Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: Jak archiwizujecie zdjecia

Mieszany widok

Bywalec Awatar Voytas
    Miasto
    Goleniów

Domyślnie Jak archiwizujecie zdjecia

Mam swojego 300D od 3 miesiecy i przez ten czasu narobilem sporo zdjec, wszytkie mam na dysku. Zajmują juz dosyć sporo. Przymierzam sie do zgrania isc wszystkich na płyty, ale chce je jakos pokatalogowac zeby bylo latwo cokolwiec znajesc. Jak wy to ronicie?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1. Przy kazdym zgrywaniu zdjec od razu segreguje je na katalogi z nazwami "okazja-data" np "Slub-Torun-07.08.2004" .
    2. Wewnatrz katalogu RAWY oddzielnie (najczesciej w podkatalogu o nazwie 'd' ) JPGi, oddzielnie , wszelka obrobka, galeryjki, miniaturki itp wszystko juz wewnatrz nazwanego katalogu.
    3. Nagrywam na CD tylko RAWY i ew. galerie jesli mam zrobiona, jesli nie to nie problem - BreezeBrowser ma fajna opcje przegladania w trybie Extra Large Thumbnails, jak i wyciagania zaszytych JPG, jak i generowania Proofs (miniaturek do wgladu).
    4. Nagrywam w takich samych katalogach jak zgralem, na plycie podpisuje tak samo wypisujac nazwy katalogow, czyli mam i okazje i date.

Bywalec Awatar Voytas
    Miasto
    Goleniów

Domyślnie

thx! przed 300D mialem malpke cyfrowa (dalej ja mam) to segregowalem tylko poprzez wrzucaniu w folder o nazwa "okazja" bez dat. Teraz bede robil tak jak mowisz thx.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

A CZY KTOŚ SŁYSZAŁ-CZYTAŁ, ŻE TAKI "BYLE JAKI" CD-r TO SZLAG TRAFIA PO KILKU LATACH LEŻAKOWANIA ???

-podobno jakieś zmiany chemiczne- i foty szlag trafia !!!
    50D; 70-200 4L; 17-40 4L; LowePro (na brzuchu).

Bywalec Awatar Voytas
    Miasto
    Goleniów

Domyślnie

dlatego nagrywam na Verbatimach

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

kupilem sobie nagryware dvd, bo mam ciezki palec na spuscie i za miekie serce do kasowania potem (nie smiej sie, muflon).

czytalem jednak, ze plyty dvd (np. esperanzy) szlag trafia szybciutko (czasem nawet po nagraniu sie nie da czytac), a niestety firmowe sa wciaz drogie... I wlasnie kombinuje co robic...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    czytalem jednak, ze plyty dvd (np. esperanzy) szlag trafia szybciutko (czasem nawet po nagraniu sie nie da czytac), a niestety firmowe sa wciaz drogie... I wlasnie kombinuje co robic...
    To samo slyszalem dlatego powstrzymalem sie od inwestycji w DVD-R i pozyczania nagrywarki (a paru znajomych ma). Ja nagrywam na CD-R TDK, zamierzam po max 2 latach lezakowania zgrac znowu na podobnej lub lepszej jakosci. Czytalem ze tylko zlote CD-R do nagrywania muzyki maja trwalosc 5 lat i wiecej, ale w momencie gdy potrzebowalem nagrac nie stac mnie bylo na chocby kilkanascie tego typu plyt - moze za ok 2 lata wlasnie na takie nagram... albo w pracy skorzystam ze streamera (40GB tasiemka... mniam, tylko jak to odczytac w razie naglej potrzeby ? ).

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    albo w pracy skorzystam ze streamera (40GB tasiemka... mniam, tylko jak to odczytac w razie naglej potrzeby ? ).
    Ja się już od jakiegoś czasu przymierzam do zgrania archiwum mp3/fotek na LTO2 w pracy (200GB ).

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Marudzicie. Firmowe płyty DVD-R można dostać już za ok. 2.5zł Jakby ktoś był zainteresowany, to na priva (Verbatimy). Nie polecam tanich płyt - z doświadczenia wiem, że często nie można na nich już nic przeczytać po 2-3 miesiącach od nagrania.

[ Dodano: Pią 01 Paź, 2004 06:49 ]
    Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ja się już od jakiegoś czasu przymierzam do zgrania archiwum mp3/fotek na LTO2 w pracy (200GB ).
    Tylko żebyś się kiedyś nie zdziwił jak potem nic nie odczytasz. U nas z reguły przy każdej nowej dostawie taśm, przynajmniej 1/4 jest na dzień dobry 'walnięta' No i łatwo tutaj o 'single point of failure'. Ja tak czy siak polecam nagrywarkę DVD. Za 450zł można kupić bardzo dobrego Pioneera DL (przyda się jak płyty DL stanieją) i archiwizować na płytach DVD.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Miesiac mnie w kraju nie bylo i rzeczywiscie troche stanialo...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów