dwie wersje tą bez obróbki i tą juz po?

Ciekawa jestem również jak rozwiązujecie to w praktyce czy np na jednych płytach sa oryginały na innych zdjecia obrobione dopokazywania czy też po prostu w danym katalogu robicie osobne foldery? Ale w takim razie czy każde archwizowane zdjęcie poddajecje jakiejs obróbce ? Wtedy na plytach wyszloby 2razy wiecej zdjęć...

Wiem, że pytań dużo ale mam zamiar na nowo poprzegrywać i posegregowac wszystkie zdjęcia i nie mam jeszcze koncowej wizji jak sie za to zabrać.. Będe wdzięćzna, za pomoc - z gory dziekuje