Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Wątek: Jak archiwizujecie zdjecia

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ja się już od jakiegoś czasu przymierzam do zgrania archiwum mp3/fotek na LTO2 w pracy (200GB ).
    Tylko żebyś się kiedyś nie zdziwił jak potem nic nie odczytasz. U nas z reguły przy każdej nowej dostawie taśm, przynajmniej 1/4 jest na dzień dobry 'walnięta'
    No way Ja w pracy kazdy backup na LTO robię w trzech kopiach i każdą weryfikuję w innym napędzie (to dość ważne dane, satelity i takie tam). Może z raz na 20x zdarza się, że coś nie przejdzie weryfikacji za pierwszym razem - wtedy nagrywam od nowa i jest OK. Przez ponad rok pracy raz zdarzyła mi się taśma, która odmówiła posłuszeństwa. A nie robię wcale sporadycznie - na miesiąc mam do zgrania minimum 200-300GB archiwum plus normalny backup systemu/home (też w sumie ze 300GB).

Hmm, coś tu niedawno było o tym, że na polski rynek trafia wybrakowany towar :-D

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    To samo slyszalem dlatego powstrzymalem sie od inwestycji w DVD-R i pozyczania nagrywarki (a paru znajomych ma). Ja nagrywam na CD-R TDK, zamierzam po max 2 latach lezakowania zgrac znowu na podobnej lub lepszej jakosci. Czytalem ze tylko zlote CD-R do nagrywania muzyki maja trwalosc 5 lat i wiecej,
    5 lat to dalej malo - mi pasowalo by cos co moglbym pozniej dzieciom pokazac. A jakos nie bardzo odpowiada mi re-archiwizowanie co kilka lat. Ale chyba rzeczywiscie poki co nie ma innego wyjscia. Moje archiwum ze zdejciami jest na roznej jakosci plytach CD. Ale caly czas gleboko wierze, ze za kilka lat pojawi sie nowy powszechny system o wiele bardziej trwaly (powiedzmy 25-30 lat). Ew. juz i stniejace (CD. DVD) zostana na tyle udoskonalone nosniki, ze wreszcie archiwum bedzie bezpiczne. Ale nawet jesli, to czy za 25 lat w uzyciu nadal beda czytniki CD / DVD ?

Z ta achiwizacja to nie taka prosta sprawa.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    A nie robię wcale sporadycznie - na miesiąc mam do zgrania minimum 200-300GB archiwum plus normalny backup systemu/home (też w sumie ze 300GB).
    E. To Ty tam jakiś detal masz U nas hurtownia, więc błędy wyskakują całkiem często (niektóre taśmy siedzą w bibliotece już 5 lat i zaczyna im odwalać...)

[ Dodano: Sob 02 Paź, 2004 07:15 ]
    Cytat Zamieszczone przez eternus
    5 lat to dalej malo - mi pasowalo by cos co moglbym pozniej dzieciom pokazac.
    Zainwestuj w płyty DVD-RAM.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Płyty CD to loteria - przekonalem sie o tym chcac po roku przypomniec sobie ulubione mptrojki - z pieciu plyt odczytalem trzy. Natomiast widzialem reklamy specjalnych, dlugowiecznych plyt CD, wedlug producenta trwalosc wynosi 100 lat, wiec jest szansa, ze wytrzymaja polowe tego czasu, a to juz chyba przyzwoicie byloby... Czy ktos wie, jakie to plyty, bo ja zapomnialem
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Witam!
    Mam nadzieje, że pomoże ten artykuł z SMP:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?go...mp;nrarch=1958
    Pozdrawiam i udanego weekendu
    Rudi

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rudi
    Witam!
    Mam nadzieje, że pomoże ten artykuł z SMP:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?go...mp;nrarch=1958
    Pozdrawiam i udanego weekendu
    Rudi
    Hmmm... a ciekawe gdzie w Polsce mozna to kupic.. no i za ile?

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Jak nie w Polsce to napewno gdzieś w Europie Albo jak tos się będzie wybierał o stanów to żeby kupił jakąś większą ilość. A cena... napewno nie są tanie jak na płyty.

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Jak nie w Polsce to napewno gdzieś w Europie Albo jak tos się będzie wybierał o stanów to żeby kupił jakąś większą ilość. A cena... napewno nie są tanie jak na płyty.
    To wiem, ale roznica czy taka plyta bedzie kosztowac 2, czy 20 euro, jest dosc istotna.

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Tu są ceny:
    http://www.pictureline.com/computers/media/mitsui.html
    ... 1,44 $ za sztukę nie tak źle jak na cene płyty która w założeniu ma wytrzymać 300 lat.

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Tu są ceny:
    http://www.pictureline.com/computers/media/mitsui.html
    ... 1,44 $ za sztukę nie tak źle jak na cene płyty która w założeniu ma wytrzymać 300 lat.
    W sumie nie drogo. Gdyby tak ktos przywiozl tego 100-paka to by mial jeszce taniej... no ew. tego 25.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów